Tokių M. Aleksandravičiaus veiksmų Vilniaus miesto 3 apylinkės teismas nusprendė nepriskirti prie nusikaltimų. „Tokie veiksmai vertinami kaip natūralus neblaivių asmenų protestas ir jų spontaniška reakcija į reikalavimą nusiraminti bei leistis būti sulaikomiems“, – yra nusprendusi buvusio dainininko bylą išnagrinėjusi teisėja Lilija Tarčevskaja.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Vita Gedvilienė kategoriškai nesutinka su apylinkės teismo pozicija ir išteisintam buvusiam dainininkui apeliacinės instancijos teismo prašo priimti naują – apkaltinamąjį nuosprendį. Tokio paties nuosprendžio prokuratūra siekia ir M. Aleksandravičiaus bičiuliui Vidmantui Žumbakiui.

Prokuratūros skundą antradienį ketino pradėti nagrinėti Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija, tačiau dėl didelio užimtumo kitose bylose negalėjo dalyvauti išteisintojo M. Aleksandravičiaus advokatas Romualdas Mikliušas. Buvęs „Patrulių“ dainininkas nesutiko, kad teismas bylą išnagrinėtų be advokato, todėl teisėjai buvo priversti posėdį atidėti – į teismą visi proceso dalyviai bus kviečiami iš karto po Naujųjų metų sutiktuvių, sausio 3-iąją.

Nuosprendį apskundusi prokuratūra siekia, kad buvęs grupės „Patruliai“ dainininkas ir policininkas M. Aleksandravičius už padarytas nusikalstamas veikas būtų nuteistas 9 mėnesių laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant 2 metams. Tokią pačią bausmę valstybinė kaltintoja prašo skirti ir V. Žumbakiui.

Buvęs „Patrulių“ dainininkas ir jo draugas buvo teisiami dėl incidento sostinės centre. Tąsyk budėję pareigūnai pastebėjo dideliu greičiu iš Gedimino prospekto į Totorių gatvę, į kurią iš centrinės sostinės gatvės įvažiuoti buvo draudžiama, įsukusį „Citroen Berlingo“. Jį vairavo M. Aleksandravičius.

Pareigūnai pasakojo, kad M. Aleksandravičius jiems aktyviai priešinosi, įžeidinėjo ir net grasino, kai sulaikymo metu juos apstumdė, o vienam jų per grumtynes suplėšė policijos liemenę bei sulankstė antrankius.

„Iš šono atrodė, kad M. Aleksandravičius bendrauja ne su policininku, o su baro lankytoju, kurį laikė už atlapų“, – teisme pareiškė vyresnysis patrulis Gytis Varžgalys.

„Kai sustabdžiau automobilį ir prie jo priėjau, iš mašinos išlipo jį vairavęs M. Aleksandravičius, – teisme pasakojo kelių policininkas G. Varžgalys. – Aš jam prisistačiau ir paprašiau pateikti dokumentus, bet vairuotojas man padavė tik automobilio techninį pasą. Kai paprašiau pateikti vairuotojo pažymėjimą, M. Aleksandravičius manęs paklausė: „Ką, tu nežinai, kad aš neturiu jo?“. Kadangi nuo vairuotojo sklido alkoholio kvapas ir matėsi, kad jis yra aiškiai neblaivus, aš paprašiau atiduoti automobilio raktelius“.

Pasak pareigūno, nei M. Aleksandravičius, nei keleivio sėdynėje sėdėjęs V. Žumbakis raktelių nedavė, todėl buvo priimtas sprendimas transporto priemonę priverstinai nuvežti į automobilių saugojimo aikštelę.

Netrukus į Totorių gatvę atvykęs automobilį nutempti turėjęs bendrovės „Sauda“ darbuotojas Vidmantas Jankunecas teisme pasakojo, kad ant „Citroen Berlingo“ prikabinęs trosą su kabliu sulaukė pretenzijų iš V. Žumbakio. „Jis pribėgo, atkabino trosą, metė į mane, o kai jį bandžiau pakelti nuo šaligatvio, į galvą trenkė kumščiu“, – prisiminė vyras, nuo smūgio net pargriuvęs ant šaligatvio.

Pasak jo, V. Žumbakį ėmė raminti policijos pareigūnas Arvydas Ražauskas.

„Tada bandžiau jį sulaikyti, bet prie manęs pribėgo M. Aleksandravičius ir mane stipriai pastūmė, – teisme pasakojo patrulis A. Ražauskas. – Situacija buvo įtempta ir nesinorėjo, kad konfliktas dar labiau rituliotųsi, todėl norėjau jį sulaikyti, bet M. Aleksandravičius aktyviai priešinosi, grumtynių metu mes nuvirtome ant evakuatoriaus platformos. Jis man buvo sugriebęs už liemenės, kurią suplėšė“.

Grumtynių metu patrulis bandė M. Aleksandravičiui uždėti antrankius, tačiau nesėkmingai – tai pavyko padaryti tik ant vienos rankos. „Taip gavosi, kad antrankiai net sulinko“, – sakė A. Ražauskas.

Nežinia, kaip grumtynės būtų susiklosčiusios toliau, jeigu ne į įvykio vietą atvykęs dar vienas policijos ekipažas – juos iškvietė G. Varžgalys, kuris tuo pačiu metu V. Žumbakį laikė prispaudęs prie automobilio. Antrojo ekipažo pareigūnai padėjo savo kolegoms ir M. Aleksandravičių su V. Žumbakiu surakino antrankiais bei pristatė į policijos komisariatą.

A.Ražauskas teigė, kad buvo priverstas M. Aleksandravičiui uždėti antrankius: „Tai nebuvo eilinė situacija, aš nežinojau, kas buvo neblaivaus žmogaus galvoje“.

„Jis net surakintas mums grasino – pamatysit, kas jums už tai bus, – prisiminė G. Varžgalys. – Aš policijoje dirbu 20 metų, todėl drąsiai galiu sakyti – tai buvo akivaizdus pasipriešinimas policijai, jos teisėtų reikalavimų nevykdymas, dėl tokio elgesio jaučiuosi įžeistas“.

Tuo tarpu patrulis Egidijus Kaškevičius, kuris su kolega atvyko padėti kolegoms sulaikyti jiems pasipriešinusius vyrus, teisme prisiminė, kad iš pažeidėjų išgirdo ne tik grasinimų, bet ir keiksmažodžių. Pasak jo, necenzūrinius žodžius jo atžvilgiu vartojo V. Žumbakis, kuris nenurimo net vežamas į policijos komisariatą.

„Toks žodis kaip gaidys, vartojamas kalėjimo leksikoje, mane įžeidžia, na, o pederastas – irgi, nesu toks, mane tai žeidžia“, – teisme kalbėjo E. Kaškevičius, pabrėžęs, kad V. Žumbakis įžeidė ne tik jį kaip pareigūną, bet ir visą policiją.

„Laviną keiksmažodžių“ išgirdo ir kitas pastiprinamojo ekipažo narys Rolandas Dulinskas – jo teigimu, keikėsi ir grasino M. Aleksandravičius. „Visa tai galėjo girdėti incidentą stebėję praeiviai, – teigė pareigūnas. – Iš M. Aleksandravičiaus pusės buvo keiksmažodžių lavina tiek man asmeniškai, tiek visiems policijos pareigūnams.

Konfliktinę situaciją stebėjo praeiviai, buvo sustojusių ir girdėjusių kaip vadinami policijos pareigūnai. M. Aleksandravičiaus elgesys jį įžeidė kaip pareigūną“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją