Kiekvienais metais festivalio valdyba paskiria kelias vertinimo komisijas, kurių užduotis išrinkti ir apdovanoti geriausius festivalio filmus. Vertinimo komisijos paprastai sudaromos iš iškilių tarptautinių kino menininkų, atsižvelgiant į jų nuopelnus kinui ir reputaciją tarp kolegų. Šiais metais komisijai vadovavo režisierius Stevenas Spielbergas.

„Svarstydami Kanų festivalio filmus dažniau pasakojome apie nuotykius savo kūryboje. Žinau, kad jūs norėtumėte išgirsti daugiau dramos, bet mes susitarėme draugiškai", - per apdovanojimų ceremoniją kalbėjo S. Spielbergas.

Per pastarąsias dvi savaites režisierius teigė neskaitęs jokių naujienų ir recenzijų, kad kritikų nuomonės nedarytų įtakos verdiktui.

„Man asmeniškai „Adelės gyvenimas" yra nuostabi ir jaudinanti meilės istorija. Mus tiesiog užbūrė abiejų aktorių vaidyba ir režisieriaus gebėjimas kantriai stebėti. Tikiu, kad šis filmas bus labai sėkmingas JAV. Bet mes visiškai negalvojome, kaip filmą priims žmonės, ar jis bus uždraustas, - sakė S. Spielbergas.
Komisijos pirmininkas Stevenas Spielbergas su žmona Kate Capshaw

„Stevenas moka labai gerai išklausyti kitų nuomones. Savo kolegas skatinau filmus pažiūrėti daugiau nei po vieną kartą ir pati taip elgiuosi. Šis metodas man padėjo pakeisti nuomonę ir pamatyti filmą kitomis akimis. Neprisimenu, kad kada nors žiūrėčiau filmus 8:30 ryte, bet Kanuose nejaučiau sunkumų atsikelti anksčiau", - komisijos pirmininką papildė aktorė Nicole Kidman.

Raudonuoju kilimu žengė žvaigždės

Sekmadienio vakarą Kruazetės palmės lingavo nuo kylančio vėjo, bet orų dievai šiam vakarui padovanojo nuostabų saulėtą orą. Likus 20 minučių iki apdovanojimų ceremonijos pradžios, Raudonojo kilimo marše skambėjo muzikinė ištrauka iš „Bulvarinio skaitalo".

Prie raudono kilimo budintiems fotografams pozavo Kanų festivalio žvaigždės. Tarp jų ir Irano režisierius Asgharas Farhadi ir aktorė Berenice Bejo (lietuvių kilmės Michelio Hazanavichiaus žmona), o tai reiškė, kad dramos „Praeitis" (The Past) autoriai buvo iškviesti atsiimti apdovanojimo.
Irano režisierius Asghar Farhadi, aktorė Berenice Bejo ir prodiuseris Axandre Maillet-Guy

Į ceremoniją atvyko vienas pirmųjų savo filmą „Heli" parodęs meksikietis Amantas Escalante ir be Kinijos kino biuro leidimo festivalyje dalyvaujantis režisierius Jia Zhang-ke su drama „Nuodėmės prisilietimas" (A Touch of Sin).

Raudonuoju kilimu žengė kino kritikų ir apžvalgininkų favoritas Abdellatifas Kechiche su drąsiomis ir žaviomis aktorėmis Adele Exarchopoulos ir Lea Seydoux.

Ištuštėjus raudonajam kilimui buvo pasiruošta 66-ojo Kanų festivalio uždarymo filmo - apgailėtinai beviltiško kriminalinio trilerio „Zulu" - maršui. Sunku suprasti, kodėl klišių kupinas sadistinės žmogžudystės Pietų Afrikoje tyrimas yra pakviestas į Kanus.

Festivalis bent jau užsitikrino, kad ceremonijoje dalyvavo pagrindinius vaidmenis filme sukūrę populiarūs aktoriais Forrestas Whitakeris ir Orlando Bloomas. Kriminalinio trilerio „Zulu" komandai baigus ilgą fotosesiją, aidint plojimams visi suėjo į salę.
 Orlando Bloom

Į „Lumiere" sceną išėjo prancūzų aktorė Audrey Tautou. Tarusi įvadinį žodį su keliais pokštais ir palinkėjimu Stevenui Spielbergui, žavingoji A. Tautou pakvietė į sceną režisierę Jane Campion ir aktorių Madsą Mikkelseną.

Festivalyje sulaužyta speciali taisyklė

Kanų festivalio vadovai yra įvedę specialią taisyklę: „Auksinę palmės šakelę" ir Didįjį prizą laimėjęs filmas negali pretenduoti kitiems apdovanojimams.

Tai reiškė, kad skandalingąją erotinę dramą „Adelės gyvenimas" žiuri turi teisę apdovanoti tik vienu pagrindiniu prizu: geriausios aktorės arba geriausio režisieriaus arba geriausio filmo. Tačiau šiais metais ši taisyklė buvo sulaužyta. Žiuri išprašė festivalio vadovų išskirtinio ir precedento neturinčio leidimo papildomai apdovanoti abi filmo "Adelės gyvenimas" aktores Adele Exarchopoulos ir Lea Seydoux.
Režisierius Abdellatif Kechiche ir aktorės Lea Seydoux ir Adele Exarchopoulos

„Auksinė palmės šakelė“: „Adelės gyvenimas", režisierius Abdellatifas Kechiche

„Auksinė palmės šakelė už geriausią trumpąjį filmą“: „Seifas", režisierius Moon Byoung-gonas

„Auksinė kamera": „Ilo Ilo", režisierius Anthony Chenas

Geriausias aktorius: Bruce Dernas už vaidmenį dramoje „Nebraska“

Geriausia aktorė: Bérénice Bejo už vaidmenį filme „Praeitis“

„Žiuri prizas“: Hirokazu Koreeda už juostą „Koks tėvas, toks ir sūnus"

Geriausias scenarijus: Jia Zhangke už dramą „Nuodėmės prisilietimas"

Geriausias režisierius: Amatas Escalante už kriminalinę dramą „Heli“

A. Escalante prisipažino, kad jis pakvietimą į apdovanojimų ceremoniją gavo tik šiandien po pietų. "Bet aš absoliučiai nieko nežinojau, kad turėsiu atsiimti prizą. Nesitikėjau nieko laimėti. Esu Meksikos pilietis ir stengiuosi filmais atskleisti susikaupusius jausmus. Neatstovauju savo šalies kaip politikas, todėl turiu teisę kalbėti laisvai. Manau, kad Meksikos žmonėms filmas "Heli" patiks. Visiems reikalingi akiratį praplečiantys filmai", - džiaugėsi geriausias režisierius Amatas Escalante.

Lygiai prieš metus geriausiu režisieriumi buvo pripažintas jo mokytojas Carlos Reygadas ("Po tamsos - šviesa"). Dramai "Heli" nuo sumanymo iki premjeros prireikė net 5 metų. "Tikėjausi, kad užbaigsiu greičiau, bet susidūriau su nenumatytomis problemomis. Buvo skausminga, kai investuotojai reikalavo keisti scenarijų", - sakė kūrėjas.

Geriausias trumpametražis filmas: „Seifas" (Safe). Juosta pasakoja apie tai, kaip lombardą atakuoja užpuolikas, tad prie kasos dirbančiai merginai tenka slėptis ... seife. Korėjiečių režisierius, atsiimdamas apdovanojimą, negalėjo ištarti nė žodžio.

Kultinė prancūzų režisierė Agnes Varda ir aktorė Zhang Ziyi paskelbė prestižinės „Auksinės kameros" laureatą. Geriausiu debiutu 66-ajame Kanų festivalyje pripažinta paralelinėje programoje „Dvi režisierių savaitės" dalyvavusi drama „Ilo Ilo" iš Singapūro (režisierius Anthony Chenas).
Laetitia Casta

Prancūzų aktorė ir supermodelis Laetitia Casta paskelbė geriausią aktorių - juo tapo legendinis amerikietis Bruce'as Dernas už vaidmenį komiškoje dramoje „Nebraska". Prizą už jį atsiėmė filmo režisierius Alexanderis Payne'as. Tai pirmas vakaro siurprizas, nes favoritu buvo minimas Michaelas Douglas.

"Kol kas Bruce'as Dernas dar nieko nežino. Nespėjau su juo pakalbėti. Parašiau SMS žinutę jo dukrai Laurai Dern. Tikiuosi, kad Bruce'as jau informuotas, nes po ceremonijos sulaukiau gausybės laiškų", - linksmai pasakojo dramos "Nebraska" režisierius Alexanderis Payne'as, už kolegą atsiėmęs geriausio aktoriaus prizą. "Štai parašė jo dukra Laura. Didžiosiomis raidėmis: "NUOSTABU. Kaip tik dabar vairuoju į Pasadeną. Ar galėtume susiskambinti už pusvalandžio?", - mobiliu telefonu gautą žinutę perskaitė Alexanderis Payne'as. - Niekada nežinai, kas gali nutikti. Šis prizas gali pasimesti pakeliui".

Orlando Bloomui atiteko garbė apdovanoti geriausią aktorę. Ja tapo Berenice Bejo už vaidmenį Irano režisieriaus Asgharo Farhadi dramoje „Praeitis" (The Past). Dar vienas netikėtas siurprizas, kuris eliminuoja „Praeitį" nuo didesnių laimėjimų.

„Myliu tave, Asgharai. Myliu šį filmą. Absoliučiai nesitikėjau", - angliškai ištarė argentiniečių kilmės aktorė Berenice Bejo.
Aktorė Berenice Bejo ir režisierius Asghar Farhadi

Užkimusi aktorė Asia Argento pakvietė Steveną Spielbergą išduoti geriausio scenarijaus laureatą. Juo tapo Jia Zhang-ke iš Kinijos už dramą „Nuodėmės prisilietimas" (A Touch of Sin). Smurtinių scenų nestokojančio filmo režisierius angliškai padėkojo prodiuseriams ir investuotojams.

Žiuri prizas atiteko japonų režisieriui Hirokazu Kore-eda už dramą „Koks tėvas, toks ir sūnus" (Like Father, Like Son) apie dvi šeimas, kurios sužino, kad tą pačią dieną prieš 6 metus gimę du berniukai buvo per klaidą sukeisti.....
Japonijos režisierius Hirokazu Kore-Eda

Apdovanojimų išvakarėse šiam nuostabiam filmui buvo prognozuojamas svaresnis prizas. Antrasis uždarymo filmo „Zulu" aktorius ir „Oskaro" premijos laureatas Forestas Whitakeris geriausiu režisieriumi paskelbė jaunąjį meksikietį Amantą Escalante už brutalaus žiaurumo dramą „Heli".

„Tai labai drąsus žiuri narių sprendimas, kurio nesitikėjau. Nuoširdus AČIŪ", - dėkojo Amantas Escalante.

Specialiai iš Los Andželo atvykusi į skaitmeninėmis technologijomis restauruoto Alfredo Hitchcocko 1958 m. šedevro „Svaigulys" (Vertigo) pristatymą aktorė Kim Novak išėjo paskelbti antrojo pagal svarbą apdovanojimo likimą.
Amerikiečių aktorė Kim Novak su vyru Robertu Malloy

„Lumiere" salėje susirinkę svečiai plojo kino legendai atsistoję: Didysis prizas (Grand Prix) atiteko broliams Joeliui ir Ethanui Coenams už ironišką dramą „Groja Liuvinas Deivisas" (Inside Llewyn Davis). Gaila, kad laureatai nespėjo grįžti į Kanus iš Niujorko. Prizą atsiėmė prancūzų prodiuseriai.

"Pamečiau savo telefoną, kai ėjau atsiimti Didžiojo Žiuri prizo. Taigi, šios žinios dar nespėjau perduoti broliams", - pripažino paskutinę akimirką į Kanus sugrąžintas aktorius Oscaras Isaacas.

"Festivalis labai kruopščiai slėpė šią naujieną. Mes sužinojome paskutinę minutę - tik šiandien ryte Kopenhagoje laukiant lėktuvo į Niujorką. Suskambo telefonas. Prodiuseris paprašė kuo greičiau pakeisti bilietą, grįžti į Kanus ir tikėtis siurprizo. Apmaudu, kad Joelis ir Ethanas jau buvo išskridę ankstesniu reisu", - linksmai paaiškino muzikinės dramos "Groja Liuvinas Deivisas" pagrindinio vaidmens atlikėjas.

Apdovanojimų išvakarėse platinti gandai nepasitvirtino. Uma Thurman įteikė „Auksinę palmės šakelę" Tunise gimusiam Abdellatifui Kechiche, apdovanotam už trejų valandų dramą „Adelės gyvenimas" (La Vie D'Adele). Drąsius vaidmenis sukūrusios aktorės Adele Exarchopoulos ir Lea Seydoux neslepė ašarų. To dar nebuvo. Salė plojo atsistojusi kelias minutes.

"Visuomet sakau ir kartoju, kad filmo pergales ir nesėkmes nulemia bendras komandinis darbas. "Adelės gyvenime" nuo pirmos dienos mus sujungė ypač stiprus ryšys, kai galėjome pilnai pasitikėti. Visa kūrybinė grupė atidavė filmui širdis ir įdėjo begalybę jėgų", - pakomentavo režisierius Abdellatifas Kechiche, dedikavęs "Auksinę palmės šakelę" į kiną atvedusiam mokytojui šviesios atminties režisieriui Claude'ui Berry ir Tuniso revoliucionieriams.

"Jei neklystu, Kanų festivalio istorijoje dar nebuvo tokio išskirtinio atvejo, kad "Auksinė palmės šakelė" atitektų režisieriui ir aktoriams. Sukūrėme šį filmą didelėje ir draugiškoje šeimoje", - džiaugėsi 27-erių metų aktorė Lea Seydoux, kurią Lietuvos žiūrovai matė komerciniame repertuare rodytuose filmuose "Vidurnaktis Paryžiuje", "Misija neįmanoma. Šmėklos protokolas", "Negarbingi šunsnukiai", "Robinas Hudas", "Sudie, mano karaliene". "Kino pavasario" programoje buvo pristatyti filmai "Lisabonos paslaptys", "Gražus žmogus" ir "Lurdas", kuriuose reikšmingus vaidmenis sukūrė Lea Seydoux. Ji susipažino su partnere Adele Exarchopoulos tik prieš repeticijas. "Esu gerokai vyresnė už Adele. Ji domisi visai kitomis vertybėmis ir turėjo žymiai mažiau patirties už mane. Bet lengvai radome bendrą kalbą, susidraugavome ir įsitikinome, kad mudvi sieja panašus humoro supratimas".

"Manau, kad mūsų filmas yra ypatingai universalus. Tai tyros meilės ir stiprių jausmų istorija. Modernios meilės drama. Absoliučiai nesvarbu, kad ryšys užsimezga tarp dviejų moterų. Jeigu filmas prisidės prie tolerancijos skleidimo, tai mūsų pergalė įgaus dar svarbesnę prasmę. "Adelės gyvenimo" svarbiausia mintis, kad meilėje žmogaus lytis neturi reikšmės. Pasirenki, ką nori ir kas tau labiausiai patinka", - teigė 20-metė Adele Exarchopoulos, kuri nuoširdžiai apsiverkė per apdovanojimų ceremoniją "Lumiere" salėje.

Tai pirmasis pagrindinis vaidmuo jos karjeroje. Ji dalyvauja kiekvienoje 3 valandų filmo scenoje. Režisierius pasirinko Adelę vos tik pamatęs per aktorių atranką ir iš vienintelio žvilgsnio supratęs, kad ji tinkamiausia sudėtingam ir drąsiam vaidmeniui.

Per spaudos konferenciją Kanuose "Adelės gyvenimas" buvo apkalbamas iš dviejų frontų. Žurnalistams rūpėjo sužinoti, kiek Žiuri sprendimą įtakojo prieš pat Festivalio pradžią Prancūzijoje priimtas įstatymas įteisinti tos pačios lyties žmonių santuokas. Radikaliau nusiteikusiems spaudos atstovams knietėjo išgirsti, ką režisierius mąsto apie galimus kaltinimus homoseksualumo propaganda ir gręsiančius cenzūros draudimus.

"Tikiuosi, kad "Adelės gyvenimas" bus parodytas daugelyje pasaulio šalių ir filmo nesustabdys jokia cenzūra. Manau, kad mes nieko nepapiktinome ir neįžeidėme. Stengėmės išlikti nuoširdūs ir sąžiningi", - reziumavo režisierius Abdellatifas Kechiche.

"Pamirškite visus šalutinius dalykus ir politinius atspalvius. Mes vertinome "Adelės gyvenimą" tik kaip meilės istoriją ir čia turime padėti tašką", - kalbėjo "Oskaro" premijos laureatas ir Žiuri komisijos narys Angas Lee.

Paskutinės 66-ojo Kanų festivalio dienos akimirkos - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)