Trio „Kaskados“ pradėjo koncertuoti 1997 metais, nors jau ir iki tol jo nariai – pianistė Albina Šikšniūtė, smuikininkė Rusnė Mataitytė ir violončelininkas Edmundas Kulikauskas – buvo žinomi kaip solistai, kamerinių ansamblių dalyviai.

Sprendimas burtis į nuolat koncertuojantį ansamblį ir jo repertuaro sklaidoje apibendrinti savo profesinį meistriškumą nulėmė svarbius šių atlikėjų muzikinės veiklos pokyčius.

„Kaskadų“ narius sieja ir artima akademinių studijų patirtis. Bemaž tuo pat metu visi mokėsi Maskvos valstybinėje P. Čaikovskio konservatorijoje, pianistė ir smuikininkė – ten pat ir aspirantūroje. Tad laikas ir patirtis, vidinė reikmė subrandino „Kaskadas“ – šiuo metu vieną produktyviausių kamerinių ansamblių Lietuvoje.

Fortepijoninis trio "Kaskados"

Trio ne kartą teko dalyvauti didžiuosiuose Lietuvos festivaliuose: „Gaida“, Kristupo vasaros, Thomo Manno, Pažaislio, „Permainų muzika“, „Iš arti“. Ansamblis sėkmingai gastroliavo Austrijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Baltarusijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Japonijoje. Ypatingas šio trio meninės veiklos ir meistriškumo pripažinimas – 2002 m. pelnyta I premija viename svarbiausių šios srities konkursų pasaulyje – IX tarptautiniame J. Brahmso kamerinių ansamblių konkurse Austrijoje.

„Kaskados“ atlieka įvairių epochų kūrinius, bet ypač rūpestingai puoselėja šiuolaikinę lietuvių muziką ir nemažai energijos skiria jos sklaidai, kasmet parengdamas naujus dabarties autorių opusus. Tad ir šį vakarą, minėdami 20 metų sukaktį, trio muzikantai griežia lietuvių kompozitoriaus A. Šenderovo naujausią kūrinį – Koncertą fortepijoniniam trio ir orkestrui.

Ši A. Šenderovo kompozicija, kaip ir neseniai sukurtas „Trio Grosso“, dedikuotas fortepijoninio trio „FortVio“ 10-mečiui, yra pirmieji tokios sudėties kūriniai lietuvių muzikoje. Kaip ir būdinga A. Šenderovo kūrybai, Koncerto muzikinė plėtotė grindžiama trumpu motyvu, kuris nuskamba kūrinio pradžioje ir tampa solistų ir spalvingo orkestro melodikos bei faktūros pagrindu.

Koncertas – tarsi dramatiškos ir gilios gyvenimo tragedijos atspindys, baigiamas nostalgišku romantinio trio skambesiu. Koncertas dedikuojamas kompozitoriaus tėvo – Lietuvos violončelės patriarcho Michailo Šenderovo gimimo 100-osioms metinėms, įprasminant su šia asmenybe susijusių pirmųjų Lietuvos fortepijoninių trio veiklą (M. Šenderovas muzikavo drauge su Aleksandru Livontu ir Olga Šteinbergaite, Stasiu Vainiūnu, Viktoru Radovičiumi ir Marieta Azizbekova), kuri neabejotinai paveikė ryškiausius naujosios kartos Lietuvos fortepijoninio trio kolektyvus, tarp jų ir kūrybinės veiklos 20-metį švenčiantį ansamblį „Kaskados“.

Anatolijus Šenderovas (D. Matvejevo nuotr. LMPIC)

Prie LNSO dirigento pulto šventinį vakarą stoja maestro M. Pitrėnas, su savo vadovaujamu kolektyvu bei solistais – sopranu Lilija Gubaidulina, mecosopranu Ieva Prudnikovaite ir tenaru Edgaru Davidovičiumi dar atliksiantis Dmitrijaus Šostakovičiaus dainų ciklą „Iš žydų liaudies poezijos“.

Koncerto pradžioje išgirsime LNSO atliekamus A. Šenderovo Fragmentus iš baleto „Dezdemona“, o pabaigoje skambės D. Šostakovičiaus Devintoji simfonija.

Koncertas, skirtas trio „Kaskados“ 20-mečiui, vyks balandžio 1 dieną Nacionalinėje filharmonijoje, ta pati programa kovo 31-ąją skambės Klaipėdos koncertų salėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją