70-metis režisierius, taip pat sukūręs kino juostą „Istviko raganos“ (The Witches of Eastwick), padėjęs pasiekti proveržį Holivudo žvaigždei Melui Gibsonui ir suformavęs ištisą „dykynių gotikos“ žanrą „Pašėlusio Makso“ filmais, iš kurių pirmasis buvo išleistas 1979 metais, į naujienas reagavo kaip yra įpratęs – spalvingomis frazėmis.

„Koks nevaržomas džiaugsmas! – sakė jis. – Kokia garbė. Aš atlėksiu ten kaip vėjas!“

Platiesiems žiūrovų sluoksniams neabejotinai pataikaujančio G.Millerio, kuris taip pat parašė scenarijų ir režisavo didžiulio populiarumo sulaukusį filmą visai šeimai „Mažylis“ (Babe) apie kalbančio paršelio nuotykius, paskyrimas vadovauti Kanų festivaliui gali nepatikti nekomercinio kino gerbėjams.

Šis režisierius į gyvūnų pasaulį sugrįžo 2006 metais su animaciniu hitu „Linksmosios pėdutės“ (Happy Feet) apie šokančius pingvinus.

Vis dėlto organizatoriai stengėsi pabrėžti G.Millerio darbus, dėl kurių jis pagarsėjo kaip kinematografijos pionierius.

„Per savo karjerą George'as Milleris nuolat eksperimentavo su įvairiais žanrais, puikiai suderindamas masinės auditorijos lūkesčius ir aukščiausius meninius standartus“, – sakoma jų pranešime.

Pasak organizatorių, „Pašėlęs Maksas“ buvo tam laikmečiui neįprastas „itin audringas futuristinis filmas, suteikęs veiksmo filmo žanrui elegancijos, meistriškai derinant filmų apie keliones, vesternų ir mokslinės fantastikos elementus“.

Ketvirtoji tos sagos dalis „Pašėlęs Maksas: įtūžio kelias“ (Mad Max: Fury Road) buvo pirmąkart pristatyta praeitų metų Kanų festivalyje. Tas filmas varžysis dėl bent 10 „Oskarų“ per vėliau šį mėnesį vyksiančią JAV Kino akademijos apdovanojimų ceremoniją.

Praeitą savaitę „Pašėlęs Maksas“ pelnė devynis Kritikų simpatijų apdovanojimus (Critics' Choice Awards) per ceremoniją Los Andžele, kur G.Milleris buvo pripažintas geriausiu režisieriumi.

1992 metais G.Millerio sukurta sukrečianti drama „Lorenco aliejus“ (Lorenzo's Oil) apie tėvų pastangas išgelbėti sunkiai sergančio sūnaus gyvybę, kuriame pagrindinius vaidmenis atliko Susan Sarandon ir Nickas Nolte, buvo nominuota dviem „Oskarams“.

Tačiau režisieriui Kino akademijos apdovanojimą 2006 metais atnešė „Linksmosios pėdutės“, pripažintos geriausiu pilnametražiu animaciniu filmu.

G.Milleris yra vienas iš keturių talentingų ir komercinę sėkmę užsitikrinusių Australijos kino kūrėjų, iškilusių 9-ajame dešimtmetyje. Šiai grupei taip pat priklauso Peteris Weiras, sukūręs juostas „Iškyla prie kabančios uolos“ (Picnic At Hanging Rock) ir „Trumano šou“ (The Truman Show); Bruce'as Beresfordas – „Ponios Deizės vairuotojas“ (Driving Miss Daisy), ir Phillipas Noyce'as – „Patriotų žaidimai“ (Patriot Games).

69-asis Kanų kino festivalis vyks gegužės 11–22 dienomis. G.Millerio vadovaujamos žiuri, kuri paskirs festivalio pagrindinį prizą – „Auksinę palmės šakelę“, sudėtis bus paskelbta vėliau.