Tą patį vakarą P. Gaidžiui už nuopelnus scenai ir publikai, atsidavimą teatrinei kūrybai ir ilgametį indėlį į Klaipėdos bei visos Lietuvos teatro meno puoselėjimą buvo įteiktas apdovanojamas „Mūza“, kurį inicijavo Klaipėdos dramos teatro mecenatė jūrų krovinių kompanija „Bega“.

Pagal Mecenavimo sutartį, ši kompanija yra įsipareigojusi ne tik finansiškai remti teatro veiklą, bet ir kasmet teikia nominacijas dviem labiausiai nusipelniusiems uostamiesčio teatralams. Kartu su P. Gaidžiu šiemet šia nominacija buvo pagerbtas ir aktorius, režisieriaus padėjėjas, P. Gaidžio vaidybos kurso absolventas Vaidas Jočys.

Klaipėdos teatro simbolis

Ilgametis Klaipėdos dramos teatro meno vadovas, režisierius, kino ir teatro aktorius Povilas Gaidys, šiemet švenčiantis 80 metų sukaktį, visą savo gyvenimą susiejo su Klaipėda ir miesto kultūra. Teatro žiūrovų bei kritikų lūpose iki šiol Klaipėdos dramos teatras ir Povilas Gaidys – sinonimai.

1963 m. paskirtas teatro vyriausiuoju režisieriumi, P. Gaidys ėmė formuoti brandų repertuarą, o per jį - ir naują uostamiesčio žmonių požiūrį į teatro meną. Geriausi tuometiniai P. Gaidžio pastatymai - J. Marcinkevičiaus „Mindaugas“, „Mažvydas“, „Katedra“, V. Majakovskio „Pirtis“, B. Sruogos „Milžino paunksmė“, A. Kopkovo „Dramblys“, M. Gorkio „Dugne“, K. Sajos „Poliglotas. Abstinentas“, „Žemaičių piemuo“ ir daugelis kitų - brandino mąstantį, analizuojantį žiūrovą. Savo kūrybiniais darbais režisierius daug prisidėjo ugdant žmonių tautinę savimonę.

"Mūzos"

P. Gaidys kuria spektaklius ir šiandien: pernai teatro repertuarą papildė E. De Fillipo „Kalėdos Kupjelų namuose“, šiemet – naujausias jo darbas J. Pulinovič „Elzės žemė“.

Per penkiasdešimt kūrybos metų P. Gaidys subrandino aukšto meninio lygio trupę, kurioje yra ir paties režisieriaus paruoštos trys aktorių laidos.

Papildė apdovanojimų sąrašą

Per savo ilgametę kūrybinę veiklą P. Gaidys buvo pagerbtas daugybe įvairių apdovanojamų. 1971 m. jam suteiktas Lietuvos nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas, 1979 m. skirta Lietuvos valstybinė premija, 1987 m. suteiktas Lietuvos liaudies artisto garbės vardas, 1997 m. - LR Vyriausybės premija, 2002 m. apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordinu, 2005 m. P. Gaidys tapo Klaipėdos miesto kultūros magistru, 2013 m. apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi už nuopelnus Lietuvos teatrui.

80 metų jubiliejaus proga prie šių garbingų apdovanojimų prisidėjo ir antrus metus skaičiuojanti nominaciją „Mūza“, kurią įsteigė Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega“. Šią nominaciją sudaro 1000 eurų piniginė premija bei skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo sukurtas mažosios plastikos darbas, atkartojantis nuo 1990 m. Klaipėdos dramos teatro fojė puošiančių to paties autoriaus skulptūrų „Mūzos“ fragmentą.

"Mūzos"

Iškilmingo vakaro metu apdovanojimą režisieriui P. Gaidžiui įteikė kompanijos „Bega“ valdybos pirmininkas Aloyzas Kuzmarskis.

„Klaipėdos dramos teatras daugeliui klaipėdiečių pirmiausiai asocijuojasi su režisieriaus ir ilgamečio meno vadovo Povilo Gaidžio vardu. Uostamiesčiui pasisekė, kad čia kuria tokia neeilinė teatro asmenybė, o mes savo ruožtu nuoširdžiai džiaugiamės ir didžiuojamės galėdami įteikti daugelį metų teatro mūzų globojamam režisieriui personalinę „Mūzą“, - sakė A. Kuzmarskis.

Apdovanojimą aktoriui lėmė atsidavimas

Pagal Mecenavimo sutartį, kompanija „Bega“ yra įsipareigojusi kasmet apdovanoti po du Klaipėdos dramos teatro kūrėjus, kuriuos apdovanojimams teikia teatro vadovo Tomo Juočio sudaryta komisija.

Jos sprendimu, antruoju šių metų „Mūzos“ laureatu už nuopelnus profesionaliam scenos menui, atsidavimą profesijai bei ryškiausius pastarųjų teatrinių sezonų darbus pripažintas aktorius, režisieriaus padėjėjas Vaidas Jočys.

"Mūzos"

Pasak Klaipėdos dramos teatro vadovo ir apdovanojimų komisijos pirmininko T. Juočio, šis aktorius labiau žinomas kaip komedijinio plano, tačiau pastaraisiais metais vis dažniau imasi dramatinių vaidmenų. Šiuo metu jis – vienas labiausiai užimtų ir daugiausiai vaidinančių Klaipėdos dramos teatro aktorių. Be to, yra ir kita, teatro žiūrovams nematoma, tačiau ne mažiau svarbi V. Jočio darbo pusė – režisieriaus padėjėjo pareigos, kurias eidamas jis pasižymi ypatingu pareigingumu, puikiais organizaciniais sugebėjimais, mokėjimu suvaldyti bet kokias konfliktines situacijas.

Klaipėdos dramos teatro ir kompanijos „Bega“ apdovanojimai „Mūza“ teikiami nuo 2016 m. Pernai jų laureatėmis tapo aktorės Regina Šaltenytė ir Renata Idzelytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją