Bet kas gali atvykti prie Bakingamo rūmų ir paspoksoti pro vartus arba apsilankyti 19-oje oficialių salių, kuriose karalienė rengia priėmimus pasaulio šalių lyderiams, kuriose vyksta oficialios ceremonijos, pavyzdžiui, įšventinimo į riterius ceremonija.

Bakingamo rūmuose buvo priimti daugelis šviesulių, garsenybių – pradedant 7-mečiu Mozartu, baigiant Charlesu Dickensu ir Davidu Beckhamu. Tai įrodymas, kad karalių rūmai visada buvo kultūros lopšys.

Net ir pavaikščioję kelias valandas apžiūrėtumėte tik mažą dalelę pastato, kurį pradėjo formuoti 1703 m., per daugelį amžių renovavo, plėtė. Nuo karalienės Viktorijos laikų šie rūmai – pagrindinė Anglijos karalių rezidencija.

Iš tiesų, karalienė Viktorija į juos įsikėlė dar būdama netekėjusi (likus dviem mėnesiams iki vestuvių), kai rūmai dar nebuvo baigti statyti, kuo greičiau siekdama nepriklausomybės. Paskui savo sutuoktiniui princui Albertui ji pavedė rūpintis Bakingamo rūmų baigimu.

Skoningai įrengti rūmai. Regis, princas Albertas pasižymėjo skoniu, nes taip žmonės kalbėjo apie rūmus, ypač, kai buvo užbaigta pagrindinė pokylių salė ir prasidėjo legendiniai pokyliai.

Sostų karai.
Sosto menėje stovi du sostai su monogramomis karalienei ir jos sutuoktiniui. 69-erius metus esantis karalienės sutuoktinis princas Philipas – retas svečias šioje menėje. O iš tiesų ir pati karalienė soste sėdėjo tik kartą – 1953 m., kai buvo karūnuojama.

Karališkas miegas. Rūmuose – 52 karališkieji ir 188 miegamieji darbuotojams. Elžbieta su sutuoktiniu turi atskirus miegamuosius, iš esmės todėl, kad princas Albertas net ir žiemą miega su atvertais langais.

Karališka prabanga. Rūmuose yra 78-i tualetai. Įdomu, kuriuose vanduo vis dar nuleidžiamas patraukus už grandinėlės.

Vaiduokliai. Prieš pastatant rūmus, nuošalioje vietoje stovėjo vienuolynas. Kalbama, kad savo celėje mirusio vienuolio dvasia naktį dažnai ateina į nuošalią rūmų terasą, apsigobusi apsiaustu (pasakojama ir kita istorija – kad jis mirė atlikdamas bausmę, tad per Kalėdas pasirodo jo dvasia, dejuodama ir barškindama grandinėmis.).

Kalbama, kad viename pirmo aukšto kabinete vaidenasi buvusio karaliaus Edvardo VII sekretoriaus Johno Gwyne‘o dvasia. Pasakojama, kad jis sukėlė skandalą, išsiskirdamas su žmona, o paskui nusišovė savo kabinete. Rūmų darbuotojai pasakojo, girdėję kabinete šūvio garsą.

Įstabūs gėlynai. Karalienės 39 akrų dydžio sode tilptų trys ar keturi Wembley stadionai arba 30 amerikietiško futbolo aikščių. Tai didžiausias privatus sodas Londone. Jis suskirstytas į tris pagrindines zonas: rožių sodo, kuris yra šalia Haid parko ir kuriame stovi 5 m aukščio Vaterlo vaza, primenanti Napoleono karus, didžiulė veja Harrisons ir mažiau išpuoselėta teritorija, vadinama Kiemu. Kieme stovi keturi bičių aviliai, tad bent jau medų karališkoji šeima valgo organinį. Rožyne auga 25-ių rūšių rožės, taip ir Kembridžo kunigaikščiui garbei išvesta rožių rūšis „Karališkasis Williamas“.

Viskas po vienu stogu. Įprastai karalienė turi daugybę įsipareigojimų, per metus ji pagyvena ir Sandringhamo bei Balmoralo rūmuose, Windsoro pilyje, bet jei ji nenorėtų vykti iš Bakingamo rūmų, nei ji, nei aptarnaujantis personalas galėtų to nedaryti. Rūmai labiau primena gyvenvietę.

Juose yra baseinas, koplyčia, pašto poskyris, gydytojo kabinetas su įranga operacijoms, kino teatras, kavinė darbuotojams, o nuo 2001 m. – bankomatas karališkiesiems asmenims. Karalienė gimė senelio namuose Londono Mayfair rajone, o sūnus – princą Charlesą, princą Andrew ir princą Edwardą pagimdė rūmuose (princesė Anna gimė senelės namuose, kuriuose tuo metu gyven karalienė motina).

Lobiai maisto rūsiuose. Karalienė – aštrių padažų mėgėja, maisto podėlyje jai visada laikoma „Tabasco“ padažo. Dieną ji visada pradeda nuo dribsnių, ji geria „Darjeeling“ arbatą. Ji mėgsta „Walkers“ sviestinius sausainius, „Coca-colą“, prabangų šokoladą, pavyzdžiui, „Prestat“ ir „Charbonnel et Walker“, kasdien suvalgo naminio šokoladinio biskvitinio pyrago gabalėlį (kurį jai kepa virėjai), taip pat žinoma, kad ji mėgsta, kad poilsio kambariuose stovėtų riešutų dubenėliai.
Kažkur visada 17 valanda.

Mėgstamiusias karalienės kokteilis – iš džino ir vermuto su ledu ir citrinos griežinėlių. Sako, kad ji išgeria po kokteilį prieš pietus, o valgydama geria vyno. Šampanas (nuo 1884 m. karališkasis tiekėjas – „Bollinger) laikomas vakarams ir, žinoma, šventiniams tostams. Ties, kalbama, kad karalienė ne itin mėgsta šampaną, tad vos paragauja iš taurės.

Meno kūriniai. Didžiausi meno šedevrai 18 a. buvo sukurti Venecijoje, o kai meno kolekcininkas Josephas Smithas patyrė sunkumų, jis pardavė didelę meno kūrinių kolekciją (paveikslų, muzikos instrumentų, monetų ir t. t.) karaliui Jurgiui III už dainą. Karalienė turi vieną didžiausių privačių meno kolekcijų, kuri sudaro Venecijos dalininko Canaletto paveikslai ir tūkstančiai kitų meno kūrinių, nupirktų aukcionuose. Karalienės galerija įrengta nenaudojamoje koplyčioje praėjusio amžiaus šeštą dešimtmetį, vienu metu čia eksponuojama 450 kūriniai.

Kandeliabrai. Dokumentiniame BBC filme rodė, kad kandeliabrų aukštis reguliuojamas nuotoliniu valdymo būdu. Karaliaus Jurgio laikais būdavo samdoma 30 žmonių uždegti, kol dar nebuvo elektros.

Rūmų balkonas. Balkono, kuriame pasibučiavo princas Williamas ir Kate Middleton, nebuvo iki karalienės Viktorijos ir princo Alberto laikų. Pirmą kartą ši pora išėjo į balkoną 1853 m. palydėti į karą išvykstančių karių.

Pastato priekinę dalį 20 a. pradžioje papuošė baltu porcelianu, kad fasadas atrodytų šviesiau. Ironiška, kad jis buvo patamsėjęs karalienės Viktorijos laikais nuo smogo. Po kelių dešimtmečių Bakingamo rūmus bombardavo vokiečiai Blickrygo metu (karalius Jurgis IV buvo vos spėjęs išeiti iš koplyčios, kai ją sugriovė), bet istorinę rezidenciją greitai atstatė. Ir iš balkono žmones su sąjungininkų pergale sveikino premjeras Winstonas Churchillis, karalius Jurgis IV su šeima (ir tuometine princese Elizabeth).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)