Renovuotoje Dvaro Šiaurinėje oficinoje 2011 metais atidaryta ekspozicija „Kovos su kryžiuočiais medinėse panemunės pilyse“, kurioje parodyti viduramžių lietuvių ir kryžiuočių karių apranga, ginkluotė, žemėlapiai, pilių ir kautynių aprašymai, piliakalnių istorija.

Kita ekspozicija ,,Dvaro istorija ir kultūra“ pasakoja apie miestelio augimą po Melno taikos, carizmo epochą Jurbarke, tarpukario istoriją. Prie šių ekspozicijų yra įrengti edukaciniai kambariai: senosios viduramžių pilies maketas, dvariškių aprėdai (rūbinė), žaidimai ir edukacinė medžiaga interneto terminaluose. Visi užsukę lankytojai gali muziejuje apsirengti riterių šarvais, pakilnoti ginklus, pasipuošti didikų rūbais. Taip pat pakeliauti po žymiausias Jurbarko krašto istorines vietoves filmuotos medžiagos pagalba, pažaisti dėliones, interaktyvius žaidimus kompiuteriniuose terminaluose.

Birželio 7 d., ketvirtadienį, 16 val. lankytojai kviečiami į Jurbarko krašto muziejaus Parodų ir koncertų salę, kurioje bus atidaryta Kauno miesto klubo ,,Skiaučių menas“ (vad. Gražina Ašmienė) skiautinių paroda ,,Nauja, užmiršta sena“.

Erdvioje buvusioje stačiatikių cerkvės salėje pristatomi spalvingi, sudėtingi gabių rankdarbių mėgėjų iš Kauno klubo ,,Skiaučių menas“ kūrybos darbai. Akį patrauks daug kantrybės reikalaujantys, estetiški, dekoratyvūs skiautiniai. Ši paroda sukels nuostabą ir pasigrožėjimą moterų kūrybine galia, pakels nuotaiką, gal kam sukels norą patiems pabandyti kažką panašaus sukurti.

Birželio 8 d., penktadienį, 15 val. Jurbarko muziejuje vyks Iliuminatos Vasiliauskaitės - Giedraitienės (,,Nemuno Bangelės“) ir Antano Giedraičio - Giedriaus 125-ųjų gimimo metinių paminėjimui skirtas edukacinis renginys. Iliuminata Giedraitienė, slapyvardžiu Nemuno Bangelė, rašė vaikams knygeles, pasakas, straipsnelius, eilėraščius. Antanas Giedraitis – knygos apie Jurbarką ir kitų kūrinių vaikams ir suaugusiems autorius. Jo vardu pavadinta Jurbarko gimnazija. A.Giedraitis – Giedrius – buvęs gimnazijos direktorius, Švietimo skyriaus inspektorius. Šiais metais minime jų 125-ąsias gimimo metines. Renginyje muzikuos kompozitorius Kęstutis Vasiliauskas. Jis yra I.Giedraitienės sūnėnas.

Birželio 8 d. renginiai vyks Veliuonos krašto istorijos muziejuje. 14 val. atidaroma paroda ,,Heraldika dekoratyvinėse plokštėse“. Rengiamas susitikimas su Veliuonos dvaro savininke Olga Vakselyte Larson, vyks konferencija ,,Veliuonos dvaro-muziejaus ateities vizija“.

Vakselių palikuonė, dvaro savininkė Olga Vakselytė dalinsis prisiminimais apie dvarininkus Vekselius bei giminaičius kunigaikščius Zubovus, savo vaikystę, likimą, dvaro istoriją. Veliuonos moksleiviai renginyje pristatys piešinių parodą ,,Veliuonos dvaro-muziejaus ateities vizija“. Muziejaus vedėja Angelė Orlovskytė, gabi keramikos meistrė, išmokiusi keramikos mokyklos lankytojus ir entuziastus nulipdyti ir išdegti senuosius heraldikos ženklus, pristatys dekoratyvinių plokščių su šiais ženklais parodą. Renginį užbaigsiančioje konferencijoje – vyks intriguojanti diskusija apie Veliuonos dvaro likimą ir perspektyvas.

Birželio 9 d., šeštadienį, 13 val. lankytojus pasitiks Jurbarke įsikūręs Vlado Grybo memorialinis muziejus, kuriame bus pristatoma rašytojos, dailininkės Jurgos Ivanauskaitės dailės darbų paroda. Vyks susitikimas su J.Ivanauskaitės mama Ingrida Korsakaite ir seserimi Radvile bei menotyrininke Ramute Rachlevičiūte.

V.Grybo memorialiniame muziejuje dar kartą mintimis pabūsime su daugelio pamilta dailininke, rašytoja Jurga Ivanauskaite ir jos artimaisiais. Pamatysime subtilius ir širdį giliai paliečiančius dailės darbus, aptarsime jos knygas. Autorės mama ir sesuo supažindins su Jurgos gyvenimu ir kūryba, santykiu su savo vidumi, aplinka ir pasauliu. Menotyrininkei R.Rachlevičiūtė atsakys į visus dominančius klausimus apie Jurgos kūrybą.

Birželio 13 – 14 d., trečiadienį – ketvirtadienį, Lietuvos muziejų kelias užbaigs savo kelionę Žemaitijoje užsukęs į Kelmės krašto muziejų.

Kelmės dvaro sodyba – vertinga kaip retai išlikusi baroko stiliaus Lietuvos provincijos dvaro sodyba. Kelmės dvaras – vieta, kur pirmiausiai Lietuvoje prasidėjo 1831 metų sukilimas prieš carinę Rusiją. Kelmės dvaro sodybos teritorijos plotas kartu su parku užima 15,2 ha.

Baroko stiliaus mūriniai dvaro rūmai statyti 1780 m. Labai savitas Kelmės dvaro sodybos statinys – mūriniai dviaukščiai bokšto išvaizdos vartai, turėję keleriopą paskirtį: tai buvo reprezentacinis įvažiavimas į sodybą, pirmame aukšte laiptai ir baudžiavinis kalėjimas, antrame – biblioteka su atvira arkada orkestrui.

12 val. Kelmės dvaro rūmuose vyks Žemaitijos muziejų sueiga „Mūsų darbai – Lietuvai“, skirta Lietuvos muziejų keliui Žemaitijos regione.

13 val. lankytojai kviečiami į Kelmės dvaro svirną, kur bus atidaroma paroda „Medinis paveldas Kelmės rajone“. 13.30 val. renginį užbaigs Kelmės krašto kulinarinio paveldo pristatymas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)