Britų kultūros gigantas Davidas Bowie trečiadienį tapo seniausiu „Brit Award“ laureatu, bet pagrindinis dėmesys per ceremoniją teko į istoriją patekusiems rokeriams „Arctic Monkeys“, kurie gavo du pagrindinius vakaro apdovanojimus.

67 metų D.Bowie nedalyvavo ceremonijoje Londono arenoje „O2“, per kurią buvo paskelbtas geriausio britų solisto apdovanojimo laimėtoju, bet atsiuntė žinutę, kurią perskaitė supermanekenė Kate Moss. Tai pirmasis jo „Brit Award“ nuo 1984 metų.

„Esu visiškai patenkintas turėdamas „Brit“ už buvimą geriausiu vyru, bet esu, ar ne, Kate?“ - jo vardu paskelbė manekenė.

„Manau, kad tai puikus būdas užbaigti dieną. Labai, labai jums ačiū ir Škotija lieka su mumis“, - pridūrė jis, turėdamas omenyje rugsėjį įvyksiantį Škotijos referendumą dėl nepriklausomybės.

D.Bowie, kuris pernai netikėtai sugrįžo su albumu „The Next Day“, aplenkė velsiečių dainininką Tomą Jonesą, kuris 2003-iaisiais garbės apdovanojimą už indėlį į muziką gavo būdamas 62-ejų.

„Oasis“ gitaristas Noelis Gallagheris, kuris padėjo įteikti apdovanojimą, pajuokavo dėl D.Bowie nedalyvavimo: „Jūs, bepročiai, (juk) negalvojote, kad jis iš tikrųjų bus čia. Davidas Bowie tam per daug kietas“.

Tačiau didžiausia vakaro garbė atiteko ketvertukui „Arctic Monkeys“, kuris tapo pirmąja grupe, trečią kartą laimėjusia geriausio albumo ir geriausios britų grupės apdovanojimus.

Ši nepriklausomo roko grupė į sceną įsiveržė 2005 metais, su debiutiniu singlu „I Bet You Look Good on the Dancefloor“, o vėliau išplėtojo „sunkesnį“ aspektą, kaip pademonstravo kritikų išgirtas penktasis albumas „AM“.

„Jo, tas rokenrolas – atrodo, kad jis kartais miršta, bet jis niekada nemirs“, - atsiimdamas apdovanojimą sakė grupės lyderis Alexas Turneris.

Kalbėdamas užkulisiuose jis pridūrė: „Jausmas nuostabus. Nuostabu gauti tą pripažinimą (tokį) vakarą, kai pagerbiama britų muzika“.

Grupė pradėjo vakarą „gyvai“ atlikusi „R U Mine?“, o paskui į sceną užlipo JAV popmuzikos „karališkasis asmuo“ Prince'as, įteikti dainininkei Ellie Goulding britų solistės apdovanojimo.

Smulkaus sudėjimo „Purple Rain“ žvaigždė, kuri šiuo metu gastroliuoja Jungtinėje Karalystėje, padėkojo Londonui, privertusiam pasijusti „ekstra ypatingai mylimam“, ir pridūrė, kad tai buvo „nuostabu“. Tada jis papozavo autoportretui su vakaro vedėju Jamesu Cordenu.

Geriausios tarptautinės solistės kategorijoje šoką sukėlė paauglės iš Naujosios Zelandijos Lorde pergalė prieš Lady Gagą, o Bruno Marsas gavo geriausio tarptautinio solisto apdovanojimą.

Paauglių dievukai „One Direction“ pelnė geriausio vaizdo klipo apdovanojimą – už savo singlą „Best Song Ever“. Anksčiau grupės nariai, žengdami raudonuoju kilimu, dalijo autografus gerbėjų ordoms.

Tai pirmas kartas, kai geriausio vaizdo klipo apdovanojimo laureatą išrinko socialinės žiniasklaidos vartotojai. Gerbėjai iš viso pasaulio galėjo balsuoti „ YouTube“ - taip buvo bandoma sustiprinti tarptautinį statusą.

Anksčiau grupė pelnė didžiausių pasaulio britų atlikėjų apdovanojimą, bet į sceną atsiimti prizo turėjo eiti be savo nario Harry Styleso, kuris vėliau sakė, kad tuo metu buvo nuėjęs į tualetą.

Soulo deivė Beyonce atliko pasaulinį hitą „XO“, o paskui kita JAV superžvaigždė, Katy Perry, įteikė geriausio britų singlo apdovanojimą elektromuzikos kvartetui „Rudimental“.

JAV žvaigždė Pharrellas Williamsas ir legendinis popdainų kūrėjas Nile'as Rodgersas užbaigė vakarą atilkdami popuri, į kurį buvo įtrauktas ir jų bendras su „Daft Punk“ hitas „Get Lucky".

Paslaptingasis prancūzų duetas anksčiau buvo paskelbtas geriausia tarptautine grupe.

Britų muzikos apdovanojimai yra amerikiečių „Grammy“ apdovanojimų ekvivalentas Didžiojoje Britanijoje.

Britų muzikos apdovanojimų ceremonijos akimirkos – nuotraukų galerijoje:

Nominantų sąrašas (nugalėtojai paryškinti)

Geriausias britų atlikėjas:
Davidas Bowie
Jake'as Buggas
Jamesas Blake'as
Johnas Newmanas
Tomas Odellas

Geriausia britų atlikėja:
Birdy
Ellie Goulding
Jessie J
Laura Marling
Laura Mvula

Geriausia britų grupė:
Arctic Monkeys
„Bastille“
„Disclosure“
„One Direction“
„Rudimental“

Geriausias britų muzikos naujokas:
„Bastille“
„Disclosure“
Laura Mvula
„London Grammar“
Tomas Odellas

Metų britų muzikos albumas:
„Arctic Monkeys“ – „AM
„Bastille“ – „Bad Blood“
Davidas Bowie – „The Next Day“
„Disclosure“ – „Settle“
„Rudimental“ – „Home“

Metų britų singlas:
„Bastille“ – „Pompeii“
Calvinas Harris su Ellie Goulding – „I Need Your Love“
„Disclosure“ su „AlunaGeorge“ – „White Noise“
Ellie Goulding – „Burn“
Johnas Newmanas – „Love Me Again“
Naughty Boy su Samu Smithu – „La La La“
Olly Mursas – „Dear Darlin'“
„One Direction“ – „One Way or Another (Teenage Kicks)“
Passenger – „Let Her Go“
„Rudimental“ su Ella Eyre – „Waiting All Night“

Metų užsienio atlikėjas:
Bruno Marsas
Drake'as
Eminemas
Johnas Grantas
Justinas Timberlake'as

Metų užsienio atlikėja:
Janelle Monae
Katy Perry
Lady Gaga
Lorde
Pink

Geriausia užsienio grupė:
„Arcade Fire“
Daft Punk
„Haim“
„Kings of Leon“
Macklemore'as ir Ryanas Lewisas

Metų britų vaizdo klipas:
Calvinas Harris ir Ellie Goulding – „I Need Your Love“
Ellie Goulding – „Burn“
Johnas Newmanas – „Love Me Again“
Naughty Boy su Samu Smithu – „La La La“
„One Direction“ – „Best Song Ever“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)