Penktadienio popietę užkandinės savininkas Dominykas Čečkauskas iškilmingai atidengė atnaujintą grafitį. Naujame piešinyje Donaldas Trumpas ir Vladimiras Putinas praeivius stebins ne bučiniu, o nelegalių medžiagų vartojimu.

„Tai laisvės įpūtis“, – tikino vienas iš grafičio autorių Mindaugas Bonanu. Anot jo, D. Trumpas šiame grafityje įpučia laisvės pojūčio Rusijos prezidentui V. Putinui. Šis kūrinys – bendras jo ir D. Čečkausko darbas.

Taip, šiame grafityje pavaizduota marihuana, ne kažkas kitas, – DELFI tikino Dominykas. – Taip skatiname racionalų požiūrį į augalą, kuris buvo, nesiremiant jokiu racionaliu požiūriu, uždraustas.“

Pasidomėjus, ar šiam grafičiui demonstruoti viešose erdvėse buvo reikalingas leidimas, Dominykas patikino, kad turi leidimą ant šios užkandinės sienos demonstruoti gatvės meną, tad papildomų leidimų neprireikė.

Dominykas Čečkauskas

Vis dėlto D. Čečkauskas neslėpė, kad jau laukia institucijų reakcijos. „Mes su Bonanu jau ruošiamės kelioms paroms keliauti į areštinę, – juokėsi pašnekovas. – Su visais jau atsisveikinome.“

Verslininkas tikina, kad tai – ne skatinimas, tai tiesiog meno kūrinys, o meno kūriniams, jo nuomone, cenzūra negalioja. „Tokiu atveju reiktų uždrausti ir Rene Magritte darbus, kuriuose vaizduojama pypkė“, – pasakojo Dominykas.

Prieš kelias savaites buvo suniokotas prieš tai buvęs grafitis, verslininkas nė kiek nenustebtų, jei ir šis grafitis bus sugadintas. Ir jei taip nutiks, panašu, šioje vietoje atsiras dar viena žinutė visuomenei. „Anuo grafičiu jau paskelbėme savo žinutę, šįkart norėjosi kažko naujo“, – šypsojosi D. Čečkauskas.

Grafičio atidengimo metu viską stebėjo ir Vilniaus miesto tarybos narė Aušrinė Armonaitė. „Šie piešiniai mūsų visuomenę skatina diskutuoti įvairiomis temomis. Pavyzdžiui pirmasis – apie LGBT padėtį, šis – apie kanapių reguliavimą. Dažniausiai Lietuvoje diskutuodami pastaruoju klausimu apsiribojame tik juoda arba balta, – kalbėjo A. Armonaitė. – Bet pasaulio vyriausybės kalba apie kitus dalykus. Manau, kad laikas Lietuvoje kalbėti apie medicininius tikslus. Sergančiųjų artimieji galimybių gydytis ieško kitose valstijose. Be to, vienintelė institucija, kuri šiuo metu užsiima šios medžiagos kontroliavimu, yra mafija. Politikai neturėtų tam užsimerkti.“

DELFI primena, kad pasirodžius grafičiui, kuriame vaizduojamas pasaulinių politinių lyderių bučinys, socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje aptarinėjamas piešinys sulaukė itin didelio dėmesio. Apie šį lietuvių kūrinį rašo tokios žiniasklaidos priemonės kaip „Washington Post“, „The Independent“, NBC News, politico.eu, „USA Today“ ir pan.

Naujienų agentūrai AFP restorano bendrasavininkis D. Čečkauskas teigė, kad restoraną valdantys verslininkai mato daug panašumų tarp V. Putino ir D. Trumpo. „Jie abu turi didelius ego ir stebina tai, kaip jie tinka vienas kitam. Atrodytų, kad turime naują Šaltąjį karą, o Amerika gali turėti prezidentą, kuris ieško draugystės su Rusija“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (725)