Naujas mados gūsis – sovietiniai simboliai

Pro budrią WEB dizainerio Eriko Mališausko akį nepraslydo gruodį K. Kardashian dėvėtas džemperis su sovietiniais simboliais: „Post-soviet fashion (liet. postsovietinė mada) jau spėjo tapti pasauliniu trend'u (liet. tendencija). Kendall Jenner, Kim Kardashian ir kitos įžimybės kelia „SV Moscow“ brand'o (liet. prekės ženklo) pozicijas aukštyn, o dizainerio Goshos Rubchinskiy rūbo turbūt norėtų kiekviena fashionist'a (liet. stileiva)“.

Feisbuke savo nuomonę išreiškęs E. Mališauskas patikslino, kad šios dizainerio G. Rubchinskiy drabužių linijos pagrindinė mintis: „Vakarų pasaulis meets (liet. susitinka) Soviet Union (liet. Sovietų Sąjungą), iš ko išplaukia ironiškas postmodernistinis avangardas“.

Dizainerio drabužių linijoje galima pamatyti ir daugiau simbolių, atspindinčių istorinius įvykius. „Patys rūbai, mano akims, estetiški, gražūs, bet jų pasakojama istorija yra mažų mažiausiai apgailėtina“, – savo nuomone dalijosi vaikinas.

„Stilistė Lotta Volkova žurnalui „Vogue“ tvirtino, kad viena iš post-soviet fashion (liet. postsovietinės mados) judėjimo sudedamųjų dalių yra lygybė ir feminizmas, kadangi Sovietų Sąjungoje moterys dirbo fizinius darbus, buvo stiprios ir savarankiškos, – toliau dėstė E. Mališauskas. – Nežinau, apie kokią lygybę Sovietų Sąjungoje ji šneka, nebent apie tai, kad visi buvo vienodai lygioje šūdo vietoje. Pats šlykščiausias dalykas – Sovietinių simbolių naudojimas. Jeigu iki šiol su kūju ir pjautuvu ant džemperio matydavome tik marozus ir vatnikus rusų šventėje Vingio parke, 2017-aisiais tokius simbolius galimai pradėsime matyti ir Coffee-inn'uose bei Vinco Alesiaus nuotraukose ant išvaizdžių merginų kūnų. Kaip manot, ar mados pasaulio požiūris į šį trend'ą (liet. tendenciją) būtų vienodas, jeigu ant džemperių puikuotųsi nacių svastikos? Dvigubi standartai.“

Goshos Rubchinskiy kolekcijos akimirkos:

Tiesa, savo nuomonę išdėstęs vaikinas priminė, jog Lietuvoje galioja įstatymai, reglamentuojantys tokių ženklų demonstravimą: „Pažadu, Vilniuje pamatęs fashionist'ą (liet. stileivą) su sovietine simbolika ant rūbų, įamžinti ir kviesti policiją, kadangi Lietuvoje tokių simbolių naudojimas draudžiamas ir užtraukia administracinę baudą nuo 140 iki 280 EUR bei daikto konfiskavimą“.

Mada, dėl kurios lietuviams tektų pakratyti pinigines

DELFI kalbintas advokatas Karolis Rugys patvirtino, kad už komunistinių simbolių naudojimą išties yra numatyta administracinė atsakomybė, tačiau kodekse numatyta daug išimčių ir aplinkybių. Vis dėlto, dėvėti drabužius su tokia simbolika yra draudžiama ir už tai yra numatyta administracinė atsakomybė.

„Už komunistinių (ar nacistinių) simbolių platinimą ar demonstravimą kyla administracinė atsakomybė: nuo 150 eur iki 300 eurų bauda su privalomu daiktų konfiskavimu. Kodekse yra numatytas baigtinis sąrašas išimčių, t.y. aplinkybių, kuomet atsakomybė nekyla: kai naudojama muziejų veiklos, mokslo ir pan. tikslais, – kalbėjo K. Rugys. – Taigi, Lietuvoje asmenys negali dėvėti drabužių su tokia simbolika bei to demonstruoti. Prekiauti tokiais simboliais pažymėtomis prekėmis, jeigu tai daroma ne antikvarinės ar sendaikčių prekybos tikslais, Lietuvos Respublikoje taip pat draudžiama.“

Karolis Rugys

Anot K. Rugio, taip siekiama užtikrinti Lietuvos Respublikos konstitucines vertybes: „Minėto teisinio reguliavimo paskirtis – uždrausti Lietuvoje tokį demokratinės visuomenės narius žeidžiantį nacistinės ir komunistinės simbolikos naudojimą, kuris būtų suprantamas kaip nacistinių ar komunistinių okupacinių režimų propaganda ir sudarytų palankias sąlygas kurtis nacių ir neonacių, komunistų ir neokomunistų bei panašią simboliką naudojančioms antidemokratines idėjas propaguojančioms organizacijoms. Tokių simbolių draudimas taip pat sudaro palankesnes sąlygas Lietuvos Respublikos konstitucinėms vertybėms – demokratinei santvarkai, pagrindinėms žmogaus teisėms ir laisvėms, nacionaliniam saugumui ir viešajai tvarkai, visuomenės moralei – saugoti“.

„Iš to, kas paminėta, seka, jog atsakomybė pagal administracinių nusižengimų kodeksą kyla už sovietinės simbolikos (sovietinio kūjo ir pjautuvo ženklo, sovietinės raudonos penkiakampės žvaigždės ženklo pagrindu sudarytos vėliavos ar ženklo) naudojimą, kai tuo propaguojamos komunistinės idėjos, siekiama komunistinio okupacinio režimo propagandos, sudaromos palankios sąlygos komunistų ir neokomunistų bei panašią simboliką naudojančių antidemokratines idėjas propaguojančių organizacijų kūrimuisi“, – kalbėjo advokatas.

K. Kardashian stilius:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)