Apie tai informuoja "EUbusiness".

"Tai neapgalvotas, neatsakingas žingsnis. Jis neišvengiamai pakurstys kainų augimą Europos energetikos rinkoje", - savo pareiškime teigia Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Rusija - pagrindinė gamtinių dujų tiekėja ES valstybėms ir yra dažnai kaltinama naudojanti dujų kainas kaip politinį ginklą.

"Rusijos ir ES ekonomikos yra "gretimi" laivai", ir Briuselio perėjimas prie "trečiojo etapo" sankcijų pakenks ekonominei situacijai ES ne mažiau nei Rusijoje", - teigia ministerija.

ES ketina paskelbti oficialią ataskaitą apie sankcijų poveikį.

Pasak nepriklausomų ekspertų, Rusijos ekonomika nukentės smarkiau, bet tiek Rusija, tiek ES susidurs su recesijos rizika.

Antradienį ES paskelbė vadinamąsias "trečiojo etapo" sankcijas, nukreiptas prieš Rusijos finansinį, energetikos ir gynybos sektorius. Jomis valstybiniams Rusijos bankams apribotas priėjimas prie finansinių rinkų, taip pat numatyta nutraukti ginklų prekybos sandorius su Maskva ir apriboti "dvigubos paskirties" technologijų eksportą.

Rusija nepagailėjo kritikos Briuseliui ir dėl jo pernelyg aktyvaus sekimo Vašingtonu ir "nesugebėjimo prisiimti savarankiško vaidmens pasaulio įvykių scenoje".

Latvija ruošiasi nuostoliams

Gali būti, kad atsakomieji Rusijos žingsniai dėl ES sankcijų bus nukreipti tiesiogiai prieš Latviją. Tai ketvirtadienį LTV laidoje "Ryto panorama" pareiškė Latvijos ekonomikos ministras Viačeslavas Dombrovskis.

Jo manymu, šios atsakomosios priemonės pirmiausia atsilieps maisto pramonei ir tranzitui.

Pasak pareigūno, maisto pramonėje galima manipuliuoti fitosanitarijos reikalavimais, o tranzito sferoje galimi tokie žingsniai kaip atsisakymas aprūpinti riedmenimis arba netikėti remonto darbai geležinkelio ruožuose, vedančiuose į Latvijos uostus. "Arsenalas čia gana platus", - pripažino V. Dombrovskis.

Ministras nemano, kad dėl to kiltų ekonomikos krizė, bet padariniai Baltijos šalių ekonomikai "gali būti gana niokojami". Pavyzdžiui, Latvijos BVP blogiausiu atveju gali sumažėti 10 procentų, pareiškė jis.

G. Oettingeris tikisi, kad Rusija ir toliau tieks dujas Europai

Ketvirtadienį Europos energetikos komisaras Guentheris Oettingeris pareiškė esąs įsitikinęs, kad Rusija dujas Europai tieks net ir po pastaruoju metu priimto trečiojo sankcijų paketo. Visgi pareigūnas taip pat pridūrė, kad regionas pasiruošęs ir atlaikyti galimus tiekimo ribojimus. Apie tai praneša "Dow Jones".

"Pati Rusija suinteresuota mums tiekti dujas. Kasdien gaunamų pajamų reikia šalies biudžetui. "Gazprom" priklauso nuo parduodamų Europai dujų. Rusijos verslininkai į šalies dujotiekius investavo milijardus, - kalbėjo G. Oettingeris vokiečių televizijai. - Tikiu, kad pasitikėjimas dujų sandoriais yra svarbus, todėl susitarimų bus laikomasi".

Visgi pareigūnas nurodo, kad net ir Rusijai panorus tiekimą nutraukti Europa kilusią situaciją išspręs. "Užpildėme savo dujų saugyklas, todėl galėsime nemažai laiko išgyventi ir neimportuodami kuro, - kalba ES komisaras. - Pasiruošėme strategiją, kaip laikytis energetikos rinkoje tiek trumpalaikėje, tiek ir ilgalaikėje perspektyvoje - viskas priklausys nuo Rusijos veiksmų".

Kaip galimas dujų tiekimo alternatyvas pareigūnas mini Norvegiją ir Alžyrą, taip pat teigiama, kad suskystintas gamtines dujas regionas galės importuoti ir laivybos koridoriais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)