Pirmadienį išvažiuojamame posėdyje Vyriausybės atstovai svarstė socialinio draudimo ir pensijos sistemos pertvarkos klausimus. Ministrai diskutavo apie Darbo kodekso pataisas, kuriomis būtų leista atleisti darbuotojus nuo 65 metų, terminuotas darbo sutartis leistų sudaryti ir nuolat dirbantiems darbuotojams, sumažintų išeitines išmokas bei sutrumpintų apmokamas atostogas.

Užkulisiuose kalbama, kad Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė pritars minimalaus atlyginimo kėlimui, jei bus įteisinti visi anksčiau minėti darbo liberalizavimo pasiūlymai. Ministras pirmininkas, teigė, kad minimalią algą būtų galima kelti 50 litų nuo liepos 1 d. ir padidinti iki 900 litų nuo kitų metų sausio.

„Tyrimai rodo, kad nesubalansuotas minimalaus atlyginimo didinimas gali sumažinti darbo vietų skaičių iki 5 proc. Norint, kad taip nebūtų, turime sudaryti sąlygas verslui, kad jam būtų patogiau kurti naujas darbo vietas. Vienintelė išeitis – darbo lankstumas“, - kalbėjo A. Kubilius.

Premjeras teigė tikintis, kad Darbo kodekso pakeitimai padėtų žmonėms lengviau įsidarbinti ir darbo vietos būtų geriau apmokamos.

Paklausus, ar Darbo kodekso pakeitimai nepablogintų gyventojų darbo sąlygų, A. Kubilius sakė kategoriškai nesutinkantis su tokiais teiginiais. „Paprasčiausiai įgyvendiname tai, kas daugelyje Europos valstybių jau seniai įgyvendinta. Subalansuotas darbo lankstumas turi leisti ir darbdaviams nebijoti kurti darbo vietų, ir darbuotojas būtų apsaugotas“, - komentavo pašnekovas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas teigė taip pat įsitikinęs, kad visi pakeitimai tik pagerintų darbdavių ir darbuotojų padėtį. Pasak jo, pavyzdžiui, atostogas skaičiuojant darbo, o ne kalendorinėmis dienomis, nesumažintų atostogų laiko, tačiau leistų lanksčiau atostogas derinti abiems – ir darbdaviui, ir darbuotojui.

Išvažiuojamame susitikime Vyriausybės kabinetas taip pat aptarė „Sodros“ veiklos rezultatus pirmąjį šių metų ketvirtį. Kaip teigė Vyriausybės atstovai, „Sodros“ biudžeto deficitas buvo 200 mln. Lt mažesnis nei planuota. „Per pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje padidėjo gyventojų, apdraustų visomis socialinio draudimo rūšimis, skaičius apie 50 tūkst.“, - kalbėjo D. Jankauskas.

Susitikime nuspręsta, kad nuo naujų metų visą nedarbo išmokų apskaičiavimą ir išmokėjimą turėtų tvarkyti „Sodra“, o ne Darbo birža. „Šis sprendimas priimamas tam, kad Lietuvos darbo biržos darbuotojai galėtų daugiau dėmesio skirti nedirbantiems žmonėmis. Papildomų išteklių „Sodrai“ šiai veiklai nereikės. Jos potencialas leidžia tai įgyvendinti“, - aiškino Socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1599)