Spalvingas, užvedantis, ir scenoje tiesiog šėlstantis merginų kolektyvas didžiulio dėmesio sulaukia tiek Lietuvoje, tiek ir užsienyje. Lietuvaitės klausytojų širdis pavergia ne tik savo atliekamos muzikos repertuaru, bet ir neeiline sudėtimi. Jaunosios kartos muzikės yra šviesios atminties poeto ir kultūros veikėjo Vaidoto Daunio dukros: Joana (arfa), Vita Marija (fleita), Elena (violončelė) ir Kotryna Ugnė (smuikas).

Netradicinėje erdvėje išgirsti skambančią klasikinę muziką pasiseka išties retai. Merginos šiam išskirtiniam pasirodymui sukūrė neeilinę programą kartu su Afrikos būgnų vadovu, perkusijos meistru Gediminu Mačiulskiu. Todėl koncerto metu skambėjo ne tik smuikas, violončelė, arfa ir fleita, bet ir Afrikos būgnai.

„Regnum Musicale“ spalvingą rudens vakarą „Geltonosios sofos klube“ atliko ryškiausius klasikos opusus, džiazines improvizacijas, į programą įpynė lietuvių liaudies kūrybos skambesio. Koncerte skambėjo ir išskirtinis Fausto Latėno „Pasadoblis“, kurio originalas parašytas altui solo su fortepijonu. Tačiau Nacionalinio simfoninio orkestro smuikininkas Borisas Traubas aranžavo kūrinį specialiai šiam ansambliui.

Tą vakarą ypatingas buvo ne tik seserų ansamblio repertuaras, bet ir įvaizdis. Specialiai „Geltonosios sofos klubo“ koncertui dizainerė Laura Dailidėnienė aprengė atlikėjas originaliais sceniniais drabužiais, kurie paryškino jų modernų kolektyvą.

„Jos tartum keturi angelai, nusileidę į žemę su vienu tikslu: suvirpinti mūsų širdis muzikos garsais. Ši muzika yra tartum šilti saulės spinduliai žaidžiantys varvekliuose, lyg džiaugsmo ir palaimos pliūpsnis jūsų širdžiai“, – taip ansamblio muzikavimą apibūdino klausytojai.

Įdomu tai, kad seserų ansamblio „Regnum Musicale“ karjera prasidėjo toli nuo gimtinės –Amerikoje. Apie unikalų kvartetą sužinoję Amerikos lietuviai netrukus pakvietė koncertuoti už Atlanto. Ansamblis taip pat yra koncertavęs Ispanijoje, Olandijoje, Šveicarijoje. Visai neseniai lietuvaitės konkurso būdu buvo atrinktos ir pakviestos pristatyti koncertinę programą Honkonge.

Kaip užsienyje publika priima keturias sesutes? „Maloniai nustebome, kad mus svetur priima taip pat jaukiai ir šiltai, kaip gimtinėje“, – sakė Elena. Jai antrino Joana. Užsienyje merginas sutinka kaip ypatingą reiškinį. „Pasirodo, koncertuojančias keturias seseris pasaulyje laiko retenybe. Mus nešioja ant rankų kaip stebuklą, – juokėsi arfa grojanti muzikė. – Atrodo, kad šiais laikais jau nieko nenustebinsi. Bet, pasirodo, viskas įmanoma.“

Seserys taip pat aktyviai koncertuoja ir tobulėja kaip solistės. Pirmoji šeimos muzikinį laivą įsiūbavo Joana. Sėkmingas ir geras vyresnėlės pavyzdys užkrėtė ir kitas seseris.

„Mums labai gera groti kartu. Alsuojame vienu ritmu ne tik dėl prigimtinių savybių, bet ir dėl vis augančio meistriškumo lygio, kurio siekiame pas geriausius lietuvos ir užsienio profesorius. Todėl kartu muzikuojant galime išvengti problemų, kurias kelia techniniai sunkumai“, – džiaugėsi Joana.

Užsienyje mokslus baigusios Vita Marija ir Joana grįžo į Lietuvą dalintis savo patirtimi bei kūrybinėmis idėjomis.

Ženevos aukštojoje muzikos mokykloje studijavusi, Amsterdame tobulintis išvykusi fleitininkė Vita Marija savo ateitį panoro susieti su gimtine ir seserų ansambliu. „Lietuvoje yra labai didelės galimybės kurti ir realizuoti save“, – neabejoja ji.

Lietuvos Muzikos ir Teatro akademijoje studijuojančios jaunoji smuikininkė Kotryna Ugnė ir violončelininkė Elena mano, kad dabar pasaulis pasidarė toks mažas, jog visai nesvarbu, kokioje šalyje tu esi.

„Viskas priklauso nuo to, ar esi kūrybingas ir originalus. Ar leisi savo kūrybingumui pasireikšti. Lietuvoje skleistis kaip menininkui yra labai geros sąlygos. Čia gimusį meninį produktą gali lengvai skleisti svetur“, – pasakoja jaunosios muzikės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)