Į koncerto programą taip pat įtrauktas Ludwigo van Beethoveno koncertas fortepijonui Nr. 3 c-moll, op. 37 ir Hectoro Berliozo „Fantastinė simfonija“.

M. Gražinytė-Tyla yra Los Andželo filharmonijos simfoninio orkestro dirigentė ir Birmingemo miesto simfoninio orkestro meno vadovė.

R. Šerkšnytės muzika garsėja JAV

Mirgos ir Ramintos tandemas labai sėkmingai pasirodė rugpjūtį vykusiame Liucernos vasaros festivalyje. Per prestižinį pasaulio muzikų forumą M. Gražinytės-Tylos diriguojamas Europos kamerinis orkestras atliko R. Šerkšnytės kompoziciją „De Profundis“. Susilaukta kuo puikiausių atgarsių ir recenzijų.

Raminta Šerkšnytė

Liucernoje lankėsi ir Džiulijardo mokyklos rektorius, armėnų kilmės muzikos vadybininkas ir kritikas Ara Guzelimianas. R. Šerkšnytės muzika jam buvo gerai žinoma – prieš keletą metų Linkolno centre atlikta lietuvės kompozicija „Sūkurys“, kurią griežė JAV smuikininkė Francesca Anderegg ir Džiulijardo mokyklos naujosios muzikos ansamblis, diriguojamas Joelio Sachso.

Tad asmeniškai sutikęs kompozitorę, A. Guzelimianas teigė padarysiąs viską, kad šįsyk R. Šerkšnytė pati galėtų išvysti, kaip jos kūrinys repetuojamas ir atliekamas per koncertą Niujorke. Pažadas tęsimas.

Pasinaudojo Ludwigo motyvais

„Ugnys“ buvo sukurtos Bavarijos radijo simfoninio orkestro ir vieno garsiausių pasaulio dirigentų Mario Jansono užsakymu. Kūrinio premjera įvyko 2012-aisiais Miuncheno „Hercules“ koncertų salėje.

Kadangi per premjerą kompozicija turėjo būti atliekama kartu su L. van Beethoveno Penktąja („Likimo“) simfonija, kompozitorė panaudojo ir keletą šio kūrinio motyvų. Būtent jie tapo „Ugnių“ harmonijos plėtotės pagrindu.

Nacionalinės premijos, Monako ir daugelio kompozicijos konkursų laureatės R. Šerkšnytės muzika ne kartą skambėjo JAV. Keli jos kūriniai yra įtraukti į didžiųjų JAV įrašų kompanijų „Nonesuch“ ir „Naxos“ kompaktines plokšteles.

Mirgos kelias

M. Gražinytės-Tylos, kaip dirigentės, kūrybiškumas ir dėmesys atlikimo technikai labiausiai siejasi su jos asmenybei būdingu veržlumu ir, nepaisant jauno amžiaus, jau subrandintomis giliomis įžvalgomis.

Būdama 29-erių metų ji spėjo sukaupti prasmingos patirties dirbdama su žymiausiais simfoniniais orkestrais įvairiose pasaulio šalyse. Ypač svarbus įvertinimas – 2016-ųjų vasarį paskelbtas M. Gražinytės-Tylos skyrimas Birmingemo miesto simfoninio orkestro meno vadove.

Mirga Gražinytė-Tyla

Per 2012–2013 metų sezoną M. Gražinytė-Tyla kartu su žymiuoju Gustavo Dudameliu dirigavo Los Andželo filharmonijos simfoniniam orkestrui. Talkinti šiam dirigentui jai buvo pasiūlyta ir per 2016-2017 metų sezoną.

2012-aisiais metais M. Gražinytė-Tyla laimėjo prestižinį jaunųjų dirigentų konkursą Zalcburgo festivalyje. Vėliau jame debiutavo diriguodama Gustavo Mahlerio jaunimo simfoniniam orkestrui. Zalcburgo teatro meno vadovo pareigos M. Gražinytei-Tylai patikėtos iki 2017-ųjų metų.

Dirigavo garsiausi batutos meistrai

Džiulijardo orkestras – didžiausias ir daugiausiai koncertuojantis šios meno ir muzikos mokyklos kolektyvas. Jame groja bakalauro ir magistro studijas baigę muzikantai. Muzikinis orkestro vadovas – tą pačią konservatoriją baigęs Alanas Gilbertas. Džiulijardo orkestrui yra dirigavę nemažai visame pasaulyje garsių kviestinių dirigentų, tokių kaip Johnas Adamsas, Džiulijardo konservatoriją baigusi Marin Alsop, Vladimiras Aškenazis, šią konservatoriją baigęs Jamesas Conlonas, Charlesas Dutoit, Fabio Luisi, Bernardas Haitinkas ir kiti.

DELFI tęsia rubriką „Kultūros pjūvis“, kurioje pateikiamos svarbiausių meninių įvykių apžvalgos, kultūros ir subkultūros naujienos, pristatomos Lietuvos ir su ja susijusios garsios asmenybės.

Projektą „Kultūros pjūvis“ remia SRTRF
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)