Renginio programoje skambės ne tik garsiausi klasikinės ir romantinės muzikos opusai, bet ir du specialiai šiam koncertui rengiami klausytojų širdis paliesiantys kūriniai.

„Trečius metus iš eilės pasaulinio garso muziko, filantropo bei labdaros ir paramos fondo įkūrėjo Mstislavo Rostropovičiaus garbei organizuojama gerumo diena, kurioje į viena susipina muzika ir galimybė padėti sergantiems vaikams, šiemet ypatinga. Daugybei Lietuvos vaikų nešusiam viltį Maestro šiais metais būtų sukakę 90. Todėl ruošdami jubiliejinio koncerto programą stengiamės, kad ir ji būtų išskirtinė“, – kalbėjo M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo direktorė Agnė Kažimėkaitė.

Išreikšti padėkos legendiniam mokytojui ir pratęsti M. Rostropovičiaus puoselėtų mecenatystės idėjų į šį renginį atvyks ir garsusis violončelininkas, pedagogas bei dirigentas prof. Davidas Geringas. Vienas universaliausių šiuolaikinių menininkų, sukaupęs įspūdingą repertuarą nuo baroko iki šiuolaikinių kompozicijų, labdaringame koncerte atliks vokiečių kompozitoriaus Maxo Brucho kūrinį „Kol Nidrei“.

Pasak A. Kažimėkaitės, renginio programoje skambės ir du specialiai šiam koncertui paruošti kūriniai. Vieną jų drauge su trio atliks Maestro įkurto fondo alumnė, fortepijono virtuozė Simona Zajančauskaitė-Giedraitė.

Įkvėptas M. Rostropovičiaus gyvenimo, vienas ryškiausių jaunosios kartos kompozitorių Jonas Jurkūnas specialiai šiam koncertui sukūrė kūrinį „The Fall of the Wall“, arba „Sienos kritimas“. Pastarasis turi ypatingą istorinę reikšmę ir yra skirtas atminti, kaip Meastro grojo griūvant Berlyno sienai.

„Vieną 1989-ųjų lapkričio rytą, savo bute Paryžiuje beklausydamas radijo žinių, M. Rostropovičius išgirdo apie laisvės ištroškusių žmonių demonstracijas prie Berlyno sienos. Visame pasaulyje žymus muzikas čiupo telefoną ir, susisiekęs su draugu, kuris turėjo privatų lėktuvą, nieko nelaukdamas išvyko į Berlyną. Susiradęs sienos perėjimo punktą „Checkpoint Charlie“ ir iš apsaugos kareivio pasiskolinęs kėdę, jis surengė improvizuotą koncertą – atliko „Sarabandą“ iš J. S. Bacho „Siuitos violončelei nr. 2“, – pasakojo S. Zajančauskaitė-Giedraitė.

O štai J. Jurkūno kūrinyje trio ir kameriniam orkestrui sekmadienį klausytojai išgirs dalis „Radijo žinios“, „Sausas žvyras“ ir „remiksuotą“ žymiąją M. Rostropovičiaus mėgstamiausią „Sarabandą“.

Labdaringame koncerte taip pat skambės daug kitų garsiausių klasikinės ir romantinės muzikos kūrinių, atliekamų M. Rostropovičiaus fondo stipendininkų ir ryškiausių Lietuvoje Maestro fondo alumnų. Tarp jų į sceną žengs klarnetininkas Vytautas Giedraitis, fleitininkas Paulius Gefenas ir arfininkė Joana Daunytė.

Tuo tarpu renginį vainikuos specialiai šiam vakarui visų atlikėjų kartu su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, diriguojamu prof. Donato Katkaus, parengtas finalinis numeris – kompozitoriaus Dariaus Milhaudo kūrinys „Brasileira“ iš siuitos „Scaramouche“.

Vis tik pratęsiant M. Rostropovičiaus mecenatystės idėjas, viena didžiausių šio renginio misijų – surinkti lėšų sergantiems vaikams. Visi suaukoti pinigai bus skiriami Santariškėse įsikūrusioje Vaikų ligoninei, kur gydomi mažieji pacientai iš visos Lietuvos, – Vaikų ligoninės paramos fondui, paremti.

Šiemet parama renkama specialiam dermatoskopui įgyti. Jis naudojamas ambulatoriniam gydymui Vaikų konsultacijų poliklinikoje ir yra reikalingas odos specialistams dermatologams, taip pat vaikų ligų gydytojams ir vaikų chirurgams, kurie konsultuoja pacientus dėl odos pakitimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją