Fotografijose įamžinti autoriai skaitė po du eilėraščius – parinktą D. Dirgėlos ir pasirinktą savo nuožiūra. Kai kuriems teko perskaityti ir trečią – tų kolegų, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių susitikime dalyvauti negalėjo.

Ko gero, renginys taip ir būtų praėjęs ramiai, be didesnio sujudimo, jei ne poeto, aktoriaus ir režisieriaus Alvydo Šlepiko pasirodymas. Parodos atidarymo laukęs visai kitoje galerijoje ir dėl to pasivėlinęs, D. Dirgėlos bičiulis iš andai egzistavusios grupės „Svetimi“ surengė tikrą benefisą...

Aidas Marčėnas

Vieni piktinsi, kiti – ne

Prieš renginį DELFI kalbino parodos autorių D. Dirgėlą. „Vakar buvo pavasario lygiadienis, o šiandien, per pasaulinę poezijos dieną, paroje jau truputį daugiau šviesos nei tamsos. Man tai gražu, simboliška. Ir kaip poetui, ir kaip fotografui. Kuo daugiau natūralios šviesos, tuo geriau ir poezijai, ir fotografijai, ir pasauliui. Smagu, kad UNESCO įprasmino šią dieną“, – kalbėjo poetinės fotografijos kūrėjas D. Dirgėla.

Dainius Dirgėla

Literatūros renginius ir bičiulius poetus jis aktyviau pradėjo fotografuoti nuo 2016-ųjų pavasario, kai pasirodė jo poezijos knyga „Re: plikos / Stebėto jo užrašai“ . Prieš tai su fotoaparatu dažniau dairėsi po gamtą, gatves.

Per šiuos metus sukaupė nemažą vaizdų archyvą. Kai kurie poetų portretai buvo rodyti pernai gruodį vykusio literatūros festivalio „Vilniaus lapai“ parodoje.

Dainiaus Dirgėlos fotografijų paroda "Poetų portretai"

„Fotografuodamas poetus stengiuosi pagauti kuo įdomesnį kadrą. Kad būtų gyvas, netikėtas ir atskleistų žmogaus charakterį. Anksčiau portretų nedariau, o dabar užsikabinau, ir man darosi vis įdomiau. Kaip pavyksta, taip – vieni piktinsi, kiti – ne“, – sakė D. Dirgėla.

Spragsėti aparatu tuo metu, kai skaitoma poezija, fotografuojančiam poetui buvo kiek nejauku. Tačiau ilgainiui drovį įveikė. O ir rašančiųjų bendruomenė įprato jį matyti su kamera. „Suprato, kad vienaip ar kitaip vis tiek „nušausiu“ – nusijuokė pašnekovas.

Laima Kreivytė ir Giedrė Kazlauskaitė

Tarp poetų yra ir daugiau „fotošaulių“: Vladas Braziūnas, Benediktas Januševičius, Eugenijus Ališanka, Alis Balbierius, Julius Keleras. D. Dirgėla džiaugėsi, kad visi turi savitą braižą, medžioklės objektus. „Kiekvienas ieško savo kelio į fotografiją. Smagu, kad kiek yra žmonių, tiek ir „matymų“. Kaip poezijoje“, – sakė jis.

Poetų kabykla

Parodoje D. Dirgėla eksponuoja 16 nespalvotų nuotraukų, kuriose įamžinti poetai Mindaugas Nastaravičius, Donatas Petrošius, Indrė Valantinaitė, Aidas Marčėnas, Marius Burokas, Laima Kreivytė, Gytis Norvilas, Antanas A. Jonynas, V. Braziūnas, Mantas Balakauskas, Alvydas Šlepikas, Vytautas Stankus, Sigitas Parulskis, Domantas Razauskas, Giedrė Kazlauskaitė, Aivaras Veiknys ir Rimvydas Stankevičius.

Prie poezijos medžio

Skverbiami jų žvilgsnių, į UNESCO galeriją rinkosi miesto publika, nusprendusi vakarą praleisti geros poezijos draugijoje. Padedant Europos Sąjungos poezijos platformai „Versopoliui“, buvo atspaustas parodos atvirukų rinkinys su poetų portretais ir eilėmis. Iš jų D. Dirgėla sukūrė poezijos medį, kitaip – poetų kabyklą.

Eiles skaitė G. Kazlauskaitė, I. Valantinaitė, M. Burokas, L. Kreivytė, V. Braziūnas, M. Balakauskas. Atėjo eilė ir A. Šlepikui. Tada ir prasidėjo...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)