Paaiškėjo, kad Škotijos piliečiai užkirto kelią šalies nepriklausomybei ir didesnis jų skaičius buvo linkęs toliau Škotiją matyti Didžiosios Britanijos sudėtyje.

Šios naujienos momentiškai stumtelėjo Euro Stoxx 50 indeksą 0,8 proc. (užsidarė 0,06 proc.), Vokietijos DAX 0,54 proc. (užsidarė 0,01 proc.), tuo tarpu Didžiosios Britanijos indeksas FTSE 100 pakilo 0,77 proc., tačiau dienos prekybą baigė su 0,27 proc. pokyčiu.

Iš tokios reakcijos galima teigti, kad investuotojai buvo kiek sunerimę, svarstydami kokią neigiamą įtaką galėtų sukelti priešinga referendumo baigtis. Tuo tarpu JAV akcijų rinkose buvo jaučiamos dviprasmiškos investuotojų nuotaikos, didesnei daliai indeksų, tarp jų ir S&P 500 indeksui neigiamai koreguojantis 0,05 proc., o Dow Jones Indus. Avg. savo vertę kilstelint 0,08 proc. 

Tikėtina, penktadienį nemaža dalis investuotojų JAV laukė, kada gi bus pradėta prekyba Azijos elektroninės prekybos giganto „Alibaba“ akcijomis. Šios kompanijos akcijų paklausa buvo tokia didelė, kad pirminio viešo akcijų platinimo kainos kartelė buvo koreguojama nustatant maksimalią akcijos kainą 68 JAV dolerius už akciją. Per pirmąsias prekybos minutes šios kompanijos vertė šoktelėjo net 47 proc., o prekybos pabaigoje išsilaikė su 38 proc. pakilimu ties 93,89 JAV dolerio už akciją. 

Taip pat buvo įdomu stebėti kompanijos „Yahoo“ akcijos vertę, kuri dienos pabaigoje susitraukę 2,74 proc. Primintina, kad „Yahoo“ kompanija valdo virš 20 proc. „Alibaba“ kompanijos kapitalo, todėl tokia Azijos kompanijos sėkmė lyg ir turėjo kilstelti „Yahoo“ vertę, tačiau taip neatsitiko. 

Akcijos kaina patyrė pardavėjų, nusprendusių keisti turimas „Yahoo“ akcijas į prekiaujamas „Alibaba“ akcijas spaudimą, taip pat buvo nemažai investuotojų, skubėjusių fiksuoti gautą pelną („Yahoo“ akcijos per pastarąjį mėnesį yra pabrangusios apie 20 proc.).

Užsienio valiutų rinkos

Penktadienį EUR/USD valiutų kursas pasiekė žemiausią tašką per daugiau nei metų laikotarpį ir apsistojo ties 1,2845 lygiu (-0,61 proc.). 

Tokiam pokyčiui įtakos turėjo JAV ir Europos centrinio banko vykdomi priešingi veiksmai - JAV apriboja vykdomą monetarinę politiką, baigiant skatinti šalies ekonomiką ir planuojant kelti bazinę palūkanų normą, o Europoje matomas priešingas scenarijus. 

Pirmadienį EUR/USD valiutų kursas turėtų kiek aktyviau reaguoti į numatomą ECB prezidento Mario Draghi kalbą, kurioje investuotojai tikėsis sulaukti įžvalgų apie esamą euro zonos ekonomikos situaciją bei numatomą vykdyti ECB monetarinę politiką. Pirmadienį pagrindinių valiutų kursas nerodo aktyvių svyravimų ir laikosi ties 1,2830 riba.

Baltijos šalys

Savaitė Baltijos akcijų rinkose baigėsi bendram Baltijos šalių indeksui Baltic Benchmark fiksuojant 0,03 neigiamą pokytį, o bendrai trijų šalių apyvartai pasiekiant daugiau nei 840 tūkst. eurų. Vilniaus (-0,22 proc.) biržoje aktyviausiai prekiauta rinkos flagmano „Linas Agro Goup“ vertybiniais popieriais, jų bendrai vertei susitraukiant 0,28 proc. iki 0,7 euro už akciją.

Pozicijoje buvo sudaryti tik 9 sandoriai, tačiau apyvarta buvo stumiama tiesioginio sandorio, kurio metu buvo perleista 380 tūkst. akcijų už vieną jų mokant rinkoje artimą kainą – 0,7 eur. Taline (+0,02 proc.) ir toliau didelis aktyvumas išlieka prekyboje „Olympic Entertainment Group“ vertybiniais popieriais, kurių prekyba penktadienį ypač suaktyvėjo dienos pabaigoje, akcijos vertei pakylant 1,53 proc. 

Papildomų naujienų bendrovė nepaskelbė, o iš prekybos statistikos matyti, kad buvo apsipirkinėjama pavienių investuotojų tiesiog nepertraukiamos prekybos metu. 

Tuo tarpu Rygos biržos indeksas penktadienį šoktelėjo net 2,64 proc. ir šiam pokyčiui didelės įtakos turėjo bendrovių „Ventspils Nafta“ 8,26 proc. akcijos vertės pakilimas bei „Rigas autoelektroaparatu rūpnica“ akcijos net 66,7 proc. akcijos šuolis. Šių pozicijų nereiktų stipriai išskirti, nes bendrai jų apyvarta dienos metu nesiekė net 1000 eurų.