Festivalis TheATRIUM – programos „Klaipėda – Lietuvos kultūros sostinė 2017“ dalis. Festivalio rengėjai teigia, kad jų tikslas – kuo plačiau supažindinti Vakarų Lietuvos gyventojus su vertingiausiais šiuolaikinio teatro spektakliais.

Todėl pasitarus su rėmėjais buvo nuspręsta bilietų kainų nedidinti – bilietai į visus festivalio spektaklius kainuos nuo 5 iki 15 eurų. Tai rėmėjų dovana klaipėdiečiams.

Ar reikia Klaipėdai tarptautinio teatro festivalio? Anot rengėjų, pastudijavus valstybės remiamus projektus nesunku pastebėti, kad rimtai ir nuosekliai profesionalioji kultūra remiama tik sostinėje, visiems likusiems paliekant tik „mažiau ambicingus“ projektus, pusiau profesionalios ar apskritai mėgėjų kultūros renginių paramą.

Jų įsitikinimu, remiami arba „nepavojingi“, nekonkurencingi renginiai, arba mechaniškai su visa organizatorių komanda importuoti iš sostinės. Lietuva dėl tokios politikos tampa vieno miesto šalimi.

Paprastai rimtus festivalius organizuoja specialiai tam sukurta komanda, kuri nuolat iš to ir gyvena – gauna už tai solidžius atlyginimus. Festivalį TheATRIUM organizuoja Klaipėdos dramos teatro darbuotojai, pajamų iš to negausiantys.

Ar nebaisu? „Žinoma, atsakomybė didžiulė. Tokio masto festivalį mes organizuojame pirmą kartą. Klaidų, be abejo, bus – kas jų nedaro. Bet mes norime daryti jas patys – o ne būti tik dar viena papildoma aikštele kitų veiklai. Tokiu vasaros kino teatru, į kurį sezono metu atvykęs mechanikas parodo poilsiautojams filmą“, – sako festivalio rengėjai.

Festivalio spaudos konferencija

TheATRIUM išskirtinis tuo, kad yra visiškai klaipėdietiškas, kuriamas pačių klaipėdiečių rankomis ir lėšomis. „Mūsų žiniomis tai vienintelis Lietuvos istorijoje tarptautinis festivalis, kuriamas išskirtinai vieno miesto“, – teigia organizatoriai.

40 tūkst. eurų festivaliui skyrė Klaipėdos miesto savivaldybė, 60 tūkst. – miesto verslininkai, 30 tūkst. – pats Klaipėdos dramos teatras.

Festivalį, sužinoję, kad Lietuvos kultūros taryba neskyrė finansavimo, parėmė Klaipėdos verslininkai – UAB „Pamario restauratorius“ direktorius Aldas Kliukas, AB „Limarko laivininkystės kompanija“ direktorius Vytautas Lygnugaris, UAB „Stemma group“ savininkai Zita ir Martinas Gusiatinai, UAB „Sveikatos gija“ direktorius Alvydas Vaičiūnas, AB „Vakarų laivų gamykla“ generalinis direktorius Arnoldas Šileika, UAB „Nesė“ direktorius Kazys Paulikas.

Viso festivalio metu TheATRIUM dalyvius nemokamai maitins „Pramogų bankas“.

Festivalio organizatorių tikslas – TheATRIUM turėtų tapti tęstiniu renginiu. Jau dabar pradedamas planuoti 2018 m. festivalio repertuaras. Klaipėdos vicemeras Artūras Šulcas prisipažino, kad liko maloniai nustebintas festivalio programos solidumo, ir pažadėjo visokeriopai remti šią idėją.

Festivalio dvasia, pasak rengėjų, irgi neabejotinai bus klaipėdietiška – be pompastikos, ilgų kalbų ir narcisizmo.

„Šiuolaikiniuose festivaliuose pasigendame gyvybės, pasimėgavimo, šventės pojūčio. Jie pamažu tampa panašūs į savotiškus, dažnai nuobodokus seminarus, skirtus profesionalams, kurie įsivaizduoja žinantys, koks privalo būti teatras. Pats žodis „festivalis“ kilęs nuo lotyniško „festivus“ – linksmas, šventinis. Norime grąžinti šiam žodžiui tikrąjį turinį“, – sako festivalio organizatoriai.

Festivalio pavadinimas – TheATRIUM – nuo lotyniško „atrium“. Tai svarbiausioji senovės romėnų gyvenamojo namo patalpa pačiame namų centre su viršutiniu apšvietimu. Atriume vykdavo reikšmingiausi pokalbiai ir susitikimai. Šiuolaikinėje architektūroje taip vadinama stikliniu stogu dengta erdvė pastato centre – beje, tokia architektūros detalė yra ir Klaipėdos dramos teatre.

Birželio 1 dieną teatralizuotu koncertu festivalį TheATRIUM atidarys „Sutari“ – grojančių ir dainuojančių aktorių trio iš Lenkijos. Jų pasirodymų geografija – nuo Estijos iki Brazilijos, nuo muzikos ir teatro festivalių Lenkijoje iki legendinės Sietlo (JAV) radijo stoties KEXP. Trio pavadinimas atsiradęs iš lietuviško žodžio „sutarti“, o kolektyvo kūrybą inspiravo lietuviškos sutartinės. Keista ir nedovanotina, kad „Sutari“ iki šiol ne tik negastroliavo Lietuvoje, bet ir apskritai čia beveik nežinomos...

Birželio 3 dieną „Sutari“ parodys muzikinį performansą „Arbūzas“. Spektaklio veiksmą sudaro istorijos, vykstančios dviejose erdvėse: virtuvėje, kur paprastai pilna žmonių, ir vonioje, kur moteris būna viena. Varvantis čiaupas, verdančio virdulio švilpimas, trijų moterų balsai aidi vandentiekio sistemoje. Neįprasti ir kasdieniai garsai, išgaunami judesiais, gestais ir šokiu.

Spektaklyje „Sutari“ muzikos instrumentais paverčia kasdienius daiktus – joms paliepus, staiga ima ir užgroja vandens pilna vonia, kibirai ir skudurai, vandentiekio įrenginiai, virtuvės įrankiai: plakiklis, trintuvė, šaukštai, stiklinės...

Birželio 4 dieną festivalio šeimininkas, Klaipėdos dramos teatras, parodys Augusto Strindbergo „Tėvą“, režisuotą latvės Maros Kimelės. Už pagrindinį vaidmenį šiame spektaklyje aktorius Darius Meškauskas pelnė „Auksinį scenos kryžių“. Geriausia antrojo plano aktore už Bertos vaidmenį prestižiniuose apdovanojimuose pripažinta ir Karolina Kontenytė.

Birželio 7 dieną į Klaipėdos teatro sceną žengs Liepojos dramos teatro aktoriai. Jie festivalio žiūrovams parodys režisieriaus Konstantino Bogomolovo spektaklį „Stavangeris“. Jis sukurtas šiuolaikinės rusų rašytojos Marinos Krapivinos pjesės motyvais, nors didžioji teksto dalis atsirado per spektaklio repeticijas. Spektaklis laimėjo nacionalinį Latvijos teatro apdovanojimą „Spēlmaņu nakts 2012-2013“ Geriausio spektaklio ir Geriausio režisieriaus kategorijose.

Birželio 10 ir 11 dienomis festivalyje viešės Naujasis teatras iš Varšuvos. Lenkų trupė parodys spektaklį „Apokalipsė“, kurį režisavo Michałas Borczuchas (g. 1979 m. Krokuvoje). Šis režisierius – vienas įdomiausių ir perspektyviausių jaunųjų Lenkijos teatro kūrėjų. Studijavo grafiką Krokuvos menų akademijoje, vėliau baigė režisūrą Krokuvos dramos meno akademijoje.

Spektaklis „Apokalipsė“ pripažintas geriausiu prestižiniame tarptautiniame teatro festivalyje „Dieviškoji Komedija“ („Boska Komedia“; Lenkija, Krokuva), o 2016 m. kitas M. Borczucho režisuotas spektaklis „Viskas apie mano motiną“ pelnė to paties festivalio Didįjį prizą.

Festivalyje TheATRIUM lankysis ir Lietuvos nacionalinis dramos teatras. Birželio 13 dieną bus rodomas vengrų režisieriaus Árpádo Schillingo ir Mariaus Ivaškevičiaus spektaklis „Didis blogis“. Tarptautinį pripažinimą pelniusio vengrų režisieriaus ir lietuvių dramaturgo bendras darbas apie karo nuojautą ir apie tai, ką kiekvienas jaučiame, bet nedrįstame sau pripažinti.

Birželio 15 dieną Klaipėdos dramos teatras parodys Gintaro Grajausko „Pašaliniams draudžiama“, spektaklį, režisuotą Oskaro Koršunovo. 2017 m. apdovanojimuose „Padėkos kaukė“ jis pripažintas Metų spektakliu. Už Bitininko vaidmenį šiame spektaklyje ir rotmistro Adolfo vaidmenį A. Strindbergo dramoje „Tėvas“ aktorius D. Meškauskas pelnė Metų aktoriaus apdovanojimą. 2017 m. aktorė Eglė Jackaitė nominuota „Auksiniam scenos kryžiui“ už antraplanį Valdininkės vaidmenį.

Birželio 17 dieną festivalio scenoje bus rodomas jungtinis prancūzų ir lietuvių šokio projektas „Shake that Devil!“ Prancūzų choreografas Albanas Richard‘as, lietuvių choreografė Agnija Šeiko ir šokio teatras „PADI DAPI Fish“ pakvies į renginių vakarą Klaipėdos dramos teatre ir teatro aikštėje.

„Shake that Devil!“ – tai šiuolaikiškas šokio, teatro, raganiškų, pagoniškų apeigų ritualus primenantis veiksmas, turintis priversti mūsų vidinius demonus šokti. Pasirodymą kurs beveik šamaniškas judesys, pasidavimas ritmui, keliaujančiam iš kūno į kūną, versiantis atlikėjus judėti pagal elektroninę muziką.

Birželio 17-ąją OKT/Vilniaus miesto teatras festivalyje parodys O. Koršunovo režisuotus Saros Kane „Apvalytuosius“.

Birželio 21 dieną Klaipėdoje viešės estų teatras „NO99“. Jis parodys spektaklį „Nr.43 Purvas“. Teatras „NO99“ (Estija) taip pavadintas ne šiaip sau. Teatro premjeros sunumeruotos – kiekvieną naują spektaklį nuo 99 jie žymi vis mažesniu skaičiumi. Teatro įkūrėjas ir meno vadovas Tiitas Ojasoo sako: „Nusprendėme kurti teatrą, kuris kiekvieną pastatymą rodys lyg paskutinį kartą. Todėl kiekvienam spektakliui ir duodame numerį nuo 99 mažėjančia seka.“

Spektaklį „Nr.43 Purvas“ inspiravo Fiodoro Sologubo romanas „Mažasis demonas“.

Birželio 25 dieną įvyks baigiamasis festivalio TheATRIUM koncertas. Jį surengs ne bet kas, o britų „juodojo kabareto“ grupė „The Tiger Lillies“. Tai analogų pasaulyje neturinti grupė, kurios kūryboje persipina prieškarinio Berlyno atmosfera ir postpankas, kabaretas ir vodevilis, gatvės teatras ir cirkas, sentimentalumas ir cinizmas, britiškas juodasis humoras ir sarkastiškai „operinis“ Martyno Jacqueso falcetas.

Grupės kūrybinėje biografijoje – 46 albumai ir muzikiniai spektakliai pagal B. Brechtą, W. Shakespeare'ą, H. K. Anderseną ir kt., apie juos rašomos knygos ir kuriami filmai. „Jei šis pasaulis būtų teisingas, „The Tiger Lillies“ atstovautų Didžiajai Britanijai „Eurovizijoje“ – rašė „The Times Online“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją