Pasaulyje kasmet įvyksta daugybė kino festivalių, todėl konkursinės programos padeda formuoti festivalio identitetą, išsiskirti tarptautinėje kino arenoje. „Kino pavasaris“ dėmesį koncentruoja ties Vidurio–Rytų Europos debiutais ir Baltijos jūros regione kuriančių režisierių kūryba.

„Tokie kultūriniai renginiai kaip „Kino pavasaris“ skatina kultūrinius mainus, dialogą tarp skirtingų šalių. Šiemet konkursinių programų filmus vertins kino profesionalai iš viso pasaulio. Tarp garbingų komisijos narių – Venecijos kino festivalio „Kino kritikų savaitės“ meno vadovas, italų kino kritikas, monografijų apie Spike‘ą Lee bei Gusą Van Santą autorius Giona A. Nazarro, Europos kino akademijos narė ir tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCI prezidentė Alin Tasciyan iš Turkijos ir kiti garbūs svečiai. Džiugu, kad į Vilnių atvyksta tokie autoritetingi žmonės“, – kalbėjo ERGO Korporatyvinės komunikacijos direktorė Baltijos šalyse Lina Jakučionienė.

Tapatumo paieškos Naujoje Europoje

„Nauja Europa – nauji vardai“ – jubiliejinė, jau dešimtą kartą vykstanti konkursinė programa, skirta Vidurio ir Rytų Europos debiutuojantiems režisieriams, kurių darbai atrenkami atsižvelgiant į du kriterijus: originalų požiūrį į kino raiškos priemones ir savojo tapatumo paieškas. Konkurse gali dalyvauti tik pirmas arba antras pilnametražis vaidybinis režisieriaus filmas. Pagal šiuos kriterijus „Kino pavasario“ programos sudarytojai atrinko 11 estų, kroatų, serbų, slovakų, vengrų, lenkų filmų, tarp kurių varžosi ir lietuviška režisieriaus Andriaus Blaževičiaus juosta „Šventasis“ („The Saint“). Filmas susilaukė daug dėmesio ir pagyrų tarptautiniuose kino festivaliuose, o „Kino pavasaryje“ jį pirmą kartą galėjo pamatyti ir Lietuvos žiūrovai

„Nauja Europa – nauji vardai“ filmai

Kaip ir kasmet tarptautinė žiuri vertins ir išrinks geriausią filmą, geriausią režisierių, geriausią aktorių ir aktorę. Jiems bus įteiktos „Kino pavasario“ statulėlės ir piniginiai prizai, kuriuos įsteigė Vilniaus miesto savivaldybė.

Programos „Nauja Europa – nauji vardai“ žiuri nariai: Freddy Olssonas (prodiuseris, festivalio programos sudarytojas, Švedija), Alin Tasciyan (kino kritikė, kultūros žurnalistė, Turkija), Borisas Nelepo (kino kritikas, festivalių programos sudarytojas).

„Noriu padėkoti festivalio organizatoriams už galimybę būti čia. Taip pat už įkvepiančią programą ir filmus, kuriuos mums padės vertinti „slaptas ginklas“ – komisijoje esantis žaislinis drakonas“, – žaismingą pasveikinimo žodį tarė žiuri narė Alin Tasciyan.

Šios programos filmus taip pat vertins Tarptautinės ART kino teatrų ir festivalių konfederacijos CICAE žiuri nariai: Giedrė Simanauskaitė (Lietuvių kino festivalio Berlyne generalinė direktorė ir meno vadovė, Lietuva), Marica Romolini (programų sudarymo, marketingo ir komunikacijos vadovė „Niels Stensen“ kultūros fonde, Italija), Yannickas Reix (kino teatro „Cafe des Images“ direktorius, programos sudarytojas, Prancūzija).

„Esu tarptautinės konfederacijos CICAE narys. Mūsų komisijoje yra italas, lietuvė gyvenanti Berlyne ir aš, prancūzas. Mes neturime žaislinio drakono, bet pasistengime pavogti jūsiškį. Džiaugiamės šia programa ir dėkojame už kvietimą dalyvauti festivalyje“, – juokavo CICAE narys Yannickas Reix.

Brandus Baltijos jūros regiono kinas

Ketvirtą kartą vyksiančioje programoje „Baltijos žvilgsnis“ – dešimt rinktinių vaidybinių ir dokumentinių filmų iš Baltijos jūros regiono šalių, kurie varžysis dėl geriausio filmo, režisieriaus, geriausio aktoriaus bei geriausios aktorės apdovanojimų.

Šioje konkursinėje programoje dalyvauja ir pripažinti profesijos meistrai, ir jauni, dar pradedantys režisieriai. Baltijos jūros regiono kiną siekiama pristatyti ne tik vaidybiniais, bet ir dokumentiniais filmais. Šiųmetinėje konkursinėje programoje – net keturi išskirtiniai dokumentiniai filmai, o tarp jų įsipina skirtingų nuotaikų dramos, romantinė komedija, juodu humoru atmieštas detektyvas ir kriminalinė misterija. Ypač laukiamas režisieriaus Audriaus Stonio filmas „Moteris ir ledynas“, kurio premjera festivalyje įvyko vakar, balandžio 1 d.

„Baltijos žvilgsnio“ filmai

Šiuos filmus vertins komisijos nariai: Andrei Tanasescu (festivalių programų sudarytojas, kuratorius ir kino kūrėjas, Kanada, Rumunija), Atsuko Ohno (prodiuserė, Japonija, Prancūzija), Giona A. Nazzaro (kino kritikas, rašytojas, žurnalistas, Italija).

„Kartu su kitais šios programos žiuri nariais norime padėkoti festivaliui. Mums iš tiesų yra didelė garbė vertinti programos „Baltijos žvilgsnis“ filmus čia, Vilniuje. Esu tikras, kad puikiai praleisime laiką. Ačiū organizatoriams ir mėgaukitės festivaliu“, – publikai kalbėjo komisijos narys Giona A. Nazzaro.

„Trumpame konkurse“ – Jėzus Kristus ir nostalgiški indėnai

„Trumpo konkurso“ programoje varžysis 32 filmai iš 14 šalių. Juostos stebina temų, žanrų ir išskirtinės kino kalbos įvairove bei kviečia įsijausti į kriminalines dramas, animuotas fantazijas, siaubo trilerį, absurdo ir juodo humoro komedijas, romantiškas melodramas. Kino ekranuose laukia netikėti susitikimai su nostalgiškais indėnais, kaubojais ir netgi Jėzumi Kristumi.

Šioje programoje – net keturi lietuviški filmai – skaudžias temas gvildenantys Karolio Kaupinio „Budėjimas“ ir Kamilės Milašiūtės „Motinos diena“. Apie mirtį neįprastu būdu pasakos du animaciniai debiutai – Tomo Ramanausko „Po mirties, prieš pragarą“ ir Gedimino Šiaulio „Kaukai“.

„Trumpo konkurso“ filmai

„Trumpo konkurso“ vertinimo komisiją sudarys: Hadas Ben Aroya (režisierė, Izraelis), Sofia Exarchou (režisierė, scenaristė, Graikija), Tiffany Hsiung (režisierė, Kanada).

„Esame laimingos, turėdamos galimybę pamatyti 32 šios programos filmus, kurie įkvėps, paveiks ir padės į pasaulį pažiūrėti šiek tiek kitaip. Puiku būti šiame festivalyje“, – „Trumpą konkursą“ pristatė Tiffany Hsiung. Festivalyje rodomas jos pilnametražis filmas „Atsiprašymas“.

Vakaro pabaigoje, pristačius visas programas ir žiuri narius, buvo parodytas konkursinių programų pristatymo filmas „Rekviem poniai J“ („Requiem for Mrs. J“, rež. Bojan Vuletic) – kafkiška drama su juodojo humoro elementais apie vidutinio amžiaus filmo heroję Jeleną, nusprendusią per vyro mirties metines pasitraukti iš gyvenimo. Festivalyje bus galima susitikti ir su pagrindinį vaidmenį filme sukūrusia garsia serbų aktore Mirjana Karanović.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)