Neeiliniame koncerte „Širdie, giedoki laisvę“ pasirodysiantys chorai yra kilę iš prieš 50 metų sukurto „Liepaičių“ kolektyvo. Vilniaus kultūros centro moterų choras „Liepos“ – tai pirmosios „Liepaitės“, o Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ 3-iosios klasės ir jaunių chorai – tai iš pirmųjų „Liepaičių“ išaugusios chorinio dainavimo mokyklos narės.

„Mokyklos chorų 9-14 metų vaikai, gimę gerokai po sausio 13-osios, nematę, nepatyrę visų laisvę mūsų šaliai nešusių įvykių – jie greičiausiai žinomi tik iš tėvelių ar senelių pasakojimų. O štai „Liepų“ choristės gali pasidalinti savo jausmais bei išgyvenimais bendrame to laiko įvykių koncerto aide, bendroje dainoje, skirtoje gimtinei ir laisvei“, – sakė kolektyvų vadovė, dirigentė Audronė Steponavičiūtė Zupkauskienė.

Anot pašnekovės, teatralizuotame sausio 13-osios koncerte „Liepos“ su didžiausia pagarba prisimins gyvybę dėl šalies laisvės paaukojusius žmones, o „Liepaičių“ narės uždegs žvakutes – kaip atminties ir tautos siekio iškovoti laisvę – simbolį.

Šis koncertas, skirtas atminti sausio 13-osios įvykius, visoms „Liepoms“ yra ypač reikšmingas, nes visi buvome drauge – ar su kitais gyventojais dainuodamos, ar namuose palaikydamos sausio 13-osios įvykių dalyvius mintimis. Kiekvienas pasirodymo kūrinys – tai laisve Lietuvai alsuojantis jausmas. Visada džiaugiuosi turėdama galimybę į šią ypatingą programą įtraukti „Liepaičių“ jaunių chorą ir 3-ios klasės chorą, vadovaujamą Dianos Mickevičiūtės – tegul jaunoji karta pajaučia mūsų taip branginamą laisvę ir ja džiaugiasi. Nereikia verkti prisiminus sausio 13-ąją – išdidžiai giedokime laisvę“, – kalbėjo A. Steponavičiūtė Zupkauskienė.

Nuo pat pirmųjų dienų „Liepaičių“ chore dainavusi A. Steponavičiūtė Zupkauskienė, su šiuo kolektyvu nesiskiria nuo 1964-ųjų metų. Moteris jau 26-erius metus vadovauja moterų chorui „Liepos“, nuo 1978-ųjų metų pradėjo dirbti „Liepaičių“ chorinėje studijoje, kuri jau daugiau nei dešimtmetį yra išaugusi į Vilniaus chorinio dainavimo mokyklą. Joje ji vadovauja jaunių chorui, dirba su jaunučių chorais, dėsto solfedį.

Paklausta, kas nuo to laiko, kai muzikė atsirado kolektyve pasikeitė, sako, jog įvardinti konkrečiai nėra paprasta: „Daug kas pasikeitė: repertuaras, žmonės tapo laisvesni, nėra diktato. Atsirado daugiau galimybių keliauti, mokytis, pamatyti ir sužinoti.“

Koncerte prie Šv. Kristoforo kamerinio orkestro (meno vadovas ir dirigentas D. Katkus) ir „Liepaičų“ kolektyvo, prisijungs aktorius Gediminas Storpirštis, Vilniaus kultūros centro teatro studijos „Elementorius“ narės Karolina Banytė ir Jurgita Rudėnaitė, kurie Eglės Storpirštienės literatūriniu scenarijumi įrėmins visą koncerto „Širdie, giedoki laisvę“ programą. Pasirodyme dalyvaus fleitininkai Jūratė Staškienė, Vladislovas Žičkus, violončelininkas Domas Jakštas, sopranas Vida Taurinskaitė – Rukšienė.

Laisvės gynėjų dieną jau 25-ąjį kartą visoje Lietuvoje liepsnos laužai, liesis jausmai, žodžiai ir dainos iš širdies. Įprasminkite šią progą koncerte „Širdie, giedoki laisvę“ sausio 13 d., trečiadienį, 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)