Anot jo, dabar Lietuvos pramonei svarbiausiu iššūkiu yra konkurencingumas.

„Mums reikėtų kalbėti apie lankstesnius darbo santykius investicijų pritraukimo labui, apie energetiką, ačiū Dievui, poslinkiai yra įvykę ir tik kad jie nesulėtėtų, nes mums reikia integruotis į Vakarų energetikos sistemą, nes ten kainos kitokios – mes mokame daugiausiai už energetinius išteklius“, - dėstė R. Dargis.

Jis dėstė, jog būtina, kad švietimo sistema atitiktų darbo rinkos poreikius.

„Stebiu diskusiją, kai bandoma supriešinti, kurie mokslai geriau: socialiniai, humanitariniai ar technologiniai. Aš manau, kad ateitis priklauso plačios erudicijos, išsilavinusiems žmonėms. Socialinių mokslų taip pat reikia, nes žmogus turi suvokti pasaulį, suprasti, kodėl daromi vieni ar kiti spendimai, tačiau reikia ugdyti ir specialiąsias žinias, kurios padės jam aktyviai veikti - kviesčiau lavinti abu pusrutulius“, - dėstė R. Dargis.

Visgi pramonė jau pastebėjo, kad darbuotojų Lietuvoje mažėja, prognozuojama, kad jų mažės ir ateityje, tad pramonė investuoja į mažiau darbo jėgai imlią gamybą.

„Investicijos, kurios ateina, be abejonės, yra žymiai efektyvesnės, reikalaujančios mažiau darbo rankų. Vien pasižiūrėjus į abiturientų skaičių, matome statistiką: įstoję į Europos Sąjungą turėjome 46 tūkst. abiturientų, šiemet turėsime 37 tūkst., bet 2021 m. tik 26,5 tūkst. - reikia žiūrėti, kaip mes galėsime efektyviai veikti ir augti, kai nebus tiek daug žmonių“, - svarstė R. Dargis.

Jis dėsto, jog vienas iš galimų kelių Lietuvos pramonei – dirbti su Azijos rinkomis: tiek siekiant tapti tiltu Azijos bendrovėms į Europą, tiek ieškant naujų rinkų eksportui.

“Mūsų demografinės problemos yra pačios svarbiausios, mes neturime vaistų, kaip tą problemą spręsti, mes bijome kitataučių, mes jaučiamės per šimtmečius turbūt nukentėję nuo jų ir su nepasitikėjimu žiūrime į juos, bet iš tikrųjų, kaip tik čia yra mūsų reikšmingesnis ekonomikos augimas - jų dalis Lietuvoje turi didėti“, - sakė R. Dargis tarptautinės konferencijos „Pasaulio ekonomikos tendencijos ir Lietuvos pramonė“ metu.

R. Dargis dėsto, jog įsivaizduojama, kad užsieniečiai, galintys ir norintys dirbti Lietuvoje, yra vargšai. Pasak jo, kalbant apie migraciją, Lietuvoje yra neišnaudojami net tie dalykai, kurie „guli prieš akis“ - jau dabar Kaune mokosi studentai iš Indijos, tačiau jie baigę mokslus išvyksta, nes nėra politikos, kaip juos įdarbinti Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)