Ne visiems patinka smagūs žaidimai

Nežinau, ar etiška miške reziduojančių vyrų protestą prieš sultingai ir pasiturinčiai gyvenančius piliečius pavadinti komedija. Bet žinokite, kad žiūrovai "Lumiere" salėje su pasimėgavimu žvengė per išradingai suplanuotas egzekucijas. Misijos vykdymui trukdančio numarinto žmogaus galva įkišama į kibirą, į kurį užpilamas ką tik užmaišytas cementas, o pilna kompozicija panardinama į ežero dugną aukštyn kojom. Kapininės po vandeniu ir miestelio parapijos kunigo įtūžis išduoda, kad makabriško humoro trilerio "Borgmanas" (Borgman) herojaus inicijuotas socialinių klasių mūšis vyksta jau ne pirmą kartą. Vieną iš elegantiškų žudikų vaidinantis režisierius-scenaristas Alexas van Warderdamas (jo pastarieji filmai "Grimai", "Padavėjas" buvo rodomi "Kino pavasaryje", o ankstesni darbai "Mažasis Tonis" ir "Paskutinės Emos Blank dienos" viešėjo "Scanoramoje) pateikė savotišką, kvatoti nepatogiose vietose raginančią ir negailestingai smurtinę Michaelio Haneke "Smagių žaidimėlių" versiją, kurioje blogis nugali ir susilaukia plojimų. Kita serija galėtų būti nukreipta į Lietuvos Seimą. Kanų reitinguose erzinantis, agresyvus ir provokuojantis filmas gavo prieštaringus pažymius, bet to ir reikėjo tikėtis.

Kaip susišaudyti pinigų Kanuse?

Lygiai prieš metus Alecas Baldwinas pirmą kartą apsilankė Kanuose ir per visą festivalį paskui jį sekiojo bent dvi kino kameros. Šiemet pamatėme rezultatą - suvaidintą pseudodokumentinį filmą "Suvilioti ir išspirti" (Seduced and Abandoned). Kanų festivalio fone TV serialuose dažniau vaidinantis aktorius (neskaitant Woody Alleno kvietimo į komediją "Į Romą su meilę") su bičiuliu režisieriumi Jamesu Tolbacku sumąsto gudrią aferą - susitikti su elitiniais režisieriais, aktoriais, prodiuseriais ir finansuotojais, pasiūlyti jiems naujo filmo už 15-20 mln. JAV dolerių idėją (kiekviename pokalbyje ji keičiasi; veiksmo vieta nusidriekia net iki Irako) ir išprašyti pinigų, kurių niekas taip paprastai nedalina. Maža to, smagiai nusiteikę provokatoriai dar užklausia pašnekovų, ar jie jau pasiruošę numirti. Tai labai linksma ir taikli kino verslo, neišsipildžiusių svajonių ir negailestingos realybės satyra, grindžiama Orsono Welleso kultine fraze, kad "susitikimuose dėl finansavimo 95% laiko sugaištama veltui, o tik 5% pokalbių tampa naudingi". Šį filmą kaip mokomąją priemonę reikėtų parodyti utopines idėjas gvildenantiems Lietuvos prodiuseriams, kurie vis dar svaičioja, kad reikalai sprendžiami vakarėliuose. Kuo daugiau išgersi vynelio, tuo gausiau pasipildys piniginė.

Pasiūlymas, kurio neįmanoma atsisakyti

2012 metais Takashi Miike spėjo išleisti 3 premjeras ir sudalyvavo garsiuose festivaliuose. Kriminalinis veiksmo ir keršto trileris "Nepatikimas skydas" (Straw Shield) įkaitino "Lumiere" salės atmosferą gudria idėja: brutaliai nužudytos ir išprievartautos 7-metės mergaitės mega turtingas ir paskutines dienas skaičiuojantis senelis spaudoje ir internete paskelbia sandėrį - jis sumokės 1 milijardą jenų liguistą žudiką-pedofilą nukepusiam didvyriui. Tačiau egzekuciją reikalaujama atlikti legaliais metodais, t.y. žudyti skatinami policininkai. Jaunuolis neturi kur pasislėpti, tad pats pasiduoda policijai. Pareigūnai sprendžia dilemą tarp garbės, sąžiningumo, lojalumo pareigai, godumo ir galimybės lengvai užsidirbti.

Serijinis žudikas gabenamas į Tokijų, kur jo laukia mirties bausmė, bet dideli pinigai apsunkina kelią ir mažina dorų policininkų gretas. Vienas įspūdingas veiksmo momentas su atakuojančiu sunkvežimiu nepadarytų gėdos "Greitų ir įsiutusių" fanams. Salėje nuaidėjo audringi plojimai. Bet kuo toliau, tuo labiau jautėsi, kad Takashi Miike skubėjo, stengėsi užbaigti kuo greičiau, o galiausiai išnaudojo biudžetą. Finaliniame siužeto etape pilna skylių ir neįtikimo absurdo, tad galutinis filmo įvertinimas negailestingas. Rytiniame seanse šiemet dar neteko girdėti tiek daug švilpimų ir baubimų. Tikriausiai tai bus blogiausius pažymius susirinkęs filmas. Jam būtų geriau pasisekę debiutuoti "Vidurnakčio seansu", kai atsipalaidavę žiūrovai eina dėl pramogos.

Edvinas Pukšta, kino apžvalgininkas, festivalio "Kino pavasaris" programos koordinatorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)