Už Atlanto „25“ per pirmąją savaitę įsigijo 3,38 mln. amerikiečių ir šis rezultatas gerokai viršija iki tol rekordinį 2000 m. popgrupės N’SYNC albumo „No Strings Attached“ pasiekimą (2,4 mln.). Įdomu tai, kad „25“ nėra prieinamas itin populiariose muzikos transliavimo svetainėse „Spotify“ ar „Deezer“, kurios stipriai prisidėjo prie bendro muzikos įrašų pardavimo kritimo.

Jau dabar kalbama, kad „25“ tapo impulsu pirkėjams grįžti prie „fizinio“ albumų formato – Didžiojoje Britanijoje per savaitę bendras parduotų albumų kiekis šoktelėjo 21 proc.

Portalas Digitalspy.com apskaičiavo, kad dainininkės albumas, vertinant pagal internetinės parduotuvės iTunes statistiką, nėra pats populiariausias vos keliose pasaulio valstybėse. Nigeryje atlikėja atsiliko nuo Bobo Marley‘aus, o Burkina Fase ji iš viso nepateko į populiariausiųjų 40-uką. Dar reikėtų pridėti Kirgiziją, Papua Naująją Gvinėją ir keliolika kitų valstybių, kuriose iTunes neveikia ir šios statistikos tiesiog nėra.

Nelengvas kūrybinis kelias

„25“ pasirodė praėjus ketveriems metams po labai sėkmingo dainininkės albumo „21“. Per šiuos metus Adele tapo mama, svarstė apie savo muzikinės karjeros pabaigą, bet persigalvojo. Įrašo kūrimas nebuvo lengvas procesas – nepatenkinta rezultatu dainininkė ne kartą nutraukė įrašų sesijas ir jau nebetikėjo, kad albumas apskritai išvys dienos šviesą.

Adele pastarųjų metų kūrybinį procesą pavadino sunkiausiu gyvenime, nes ji dažnai susidurdavo su vokalo problemomis, spaudimu kurti ne mažiau populiarią muziką nei iki šiol bei suderinti motinystę ir darbą. „Norėjau daug dirbti su tekstais, bet namie tam neturėjau laiko. Iš viso nenorėjau dirbti namie, čia net negroju gitara, nes bijau, kad pažadinsiu savo mažylį. Manau, kad kūrybos procesas yra toks savanaudiškas dalykas, kai esi mama. Todėl jaučiausi siaubingai. Nuolat jutau kaltę, kad šiandien praleidau 8 valandas ne namie, o studijoje, bet įrašų sesija buvo nevykusi. Vis dar dėl to gailiuosi“, – pasakojo dainininkė.

Albumą „25“ sudaro 11 naujų kūrinių. Atlikėjos tikinimu, ji norėjo atitrūkti nuo labiau senovinį primenančio praėjusio albumo skambesio ir naujas savo dainas pateikti moderniau, todėl pasitelkė sintezatorių ir elektronikos elementų.

Naujasis Adele‘s albumas buvo šiltai sutiktas ir kritikų, kurie negailėjo pagyrų išskirtiniam atlikėjos balsui, nors ir pabrėžė, kad naujoji jos muzika – gana saugi ir vengianti eksperimentų. JAV žurnalas „Entertainment Weekly“ albumą apibūdino kaip naują ir kartu pažįstamą – gražų saugių panoraminių baladžių ir puikiai atliktų „apylankų“ rinkinį. „Jos balsas yra nacionalinis paminklas, devintasis stebuklas, nesvarbu, kad ir ką dainininkė pasirinktų aplink jį apsukti“, – rašoma žurnalo recenzijoje.

Modernus kelio į sėkmę būdas

Adele Adkins gimė 1988 m. gegužės 5-ąją Šiaurės Londone, darbininkų šeimoje. Jos tėvas paliko šeimą, kai jai buvo dveji. Visą vaikystę būsimoji atlikėja praleido tik su motina. Dainavimu susidomėjo būdama ketverių – ją itin žavėjo emocingas moteriškas vokalas ir tokios atlikėjos, kaip Mary J.Blige, Lauryn Hill ir Alicia Keys.

Tačiau tikrasis muzikinis pabudimas, kaip pasakojo dainininkė, įvyko jai atradus JAV pokario dainininkių Ettos James ir Ellos Fitzgerald kūrybą.

„Mano šeimoje nebuvo jokio muzikinio palikimo ir populiariausios dainos buvo vienintelės, kurių aš klausiau. Todėl kai išgirdau Ettą ir Ellą, tai skambėjo labai nemadingai, bet man jos tapo savotišku pabudimu. Aš pamaniau: kaip puiku, kad kai kurių žmonių kūryba yra tokia ilgaamžė ir jie vis dar yra legendos. Mane taip įkvėpė pats faktas, kad klausiausi seniai sukurtos muzikos. Idėja, kad ir mano muzika galėtų būti įdomi žmonėms po 50 metų, man buvo stimulas to imtis“, – „The Telegraph“ yra sakiusi Adele.

Būdama 14-os dainininkė paliko vidurinę ir įstojo į Britų scenos meno mokyklą. Dar besimokydama Adele įkėlė trijų dainų demonstracines versijas į tada populiarų MySpace tinklalapį. Tarp jų buvo ir pirmasis atlikėjos kūrinys „Hometown Glory“. Daina atkreipė Londono įrašų kompanijos XL dėmesį. Būdama 18-os, praėjus vos pusmečiui po mokyklos baigimo, Adele pasirašė sutartį su leidykla ir pradėjo savo neįtikėtinai sėkmingą karjerą.

2008-aisiais dainininkė išleido debiutinį albumą „19“ ir netrukus laimėjo prestižinį britų kritikų apdovanojimą. Dabar, praėjus septyneriems metams nuo jos debiuto, Adele‘s vardas skiemenuojamas nuo Pietų Amerikos iki Japonijos.