Atjungus nuo SWIFT, Rusijos bankai netektų galimybės tvarkyti savo korespondentines sąskaitas užsienyje, taip pat – atlikti mokėjimus šalies viduje, rašo newsru.com.

SWIFT sistema jungia daugiau nei 10 tūkst. bankų ir finansinių organizacijų 210-yje pasaulio šalių, užtikrina 1,8 mlrd. pranešimų per metus perdavimą.

Rusijos bendruomenėje – apie 600 dalyvių, tarp jų – Rusijos bankas ir didžiausi bankai. Rusijoje SWIFT veikia per atskirą įmonę – „Rossvift“.

Visų pirma sutriks mokėjimai valiuta, kuriems visa informacija perduodama per SWIFT. 

Atsiskaitymams rubliais bankai naudojasi Rusijos banko informacine sistema.

„Visų bankų susitarimuose su SWIFT sistema yra punktų, apibūdinančių veiksmus sistemos išjungimo atveju“, – pasakojo SWIFT artimas šaltinis. – Daugeliu atveju tai faksas – išjungus SWIFT bankai galės naudotis faksimilės ryšiu. SWIFT išjungimas prilygsta mobiliojo ryšio išjungimui – žmonės ras būdų, kaip bendrauti, įskaitant stacionariuosius telefonus, bet tai bus nemalonu.“

Ekspertų manymu, (sistemos) atjungimo tikimybė nedidelė. Europos diplomatai kalba apie tai, kaip apie kraštutinę priemonę, o šiuo metu tokia galimybė nesvarstoma, pranešė „Bloomberg“ du ES valdininkai, panorę likti anonimais.

SWIFT – privati įmonė, kooperatyvas, kuriam vargu ar galima uždrausti turėti su kažkuo verslo reikalų – galima arba visiems uždrausti turėti verslo reikalų su Rusija, arba niekam“, – sakė RBK šaltinis.

„Bloomberg“ rašo, kad, SWIFT turi suderinti savo sprendimus su ES, kadangi organizacija registruota Belgijoje, jos veikla turi atitikti Belgijos įstatymus.

Rusijos bankas jau ėmė galvoti apie SWIFT analogo kūrimą Rusijoje.

Atjungimo nuo SWIFT grėsmė kilo po tarptautinių mokėjimo sistemų „Visa“ ir „MasterCard“ veiksmų – jos užblokavo operacijas kortelėmis keliems Rusijos bankams po jų įtraukimo į JAV sankcijų sąrašą.

Tarptautinėje bendruomenėje jau buvo imtasi tokių priemonių (atjungimo nuo SWIFT sistemos), darant spaudimą Iranui. 2012 m. kovą SWIFT atjungė visus Irano bankus, kurie buvo pripažinti organizacijomis, pažeidusiomis ES sankcijas. SWIFT taip pat įspėjo, kad ir kitos Irano finansinės institucijos gali būti atjungtos nuo sistemos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)