Vakar pasaulio rinkose ir vėl plūstelėjo pesimizmo banga. Dauguma investuotojų nerimavo matydami Graikijos rinkimų rezultatus bei nesėkmingus bandymus formuoti koalicinę vyriausybę. Taip pat baiminamasi, kad Graikijos užkratas vėl ims plisti į kitas šalis ir padidės sisteminė rizika. Paklausius išrinktų partijų komentarų, panašu, kad nei viena jų nesiruošia tęsti šalies įsipareigojimų taupyti. ECB atstovas savo ruožtu priminė, kad kitų alternatyvų Graikija neturi, kaip vykdyti įsipareigojimus, jeigu siekia išlikti euro zonos nare. JAV indeksai smuko 0,39-0,59 proc., Europoje nuosmukis kai kuriose biržose siekė 2,7 procento. Azijos indeksai šįryt krenta vidutiniškai 1,5 proc., o euras atpigo iki 1,2991 dolerio už eurą. Šiandien JAV skelbs didmeninių atsargų pokytį, kuris kova, kaip tikimasi, sieks 0,6 proc., palyginti su prieš tai buvusiu mėnesiu. Vokietijos paskelbtas prekybos balansas buvo perteklinis ir siekė 17,4 mlrd. mlrd. eurų, kai tuo tarpu buvo tikimasi 14,3 mlrd. eurų.

Po to kai vakar ryte buvo pranešta apie švedų telekomunikacijų bendrovės „TeliaSonera“ sudarytą sandorį su „East Capital“ dėl 7,87 proc. TEO LT akcijų pirkimo mokant po 0,637 euro už akciją ir ketinimą pateikti oficialų siūlymą už tą pačią kainą supirkti kitų mažumos akcininkų turimas akcijas, TEO LT akcijos brango 5,29 proc. Sudarytų sandorių apyvarta pasiekė beveik 6 mln. eurų, perleista 9,4 mln. akcijų (1,21 proc. visų bendrovės akcijų). TEO LT akcijų brangimas 2/3 nulėmė tai, kad Vilniaus biržos indekso vertė pašoko 1,75 proc. ir yra didžiausia nuo 2011 metų lapkričio 16 dienos. Iš viso Vilniuje brango 13 bendrovių akcijos, pigo 5. Nors oficialiai nėra patvirtinta, tačiau rinkoje spėjama, kad TEO LT akcijas biržoje (už planuojamo oficialaus siūlymo kainą) superka pati „TeliaSonera“ arba jos įgaliotas asmuo. Jei ši prielaida teisinga, tai įvertinant vakarykščius sandorius, švedų kompanija valdomą TEO akcijų paketą jau galėjo padidinti iki 77,3 procento. Vis dėlto kol kas būtų per drąsu teigti, kad bendrovei šio naujojo supirkimo metu pavyktų supirkti tokio dydžio akcijų paketą, kuris sudarytų prielaidas pagrindinio bendrovės akcininko argumentams dėl TEO LT akcijų išbraukimo iš Vilniaus biržos prekybos sąrašo. Visų pirma, pasiūlyta kainos premija (5 proc.) yra per maža, kad sudomintų gerėjančiais bendrovės veiklos rezultatais ir dividendų pajamingumu patenkintus ilgalaikius investuotojus. Kita vertus, „TeliaSonera“ šio supirkimo kainą, lyginant su 2009 metais, pakėlė 20 proc., todėl kai kurie investuotojai gali nuspręsti laukti ir tikėtis sekančio kainos pakėlimo po keleto metų.

Šiandien yra paskutinė diena Vilniaus biržoje pirkti 7 bendrovių akcijas ir kartu įgyti teisę į dividendus: „Aprangos“ (dividendai už akciją 0,37 lito prieš mokesčius), „Klaipėdos naftos“ (0,17 lito), LESTO (0,282 lito), „Pieno žvaigždžių“ (0,50 lito), „Rokiškio sūrio (0,10 lito), „Vilkyškių pieninės“ (0,25 lito), „Vilniaus baldų“ (10,00 litų). Pastaroji bendrovė vakar informavo, kad dividendai akcininkams bus pradėti išmokėti nuo gegužės 23 dienos. Kaip parodė iki šiol buvę pavyzdžiai, po teisės į dividendus netekimo, akcijos kaina yra linkusi sumažėti mažesne negu išmokami dividendai suma. Taigi, šiandien reiktų laukti didesnio šių bendrovių akcijų pirkėjų aktyvumo, ypač įvertinant tai, kad rinkoje atsipalaiduoja didelės pinigų sumos iš TEO LT akcijų pardavimo.