Centrinėje laikinosios sostinės gatvėje atidaryta fotografijų paroda „Kaunas. Kinas. Laisvė“, kurios idėja gimė Kaune, filmuojant filmą „Emilija iš Laisvės alėjos“.

Fotografijose užfiksuoti Kauno žmonės aštuntąjame dešimtmetyje. Daugiausiai tokių nuotraukų rasta legendinių fotomenininkų Romualdo Rakausko, Algimanto Macijausko ir Romualdo Požerskio archyvuose.

„Nustebau, kad kokybė gera. Žinokite iš manęs jaunesnysis Požerskis visą laiką šaipydavosi ir sakydavo: Rakauskai, tu nemoki nuotrauką atspausti. O žinokite mes seniau su didintuvais vargdavome. Iš tiesų mano kokybė buvo tokia šiaip sau. O dabar kai atėjo skaitmena, žiūriu nuotraukos išdidintos ir ryškumas yra“, - juokėsi R. Požerskis.

„Kai filmuoji filmą visada ieškai insipracijų. Ieškai, kokios turi būti dekoracijos, kokie kostiumai, kokios spalvos, laikmetis, nuotaikos. Galų gale veidai. Tai dažniausiai daroma iš vadinamųjų inspiracinių nuotraukų. Tiesiog šiais laikais internete ieškai krūvos nuotraukų ir pagal jas pradedi suvokti, koks turi būti filmo vaizdelis. Kai mes šiam filmui ieškojome įkvėpimo nuotraukų, be abejo jos visos buvo ne šiaip nuotraukos, o legendinių to meto Lietuvos fotografų nuotraukos. Galima sakyti chrestomatinės nuotraukos. Tų nuotraukų misija, kad pasiruošti filmavimui, mums atrodė per maža. Su kolegomis mums kilo idėja, kad šias nuotraukas reikia eksponuoti mieste“, - kalbėjo D. Ulvydas.

Parodoje šalia istorinių fotografijų eksponuojama ir šių dienų talentingų fotografų Monikos Požerskytės, Gedimino Žilinsko, Gedmanto Kropio darbai, kino operatoriaus Ryčio Kurkulio ir filmo fotografės Astos Martinonytės kadrai.

„Kilo idėja, kad praeities nuotraukas reikia sujungti su dabarties nuotraukomis, kurios buvo fotografuotos mūsų filmavimo metu. Kai mes tas nuotraukas sustatėme vieną šalia kitos, atsirado sinergija – nuotraukos pradėjo kalbėtis tarpusavyje. Jos taip ir sustatytos, tarsi viena nuotrauka sako kitai nuotraukai. Tai mažas vizualinis stebuklas, kai susikalba tai, kas atskirta 40 metų“, - sako D. Ulvydas.

Fotoparoda po atviru dangumi, kurią sudaro net 40 stendų, veiks iki lapkričio 3 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)