Parodą pristatys dailėtyrininkė Ramutė Rachlevičiūtė-Latėnienė.

Piešinius jis sukūrė šią vasarą Latvijos pajūrio kaimelyje Nidoje, o indus vasarą ir rudenį žiedė, glazūravo ir tūkstančio laipsnių krosnyje išdegė Vytauto Valiušio keramikos dirbtuvėse Aukštaitijoje, Leliūnų miestelyje. "Gaikiškas žodis "skeuos" reiškia indą, bet taip pat žmogaus kūną arba žmoną", - sako V. Žukas - "maksimaliai įcentrintas, ant staklių besisukantis molio kūgis ir kylančios indo sienelės žadina ne tik intelektines, bet ir intymias kūrėjo emocijas - lyg liestum kūdikį, lyg glamonėtum moters krūtinę".

Parodos "Glazūruotos Kalėdos" atidarymo metu dailininkas ir žurnalistas V. Žukas pradės "Antspaudų kolekciją". Kultūros, politikos, visuomenės veikėjai, savo talentus atidavę aukštajai kūrybai ir Lietuvos valstybingumui, į minkštą šamotinį molį įspaus savo rankos žymę. Pirmojoje, gruodžio 12-sios kalėdinėje antspaudų akcijoje dalyvaus primabalerina Eglė Špokaitė, vienintelis likęs Laikinosios vyriausybės ministras dr. Adolfas Damušis, legendinė partizanų ryšininkė Nina Nausėdaitė ir Ispanijoje reziduojantis Lietuvos ambasadorius dr. Vytautas Dambrava. Plokštės su rankų antspaudais ir autografais bus glazūruotos, išdegtos ir įmūrytos "Vašingtono aikštės galerijoje", kurią V. Žukas su žmona Aukse atidarys po Naujųjų metų.

"Keramikos amatas žinomas nuo priešistorės, išpuoselėtas kinų, graikų, majų civilizacijų. Nors šis menas kuriamas iš natūraliausių gamtos elementų - žemės, vandens ir ugnies, bet šiais laikais žiedimas yra ir elitinis, modernios įtaigos dailės žanras", sako V. Žukas, "Glazūruotų Kalėdų" autorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją