Žinybos duomenimis, per 2014 m. birželį Baltarusija importavo iš Norvegijos 1,1 tūkst. tonų atvėsintos ir užšaldytos žuvies., o per 15 rugsėjo dienų – 2,5 tūkst. tonų.

2014 m. liepą Lenkija patiekė Baltarusijai 260 tūkst. tonų pasterizuotos grietinėlės, o nuo rugsėjo 1 iki 15 d. – 3,5 tūkst. tonų.

Lietuva pradėjo eksportuoti į Baltarusiją pasterizuotą grietinėlę 2014 m. rugpjūtį, o nuo rugsėjo 1 iki 15 d. importavo 264 tonas, informuoja news.tut.by.

Pasak pranešimo, „Rosselchoznadzor“ kone kasdien aptinka krovinių iš Baltarusijos, kurių dokumentuose užmaskuotos draudžiamos daržovės ir vaisiai iš Europos Sąjungos šalių.

„Iš Europos Sąjungos per Baltarusiją „prasmunkanti“ produkcija iš sandėlių ir didmeninių bazių patenka į prekybos taškus. Parduotuvėse, taip pat ir priklausančiose dideliems prekybos centrams, „Rosselchoznadzor“ aptinka didelį kiekį įvežti draudžiamos produkcijos“, – rašoma žinybos pranešime jos interneto svetainėje.

Anksčiau Minskas pažadėjo, kad Baltarusija neleis reeksportuoti per savo teritoriją prekių, kurias uždraudė įvežti Rusija.

„Rosselchoznadzor“ priekaištai skirti ne tik privačioms bendrovėms, bet ir valstybinėms Baltarusijos įmonėms. Neseniai rusų kontrolieriai kelyje Maskva–Minskas sulaikė apie 9 tonas olandiškų sakotų, nors dokumentuose buvo parašyta, kad jos iš Izraelio.

Draustiną produkciją norėjo įvežti valstybinės įmonės „Beltamožservis“ filialas. O prieš kelias dienas tikrintojai sustabdė pasienyje „Beltamožservis“ gabentą 18 tonų kriaušių, nektarinų ir persikų. Priežastis – nekorektiškai sutvarkyti dokumentai.

Valstybinio muitinės komiteto pirmininko pavaduotojas Sergejus Poludenas patikino „Tut.by“, kad tai menki nesklandumai, kurių visiems pasitaiko: „Beltamožservis“ – didžiausia logistikos įmonė Baltarusijoje, ji pergabena dešimtis tūkstančių tonų. Kroviniai, kurie sukėlė nepasitenkinimą, tėra lašas jūroje. Tai vienetiniai atvejai, menki nesklandumai, kurie, tikėtina, buvo susiję su prekių partijų Europos rinkoje formavimu. Tiekėjas galėjo padaryti klaidelių, galėjo įvykti dokumentų neatitikimas. Bet, kartoju – tai pavieniai atvejai“..

Paskui jis pripažino, kad „nepaisant to, visos tarnybos turi dirbti atsakingiau“.

Savo nepasitenkinimą produkcijos iš Baltarusijos didėjimu išsakė ir Rusijos gamintojai.

Rusijos Federalinės antimonopolinės tarnybos vadovo pavaduotojas Andrejus Cyganovas teigė, kad šiuo metu Baltarusija, esant embargui Rusijoje, virsta „tranzito į Rusiją ir maisto produktų perdirbimo centru“.

A. Cyganovo nuomone, oficiali Baltarusijos ir eksporto ir importo statistika rodo, jog per pastaruosius du mėnesius pasikeitė Baltarusijos prekybos ir ekonomikos santykiai su kaimyninėmis valstybėmis, kalbant apie pieno, sūrio, mėsos, t. y. Rusijoje sankcionuotų maisto produktų grupių įvežimą.

Tačiau esą pakeisti šią situaciją sunku, o tai daryti tiesiogiai – ne itin išmintinga. Federalinė antimonopolinė tarnyba tokiais atvejais analizuoja situaciją ir stebi, ar paisoma Rusijos įstatymų.

DELFI primena, kad Rusija rugpjūčio pradžioje uždraudė importuoti maisto ir žemės ūkio produktus iš tų šalių, kurios jai taiko sankcijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (484)