Pastaruoju metu Argentina bando apeiti ankstesnį teismo sprendimą, draudžiantį mokėti šalies investuotojams palūkanų. T. Griesa dar liepą nusprendė, kad šalis turi pirmiausia palūkanas ir kompensaciją išmokėti rizikos draudimo fondams pagal 2001 metais nuvertėjusias obligacijas.

"Noriu, kad mane aiškiai suprastų - toks siūlymas yra dabartinio teismo sprendimo pažeidimas. Jis yra nelegalus, todėl teismas nurodo, kad sprendimo vykdomas yra neįmanomas", - nurodo teisėjas.

Rizikos draudimo fondams, įsigijusiems Argentinos obligacijų didele nuolaida po šios ekonomikos nuosmukio ir ankstesnio nemokumo 2001-2002 metais, susidariusi mokėtina skola siekia 1,3 mlrd. JAV dolerių. Jau ne kartą Argentina mokėti įsiskolinimus atsisako, teigdama negalinti sau to leisti ir vadindama fondus "maitlesiais" ir kaltindama, esą šie, naudodamiesi šalies problemomis, stengiasi susižerti didžiulį pelną. Savo ruožtu fondai atsisako keisti turimas obligacijas į naująsias, nes šių vertė laikoma mažesnė.

T. Griesa lygina Argentinos veiksmus su žmogumi, norinčiu įsigyti 100 tūkst. JAV dolerių vertės nekilnojamos nuosavybės už vos 80 tūkst. JAV dolerių ir teigiančiu, kad "80 tūkst. JAV dolerių yra didžiulė suma, be to, mano šeima jau pasiruošusi kraustytis". "Jį išjuoktų visi kaimynai", - kalba teisėjas ir teigia, kad abi pusės turi ir toliau bandyti tartis tarpusavyje bei siekti kompromiso.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)