Vilniaus miesto širdyje pasirodysiančio T. Hamasyano muzikoje susijungia stiprios džiazo improvizacijos ir turtinga jo gimtosios šalies Armėnijos folkloro muzika. Savo originalumu ir grožiu jo koncertai užburia visus susirinkusius klausytojus, o sceną atlikėjas visuomet palieka lydimas nesibaigiančių ovacijų. Tigran stebina ne tik instrumentiniais gabumais, bet ir savo balsu, kurį subtiliai pritaiko kūriniuose.

Trisdešimtuosius savo gyvenimo metus skaičiuojantis Tigran įvardijamas kaip vienas ryškiausių savo kartos pianistų, kurių muzikoje džiazas susitinka su roku. Į jo koncertus, vykstančius didžiausiuose pasaulio miestuose, susirenka įvairiausio muzikinio žanro mėgėjai – nuo eksperimentinio džiazo iki sunkaus metalo. Visa tai talpina ir atlikėjo kūryba.

T. Hamasyan diskografijoje – aštuoni albumai. Šešiuose iš jų jis pasirodo kaip pagrindinis atlikėjas, o paskutiniuose dviejuose skamba tik pianisto muzika. Naujausią, 2017 m. išleistą solo albumą „An Ancient Observer“ T. Hamasyanas pristatys ir Lietuvoje. Albumo dėmesio centre – apmąstymai apie šiandieninį pasaulį ir istoriją, kurią nešamės ant savo pečių ir kuri daro didelę įtaką mūsų gyvenimams, nors apie tai dažnai net nepagalvojame.

Prieš keletą savaičių T. Hamasyanas pasidalino savo kūrinio „The Cave of Rebirth“ muzikiniu klipu. Armėniškos, džiazo, roko ir pop muzikos sąjunga iš naujausio atlikėjo albumo atgimė hipnotizuojančiuose 3D vaizduose. Klipe vaizduojami dvasiniai artefaktai, piešiniai, viduramžių akmens skulptūros, peizažai ir kiti vaizdai, kurie kaip ir Tigran muzika susijungia į malonias ir netikėtas formas.

Džiazo genijumi vadinamas T. Hamasyanas per savo karjerą pelnė įspūdingą skaičių apdovanojimų, tarp kurių – 2013 m. Monrealio džiazo festivalyje gautas „Top piano“ apdovanojimas bei pagrindinis prizas 2006 m. žymiajame Thelonious Monk džiazo pianistų konkurse. Taip pat 2015 m. Šiaurės jūros džiazo festivalyje pianistas apdovanotas prestižiniu „Paul Acket“ apdovanojimu, o 2016 m. jo solo albumas „Mockroot“ pelnė „Echo“ apdovanojimą (vokiškąjį „Grammy“) už geriausią tarptautinį metų albumą pianinui.

Anot „The Guardian“, Tigranas rado būdą kaip šiuolaikinio džiazo improvizaciją išlaikyti „gaivią“ ir lyrišką, o kitiems džiazo muzikantams būtų protinga iš to pasimokyti. Tuo tarpu „Daily Telegraph“ teigimu pasaulyje yra daugybė puikių ir talentingų džiazo pianistų, tačiau T. Hamasyaną iš jų išsiskiria tuo, kad savo muzika jis turi pasakyti kai ką itin svarbaus.

Jau anksčiau „Midsummer Vilnius“ festivalio organizatoriai paskelbė apie tokius šių metų festivalio pasirodymus kaip Edward Clug baletą „Radio and Juliet“, britų grupės „The Tiger Lillies“ koncertą bei Eimunto Nekrošiaus spektaklį „Rojus“, kuriame pagrindinį vaidmenį atliks aktorius Rolandas Kazlas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją