Rugsėjo 13 dieną galerija „The Rooster“ (Gynėjų g. 14) kviečia žiūrovus tapti nepaprasto įvykio dalyviais – du menininkai atidaro drauge tapyto paveikslo parodą „Mindbuilding“.

Paskatintas K. Ališauskaitės kūrinių atvirumo interpretacijai, bendradarbiavimą ir netradicinį kūrybos metodą inicijavo A. Zakarauskas, savo kūryboje tyrinėjantis tapybos galimybes ir bandantis ribas, kvestionuojantis įsitvirtinusius mitus apie meninę kūrybą.

Pagal K. Ališauskaitės eskizą pradėta drobė keliskart keliavo iš vieno menininko studijos į kito menininko studiją. Vieno menininko prisilietimas prie kūrinio inspiravo kito menininko kūrybinį sprendimą. Kuriama buvo be nuorodų ir bendro numatymo, kaip turi atrodyti galutinis rezultatas, neribojant vienas kito, nerežisuojant, paliekat erdvės netikėtumui. Tokia strategija galėtų būti lyginama su pokalbiu, kur nėra žinoma, ką pasakys kitas, o baigtis, nepaisant besikalbančiųjų lūkesčių, tegali būti tik numanoma.

Paveikslo "Mindbuilding" fragmentas

Taigi viename kūrinyje susijungia dviejų individualiai kuriančių ir savitą, išskirtinį, puikiai atpažįstamą braižą turinčių dailininkų kūryba: minimalistiškai taupi, lakoniška, simbolizmu ir psichologizmu persmelkta K. Ališauskaitės ir emociškai bei tapybiškai ekspresyvi A. Zakarausko tapyba.

Paveikslas vienas, bet talpina dviejų menininkų asmenines projekcijas, intencijas, emocines įkrovas. Į vieną drobę sluoksniais gula keli pasakojimo lygmenys, tarsi statinio aukštai: bendrai sukurtasis ir kiekvieno menininko personalinis. Dar daugiau – autoriai teigia meno kūrinio atvirumą, daugiaprasmiškumą ir siūlo į paveikslo pasakojimo statymą įsitraukti ir žiūrovams, papildant tai, kas matoma, savo interpretacijomis, prisiminimais ir patirtimis.

Kūrinio pavadinimas „Mindbuilding“ (liet. „minčių statymas“) nurodo tiek šio konkretaus paveikslo kūrimo, tiek bet kurio kito meno kūrinio radimosi principą. Tokia dialogiška, diskusine kūrybine strategija pabrėžiamas meninės kūrybos proceso ir rezultato komunikacinis aspektas. Meno kūrinys čia – erdvė komunikacijai. Ir labai tiesiogiai, fiziškai apčiuopiamai per dalijimąsi drobe, ir metaforiškai per apsikeitimą mintimis, idėjomis.

Andrius Zakarauskas, Kristina Ališauskaitė

A. Zakarauskas (g. 1982) tapybą studijavo Vilniaus dailės akademijoje. Nuo 2004 m. dalyvauja grupinėse parodose Europoje ir JAV, kūryba pristatoma prestižinėse galerijose ir šiuolaikinio meno mugėse. Nuo 2005 m. surengė individualių parodų Lietuvoje ir užsienyje. 2009 m. konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ laimėtojas. 2011 m. A. Zakarauskui skirta LR kultūros ministerijos Jaunojo kūrėjo premija. Dailininko darbų yra įsigiję Modernaus meno centras Vilniuje bei privatūs kolekcininkai. Menininko kūryba pristatoma Nacionalinės dailės galerijos infocentre.

K. ALIŠAUSKAITĖ (g. 1984) – jaunosios kartos tapytoja, aktyvi grupinių parodų dalyvė, surengusi ir individualių parodų. Konkurso „Jaunojo tapytojo prizas“ finalininkė, publikos prizo laimėtoja (2013 m.). 2014 m. valstybės stipendininkė. Tapytojos perspektyvumas įvertintas ir tarptautinėje meno scenoje. 2013-aisiais ji tapo tarptautinio konkurso „Saatchionline Showdown Competition – Painted Faces“ viena laureačių. 2014-ųjų pabaigoje išleista knyga „100 Painters of Tomorrow“ su šimtu daugiausiai žadančių šiuo metu kuriančių tapytojų pasaulyje, tarp kurių – ir K. Ališauskaitė.

Paroda „Mindbuilding“ veiks iki rugsėjo 30 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją