Nors liepą, palyginti su birželiu, itin didelių aktyvumo pokyčių neužfiksuota ir jų tikimasi rugpjūtį, būsto nuomos aktyviau pradėjus ieškoti studentams, tačiau jau dabar ryškėja tam tikros tendencijos.

Savininkai butus nori išnuomoti už didesnes kainas nei pernai, o nuomininkai skundžiasi pasiūlos trūkumu ir tuo, kad nuomos pasiūlymai akimirksniu graibstomi.

Nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt apklausa parodė, kad apie 40 procentų nuomininkų mano, kad butų nuomos pasiūlymų pakanka, tačiau tenka susidurti su problema – negalima ilgai svarstyti, nes butai graibstomi ir uždelsus apsispręsti išnuomojami kam nors kitam. Apie pusė šiuo metu besidominčiųjų nuomojamu nekilnojamuoju turtu teigia, kad nuomojamo būsto pasiūlos trūksta. Vos keli procentai respondentų nuomos pasiūlos trūkumo nepastebi.

Atliktos apklausos rezultatus patvirtina ir Aruodas.lt statistika – butų nuomos skelbimai dažnai neužsibūna portale ilgesnį laiką, kai kuriais atvejais pakanka vos dienos ar poros, kad, paskelbus apie nuomojamą būstą, būtų surasti nuomininkai.

Vilniečiai už nuomą gali mokėti maždaug iki 750 Lt/mėn.

Ieškantieji nuomotis būstą Vilniuje teigia, jog šiuo metu naudojamasi padėtimi, kad nuoma itin paklausi, ir netgi prasti objektai nuomojami už didelę kainą. Vertinant vidutines skelbimuose siūlomas nuomos kainas, neatsižvelgiant į tikslią vietą mieste, įrengimą, statybos metus, šildymo tipą ir kt., šiuo metu nekilnojamojo turto skelbimuose publikuojamos vidutinės nuomos kainos Vilniuje siekia apie 800–900 Lt/mėn. už vieno kambario butą, 1100–1300 Lt/mėn. už dviejų kambarių butą.

Šios vidutinės kainos nevisai atitinka nuomininkų galimybes. Aruodas.lt atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, kad dauguma norinčių nuomotis būstą Vilniuje šiuo metu gali skirti iki 750 Lt arba iki 500 Lt sumą (po 29 proc.) asmeninių mėnesio pajamų. Daugiau nei 750 Lt per mėnesį nuomos mokesčiui galėtų išleisti tik šiek tiek daugiau nei dešimtadalis respondentų.

Nekilnojamojo turto agentūros „Reon“ brokerės Eglės Kazlauskaitės teigimu, pirmąjį šių metų pusmetį paklausiausi buvo butai, kurių kaina siekė 900–1200 Lt/mėn., nors studentai žvalgėsi į pigesnius variantus, o užsieniečiai galėjo išsinuomoti ir iki 8000 Lt/mėn. kainuojantį būstą. Norėdami sutaupyti laiko ir pinigų degalams, daugelis nuomininkų, pasak E. Kazlauskaitės, nuomojamo buto lokaciją rinkosi pagal savo darbo vietą, šeimos ir vyresni žmonės ieškojo ramesnių vietų, kur daugiau žalumos, žaidimų aikštelių vaikams. Brokerė pastebi, kad vis daugiau žmonių ieško šiuolaikiškai įrengtų butų su baldais ir visa buitine technika, o kainoms perkopus, pavyzdžiui, 1200 Lt/mėn. ribą, reikalaujama asmeninių automobilių stovėjimo vietų.

Portale Aruodas.lt publikuojamų skelbimų statistika rodo, kad per paskutinius metus nuomos kainos sostinėje labiausiai kito pirmąjį ir antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su ankstesniu ketvirčiu. Palyginti praėjusių metų liepos mėnesį su šių metų liepa, vidutinė skelbimuose siūloma butų nuomos kaina Vilniuje išaugo apie 9 procentus.

Dėl kokybės ir reguliuojamo šildymo Kaune sutinkama mokėti už nuomą daugiau

Iš Aruodas.lt skelbimuose publikuotų butų nuomos Kaune skelbimų statistikos matyti, kad vieno kambario butų vidutinė nuomos kaina šiame mieste siekia apie 600 Lt/mėn., dviejų kambarių – apie 800–1000 Lt/mėn. (pateikiamos vidutinės kainos, neatsižvelgiant į statybos metus, įrengimą, šildymo tipą ar objekto vietą mieste).

Palyginti su ankstesniu ketvirčiu, butų nuomos kainos Kaune labiausiai didėjo antrąjį šių metų ketvirtį. Palyginti praėjusių ir šių metų liepą siūlomas butų nuomos kainas Kaune, fiksuojama, kad kainos padidėjo daugiau nei dešimtadaliu – vidutiniškai 14 proc.

Nekilnojamojo turto agentūros „NT paslauga“ brokerės Lauros Kupstaitės teigimu, Kaune paskutiniais mėnesiais populiariausi buvo vieno arba dviejų kambarių butai. Trijų ar keturių kambarių butai buvo paklausiausi tarp šeimų su vaikais, keturių kambarių butais itin domėjosi studentai, kurie neretai rinkosi nuomotis atskirą kambarį bute. Brokerė pastebi, kad nuomininkai vis atidžiau vertino kainos ir kokybės santykį ir rinkosi galbūt šiek tiek brangesnį nuomojamą būstą, tačiau su naujesniu įrengimu ir reguliuojamu šildymu.

Klaipėdoje trūksta nuomojamų vieno kambario butų

Neatsižvelgiant į statybos metus, įrengimą, šildymo tipą ar objekto vietą mieste ir kt., šiuo metu vidutinė siūloma vieno kambario buto nuomos kaina skelbimuose Klaipėdoje siekia apie 600–800 Lt/mėn., dviejų kambarių –1000–1100 Lt/mėn.

UAB „Vestus“ projektų vadovė Vilma Statkutė pastebi, kad Klaipėdos gyvenamojo būsto nuomos rinkoje didžiausia paklausa ir pasiūla išlieka dviejų kambarių butų, esančių senesnės statybos daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose miegamuosiuose miesto rajonuose. Vieno kambario butai yra itin paklausūs, tačiau jų pasiūla ribota. Trijų ir keturių kambarių butai paklausiausi tarp jaunų šeimų su vaikais, studentų ar įmonių, įgyvendinančių projektus Klaipėdos mieste ir nuomojančių būstą savo darbuotojams. V. Statkutės teigimu, palyginti su ankstesniais metais, pastebima tendencija, jog gyvenamąjį būstą nuomojasi ne tik studentai, jaunos poros ir jaunos šeimos su mažamečiais vaikais, bet ir vyresnio amžiaus žmonės.

Aruodas.lt skelbimų statistikos duomenys rodo, kad Klaipėdos mieste, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, didžiausias kainų šuolis užfiksuotas pirmąjį šių metų ketvirtį. O metinis pokytis, palyginti praėjusių metų liepą su šių metų liepos mėnesiu, siekia apie 17 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)