Tokios naujienos įnešė optimizmo į finansų rinkas, investuotojams matant, kad šalies pramonės sektorius ne taip stipriai nukentėjo nuo šalia euro zonos vykstančios geopolitinės suirutės. Taip pat vėliau buvo paskelbta, kad euro zonos preliminarūs gamybos ir paslaugų sektoriai susitraukė daugiau nei buvo tikėtasi, tokia pačia tendencija pasekė ir euro zonos vartotojų pasitikėjimo indeksas. Blogėjanti makroekonominė situacija Europoje turėjo persverti indeksų kryptis į neigiamas, tačiau situacija nesikeitė.

Dauguma investuotojų, esant tokiems rezultatams, tikisi, kad ECB bus spaudžiamas ir priverstas greitu metu imtis tam tikrų kiekybinių skatinimo priemonių, keliant bendrą euro zonos ekonomikos lygį. Dienos prekybai pasibaigus, indeksai DAX ir FTSE 100 fiksavo 0,93 proc. ir 0,33 proc. pakilimus, o Euro Stoxx 50 ir Stoxx Europe 600 šoktelėjo atitinkamai po 1,33 proc. ir 0,66 proc. Situacija JAV akcijų rinkose taip pat buvo pakili. Priešingai nei Europoje, paskelbti makroekonominiai rodikliai buvo teigiami: savaitinis bedarbių paraiškų skaičius sumažėjo, o preliminarus gamybos užsakymų rodiklis, net nepriartėdamas prie prognozuojamos reikmės (55,7), šoktelėjo (iki 58,0) ir pralenkė prieš tai buvusį lygį (55,8). Į tokius pokyčius reaguodami investuotojai kėlė S&P 500 (0,29 proc., 1992,37 punktai) indekso reikmę į visų laikų aukštumas, jam vis artėjant prie 2000,00 punktų ribos. Šiandien nenumatoma skelbti svarbių makroekonominių įvykių regionuose, tačiau investuotojų dėmesys bus nukreiptas į ECB ir FED vadovų pasisakymus, investuotojams tikintis sulaukti bet kokios svarbesnės informacijos apie regionuose numatomą vykdyti monetarinę politiką.

Valiutų rinkos

Vakar dieną prekyba užsienio valiutų rinkose buvo aktyvi, EUR/USD valiutų kursui pasiekiant daugiau nei prieš metus buvusį 1,3242 punktų lygį. Ketvirtadienį paskelbtoje paskutinėje FED‘o posėdžio suvestinėje investuotojai įžvelgė, kad Centrinis bankas, kaip ir planuojama, žada užbaigti kiekybinį ekonomikos skatinimą šių metų spalio mėnesį. Taip pat investuotojus pradžiugino, kad jaučiama vis tvirtesnė FED‘o pozicija dėl bazinės palūkanos kilstelėjimo. Žinoma, vakar pagrindinės valiutų poros svyravimams įtakos tyrėjo paskelbti ne tokie džiuginantys euro zonos makroekonominiai rodikliai, kurie mažino euro vertė prieš JAV dolerį. Šiandien matomas nežymūs EUR/USD valiutų kurso pakilimas iki 1,3290 lygio, tačiau tai gali būti momentinis pokytis, šiandien ECB vadovui užsiminus apie galima kiekybinį euro zonos ekonomikos skatinimą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Ketvirtadienį didžiausias investuotojų aktyvumas buvo jaučiamas Talino (+1,14 proc.) vertybinių popierių biržoje, investuotojams keičiantis „Olympic Entertainment Group“ bendrovės akcijomis. Pozicijoje dominavo tiesioginiai sandoriai, kurie bendrai sudėjus su smulkių investuotojų įvykdytais pavedimais sudarė daugiau nei 363 tūkst. eurų apyvartą, akcijos vertei išliekant nepakitusiai ties 1,92 euro už akciją riba. Vėliau, po prekybinėje sesijoje (16:08 val.), buvo sudarytas dar vienas tiesioginis sandoris pozicijoje, perleidžiant 100 tūkst. akcijų ir už jas sumokant aukštesnę nei uždarymo metu buvusi kaina – 1,94 euro.

Bendrovė ketvirtadienį nepaskelbė svarbių naujienų, todėl, tikėtina, stambesni investuotojai mato teigiamas bendrovės perspektyvas, remdamiesi dar praėjusio mėnesio pabaigoje paskelbtais antrojo ketvirčio veiklos rezultatais. Vilniaus (0,41 proc.) biržoje investuotojai aktyviai keitėsi bendrovių „Grigiškės“ ir „City Service“ akcijomis. Pirmojoje pozicijoje buvo fiksuotas vienas tiesioginis sandoris, kuris sudarė daugiau nei 85 proc. visos apyvartos, už akciją sumokant 0,807 euro. Antrojoje pozicijoje dominavo smulkūs investuotojai, siekdami įsigyti nuvertėjusių bendrovės akcijų ir keldami jų vertę 1,83 proc. iki 1,67 euro. „City Service“ dar nepaskelbė antrojo ketvirčio veiklos rezultatų, todėl, tikėtina, bėgant mėnesiui į pabaigą investuotojų aktyvumas pastarojoje pozicijoje tik didės. Šiandien numatoma skelbti „Pro Kapital Grupp“, „Latvijas balzams“ bei „Rigas juvelierizstradajumu rupnica“ 6 mėn. veiklos rezultatus.