„Mano koncertai užima vietą tarp labai sudėtingų ir lengvų kūrinių. Jie virtuoziški, malonūs ausiai ir netušti. Žinovas patirs malonumą, bet ir mėgėjas bus patenkintas, pats nesuvokdamas, kodėl…“ – rašė W. A. Mozartas apie savo koncerto žanro kūrinius.

Tiesą sakant, toji kartais sunkiai paaiškinama magiška trauka ir teigiamas poveikis būdingi kone visai Mozarto muzikai, iki šiol sutraukiančiai į koncertus pačią įvairiausią publiką. Jo koncertai žavi lakia fantazija, nuotaikų kaita, melodingumu, tobulai išdailintomis detalėmis. Nesudėtingą, sentimentalų koncerto turinį jis pripildo didingų herojinių, šventinių ir išdaigiškos linksmybės vaizdų. Be galo įvairus jo lyrikos pasaulis – nuo delikataus grakštumo iki audringo, sielos gelmes veriančio susijaudinimo. Kaip tik Mozartas suteikė koncerto formai klasikinį tobulumą.

Mozartui skirtame koncerte klausysimės Koncerto fortepijonui Nr. 22 Es-dur, KV 482, su energinga herojine pradžios tema. Mozarto gimtadienio proga LKO pravers savo aukso fondą ir greta šio Vienos klasiko muzikos atliks Luigi Boccherini ir Josepho Haydno kūrnius.

Koncerto pirmos dalies pradžioje išgirsime šviesa ir optimizmu, rokoko žavesiu ir energija, virtuoziškumu ir nuotaikų kontrastais trykštančią L. Boccherini Simfoniją Nr. 17 A-dur, op. 35 Nr. 3, G. 511. O koncerto antrąją dalį pradės J. Haydno Simfonija Nr. 6 D-dur, Hob. I:6, dėl pirmos dalies trumputės lėtos įžangos, primenančios saulėtekį, dar vadinamos „Ryto“ simfonija.

Gimtadienišką koncerto atmosferą pakaitrins programos pabaigai pasirinkta W. A. Mozarto Serenada styginiams G-dur Nr. 13, KV 525, dažniau vadinama „Mažąja nakties muzika“. Kompozitorius rašė nemažai serenadų ir divertismentų svečių priėmimams parkuose, kitiems viešiems renginiams atvirame ore, koncertams draugų ir globėjų namuose, vestuvėms bei gimtadieniams. Šįkart Serenada skambės paties kompozitoriaus gimtadienio proga.

Su LKO W. A. Mozarto Koncertą fortepijonui Nr. 22 atliksiantis Filharmonijos svečias, italų pianistas A. Deljavanas koncertuoja visame pasaulyje (Europos šalyse, Kinijoje, Kolumbijoje, Japonijoje, Pietų Korėjoje, JAV); būdamas ne vieno konkurso laureatas, jau įrašė daugiau kaip 30 albumų. Jis pasirodo su įvairiais orkestrais: Marijos teatro (Sankt Peterburgas), Milano simfoniniu, Haydno (Italija), Uhano filharmonijos (Kinija). „Jo grojimas trykšta jėga ir žavi artistiškumu“ (Dmitrijus Baškirovas). A. Deljavanas dalyvavo dokumentiniuose filmuose „F. Lisztas. Klajonių metai“ ir „Virtuoziškumas“.

Šventinę programą diriguos jaunosios kartos maestro, prof. Juozo Domarko ugdytinis M. Barkauskas, visada sulaukiąs ir publikos aplodismentų, ir muzikos kritikų komplimentų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)