Prieš keletą metų aktorius davė jautrų interviu Edvardo Žičkaus gyvenimo būdo laidai „Gyvenimas“. Eteryje D. Mertinas ir graudinosi, šypsojosi. Juk gyvenime būta visko – ir gerų, ir ypač sunkių akimirkų.

Lietuvos televizijos serialų patriarchas sakė, kad darbas buvo vienas iš stimulų kovoti su klastinga liga. Juk, jo žodžiais, aktoriui nėra nieko blogiau nei sėdėti be vaidmenų.

„Buvo momentas, kai negalėjau būti be darbo, bet buvau priverstas. Laukiau ir tikėjausi, kad atsigausiu, kad esu reikalingas. Tai toliau gyventi užvedantis dalykas – darbas ir aktorystė“, – laidoje pasakojo D. Mertinas.

Dalius meiliai vadintas Lietuvos televizijos serialų patriarchu, mat nusifimuotų dalių skaičiumi jis gerokai lenkė kolegas.

Televizijos žiūrovai kartu su D. Mertino herojais išgyveno karo baisumus filme „Vilius karalius“, kovojo dėl meilės seriale „Giminės“, patekdavo į kuriozines situacijas seriale „Grybauskai“, tačiau bet kurio serialo scenarijus nublanksta prieš tikrąją D. Mertino gyvenimo istoriją.

Laima ir Dalius Mertinai
Vien ko verta jųdviejų su mylimąja Laima Mertiniene istorija – dar prieš tuoktuves jų santykiai tai nutrūkdavo, tai vėl suliepsnodavo. Kol galų gale, Dalius, tuomet dar antrakursis studentas, nusprendė amžiams susieti savo gyvenimą su garsaus politiko dukra.

Tais laikais niekas nesistebėjo, kad 19-metis nusprendė vesti. Baltomis varnomis jie tikrai nesijautė, pasakojama laidoje „Gyvenimas“.

Tiesa, su A. Brazausku D. Mertinas susipažino dar gerokai prieš tapdamas jo žentu.

„Jis buvo labai žmogiškas žmogus. Labai šiltas, geras ir supratingas. Absoliučiai jame nebuvo jokio pasipūtimo ir parodymo, kad jis – prezidentas ar premjeras“, – graudinosi D. Mertinas.

D. Mertinas prisimindavo, kaip A. Brazauską vargino darbai. Iš darbo šviesaus atminimo prezidentas grįždavo labai pavargęs.

Aktorius laidoje pasakojo iš A. Brazausko pasimokęs savitvardos, vadovavimosi šaltu protu.
Algirdas Brazauskas

Viena iš temų, kurias pokalbio metu palietė kino ir televizijos žvaigždė, buvo ilgus metus trunkanti kova su vėžiu.

O viskas prasidėjo nuo padidėjusio limfmazgio...

„Padidėjo limfmazgis. Jis nemažėjo. Sakė, gal taip turi būti, gal čia išvaržėlė. Paskui buvo paimta biopsija ir po trijų dienų žinojau rezultatą. Deja, labai liūdną“, – pasakojo Dalius.

D. Mertinas iš pradžių net nepatikėjo diagnoze – juk sveikata jis nesiskundė.

„Nežinojau, kur kreiptis ir ko paklausti, nors pilna draugų medikų. Nuogas. Tuščias. Po keleto valandų sąmonė sugrįžta. Reikia kažko griebtis“, – ašarotomis akimis prisiminimais dalijosi D. Mertinas.

Dalius džiaugėsi sprendimu neieškoti gydymo būdų užsienyje. Iš anapus Atlanto gydytoju dirbančio bičiulio jis sužinojo, kad gydymo metodai tiek Lietuvoje, tiek JAV – tokie patys, tad nusprendė likti tėvynėje.

Ypatingai sunku D. Mertinui buvo po kaulų čiulpų persodinimo ir po chemoterapijos.

„Kai pabūni ligoninėje, kai būni uždarytas vienutėje, kai būna visiškas karantinas... Žiūri pro langą... Ašaros rieda... Tada ir pagalvoji, kad visai kitokį gyvenimą tuo metu gyveni. Kiekvienas išėjimas į lauką, kiekvienas gryno oro įkvėpimas būna visiškai kitoks“, – sakė D. Mertinas.

Dar sunkiau aktoriui ir jo šeimai buvo išgyventi ligos atsinaujinimus.
Laima ir Dalius Mertinai

„Ta mintis kirba kiekvieną dieną. Būna, remisijos praeina. Deja, vėl atsinaujina liga, kas yra labai skausminga. Taip tikiesi, kad esi išsikapstęs, o ji vėl tave užgožia.

Aktorius nuo sunkios ligos taip ir nespėjo atsikvėpti - limfoma atsinaujino net tris kartus. Vienąsyk - tuo pat metu, kai kraujo vėžiu sirgo ir A. Brazauskas.

„Mes daug bendravome, žinojome apie jo ligą. Jis irgi tikėjosi išsikapstyti, ne vienerius metus matė, kaip aš kapstausi. Dažnai lankydavausi Santariškėse, vaistų kursai man būdavo. Ir aš buvau ligoninėje, ir jis ligoninėje. Tik jis neišėjo ilgą laiką iš ligoninės, o aš išeidavau. Žiaurus, sunkus periodas buvo. Matėme, kaip žmogus gęsta. Kaip nelabai kas nepadeda. O po to jokie vaistai nepadėjo, tik tiek, kad neskaudėtų... Kažkaip čia man gerai nuskilo, turbūt“, – graudinosi D. Mertinas.

Noras padėti tokio paties likimo žmonėms aktorių paskatino prisidėti prie bendrijos „Kraujas“ – jis ištisas valandas telefonu kalbėjosi su tais, kuriems jo patirtis buvo gyvybiškai svarbi. Tiesa, kalbėti jam tekdavo ne su ligoniais.

„Tie žmonės (onkologinėmis ligomis sergantys asmenys - DELFI) būna visiškai pasimetę. Skambina jų žmonos, vyrai, vaikai. Visi, kas drįsta surinkti numerį. Šimtai klausimų, nuo mitybos, nuo vaistų, nuo miego. Kaip kvėpuoti, ar sportuoti“, – pasakojo D. Mertinas.

Ligos šešėlis D. Mertiną persekiojo iki pat gyvenimo galo, tačiau aktorius neleido blogai savijautai užgožti jo gyvenimo džiaugsmo.

Vienas iš dalykų, kuriais Dalius galėjo džiaugtis, tai nenutrūkstami šeimos ryšiai – Mertinų šeima turėjo gražią tradiciją visai šeimai susirinkti sekmadienį pietų.

„Šilti, geri susitikimai, kurie jau mūsų kraujyje. Tai duoda labai daug pliusų kalbant apie vaikus. Jie puikiai bendrauja, išsako savo problemas, išsprendžia savo darbinius klausimus. Ne telefonu tai vyksta ir ne laiškas. Labai šauniai viskas būna ir nuotaikingai“, – pasakojo D. Mertinas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (340)