Apie ką mes čia…

Norint ištraukti iš nelaisvės savo agentą, misijai į Filipinų džiungles yra išsiunčiama specialiųjų operacijų komanda „Delta“, prie kurios prisijungia visiškai „žalias“ seržantas Džeidžejus Kinis. Tačiau netrukus visi jie papuola į gudriai surengtą pasalą, iš kurios ne visiems pavyks ištrūkti, o tie, kam pavyks tą padaryti, turės brautis per džiungles ir visais įmanomais būdais ieškoti sprendimų, kurie padėtų jiems išgyventi priešų žemėse.

Kūrinio turinys

Prieš metus mus pasiekė du panašią temą gvildenantis filmai – kino ekranuose pristatytas Guy‘aus Ritchie‘io režisuotas „Tvirtas užnugaris“ ir brolių Russo kuruotas „NETFLIX“ platformos hitas „Evakuacija 2“. Tad taip, nieko naujo šiose išlikimo ir gelbėjimo operacijų temose nėra, ko mes nebūtume matę anksčiau, bet tokio tipo pasakojimai reguliariai pasiekia žiūrovus. Ir aš puikiai suprantu kodėl.

Ne dėl siužeto, ne dėl kažkokios prasmingos istorijos tokie filmai yra žiūrovų mėgiami, jog juos pastoviai kepa, o dėl elementarios įtampos ir puikiausiu būdu suteikiamos žvalios pramogos. Ir būtent taip būtų galima apibūdinti ir filmą „Blogio šalis“, kuris nedovanoja nieko išskirtinio šioje temoje, bet sugeba prikaustyti dėmesį dėl visai kokybiškai atrodančio veiksmo bei neprailgstančiai pateikto dinamiško siužeto.

Ir žiūrėdamas šį filmą pagalvojau, jog jaučiuosi lyg rimtai bučiau išsinuomavęs kokią nors VHS kasetę ir paleidęs ją per grotuvą. Na, identiškai, kaip tą darė daugelis veiksmo žanro gerbėjų prieš tris dešimtmečius. O tai nėra blogai, nes kartais patirti nostalgiją tam tikram laikotarpiui išties smagu, o kas svarbiausia, tam reikia elementariai nusiteikti. Nes suprantama, jog tie žmonės, kuriems dabar veiksmo kino etalonu yra tobulai atrodančios kino serijos „Džonas Vikas“ ar „Neįmanoma misija“, bus nusivylę, nes juosta jiems tikriausiai atrodys pernelyg grubi ir tiesmukiška, be jokio cinkelio ar stilingumo. Tačiau žinokite, kad ne visi veiksmo filmai privalo būti panašūs į mano paminėtus, o ir šiame žanre kuriantys režisieriai neprivalo lygiuotis į juos.

Turime filme nemažai personažų, bet viskas šiaip ar taip, sukasi tik apie du – jaunąjį Džeidžėjų Kinį ir Edį Grimą. Ar jie atsiskleidžia iš kokios nors gilesnės pozicijos? Ne, bet užtat „žalias“ ir jokiose rimtose operacijose nedalyvavęs Kinis auga kaip karys su kiekviena nauja situaciją, kuri jį užgrūdina. Ir to visiškai pakanka, kad šis veikėjais bent kažkiek įtikintų ir kartu norėtųsi už jį sirgti. Grimas užtat buvo atsakingas už moralinius sprendimus, kas iš dalies suteikė juostai dramaturgijos.

Apibendrinant, filmas gavosi brutaliai žvalus ir žiūrimas, todėl manau, kad žanro entuziastams kine bus į ką pasižiūrėti. Ne šedevras, ne išskirtinis, bet ir ne prastas savo pateikimu projektas.

Techninė juostos pusė

Atsižvelgus į tai, kad tai nėra menkiausio biudžeto filmas, nes jam sukurti buvo skirta beveik 19 mln. dolerių, ekrane viskas pristatoma išties kokybiškai. Meninis apipavidalinimas įtikina, vaizdo montažas sukuria reikiamą įtampą ekrane dėl žvalių perėjimų iš vienos scenos prie kitos, o kameros darbas koncentruojasi į įnirtingus susidūrimus su priešais. Garso takelis, tiesa, standartinis ir būdingas tokio tipo filmams, dėl to nelabai įsimenamas.

Aktorių kolektyvinis darbas

Jeigu kalbėti apie filmo aktorių kolektyvą, tai jame turime dvi pakankamai ryškias, nors ir pastaruoju metu ne itin kietuose projektuose vaidinančias, Holivudo žvaigždes kaip Liamas Hemsworthas ir „Oskaro“ laureatas Russelas Crowe‘as. Ir vyrukai pasirodė tikrai pakenčiamai, nors ir nepademonstravo kokių nors išskirtinių aktorinių sugebėjimų ekrane. Na, bet čia ir ne tokio tipo filmas, kuris to reikalautų, todėl bent jau smagu, kad su savo užduotimi jie susidorojo išties įtikinamu būdu.

Dar filme antrame plane galima pamatyti Luke‘ą Hemsworthą (taip, čia dar vienas Hemsworthų šeimos brolis), Ricky‘į Whittle‘ą, Milą Ventimiglią, Chiką Ikogwe, Danielį MacPhersoną ir Robertą Rabiahą.

Verdiktas

„Blogio šalis“ – nieko naujo gvildenamoje temoje nepasiūlantis, bet tuo pačiu žvaliai brutalią pramogą dovanosiantis karinis veiksmo trileris, kurio didžiausiu cinkeliu tampa įtampos nestokojančios scenos, išgyvenimo drama nepavydėtinose sąlygose ir Liamas Hemsworthas su Russelu Crowe priešaky.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją