Tokį sprendimą „Eurovizijos“ rengėjai EBU pranešė išplatindami viešą pranešimą.

Esą Rusija galės dalyvauti konkurse per atstumą – EBU siūlo transliuoti rusų atstovės J. Samoilovos pasirodymą.

„Kovo 22 d. Ukrainos valdžios atstovai pranešė apie draudimą įvažiuoti į šią šalį atlikėjai Julijai Samoilovai, kurią Rusijos gyventojai pasirinko kaip atstovę dalyvauti „Eurovizijos“ dainų konkurse.

Atsižvelgiant į tai, kad tokį draudimą Ukrainos valdžia gali skirti, ir siekiant išsaugoti „Eurovizijos“ dainų konkurso nepolitinį pobūdį, didinamos visos įmanomos pastangos tam, kad būtų rastas šioje situacijoje tinkamas sprendimas. Žengtas precedento neturintis žingsnis: Rusijos „Pervyj kanal“ transliuotojui pasiūlyta galimybė užtikrinti Julijos dalyvavimą konkurse jos pasirodymą transliuojant gyvai antrajame pusfinalyje pasitelkiant palydovinį ryšį“, – teigiama oficialiame pranešime dėl Rusijos atstovės dalyvavimo 2017 m. „Eurovizijos“ dainų konkurse. Jei Rusijos atstovė patektų į konkurso finalą, toks pat principas būtų taikomas ir vėl.

Ukrainos valdžia piktinasi sprendimu

Tačiau Kijeve toks konkurso organizatorių sprendimas nebuvo sutiktas palankiai.

Ukrainos kultūros ministras Viačeslavas Kirilenka savo „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad J. Samoilovos pasirodymo transliacija per ukrainiečių kanalus būtų toks pats pažeidimas, kaip ir atlikėjos įvažiavimas į Ukrainą.

Kiek vėliau V. Kirilenka pridūrė, kad vienintelė galimybė Rusijai dalyvauti šių metų konkurse – išrinkti naują atstovą.

V. Kirilenko pažymėjo, kad tiek šalyje nepageidaujamų asmenų apsilankymai, tiek laidų, kuriose dalyvauja į juodąjį sąrašą įtraukti asmenys, transliacijos Ukrainoje yra griežtai draudžiami.

Konkurso organizatoriai ieško išeičių

Per visą 60 metų trukmės „Eurovizijos“ istoriją tokia situacija susiklosčiusi dar nebuvo niekada. Atsižvelgiant į „Eurovizijos“ vertybes ir šių metų konkurso įvairovės šlovinimo temą, priimtas toks sprendimas, siekiant užtikrinti visiems 43 į „Euroviziją“ patekusiems konkurso dalyviams vienodas dalyvavimo sąlygas.

„Tęsiame dialogą su Ukrainos valdžia, siekdami užtikrinti visiems atlikėjams galimybę pasirodyti Kijeve. Savaime aišku, toks variantas yra pageidautinas. „Eurovizijos“ dainų konkursas atsiriboja nuo politinių įvykių, o atsižvelgiant į aplinkybes, susijusias su Julijai skirtu draudimu atvykti, jaučiame būtinybę pasiūlyti sprendimą, atitinkantį kilusius nesklandumus. Pasiūlėme Rusijos televizijai „Pervyj kanal“ galimybę Julijos pasiūlymą transliuoti gyvai pasitelkiant palydovinį ryšį, nes EBU išreiškė norą, kad kiekvienas transliuotojas, pageidaujantis tapti „Eurovizijos“ dainų konkurso dalimi, naudotų šį ryšį. Būtent taip buvo organizuojami visi ankstesni konkursai“, – informavo „Eurovizijos“ dainų konkurso vykdomasis vadovas Jonas Ola Sandas.

Europos transliuotojų sąjungos atstovas Frankas Dieteris Freilingas savo ruožtu išreiškė viltį, kad politiniai Ukrainos lyderiai Rusijos atstovei nepritaikys draudimo įvažiuoti į šalį ir ras sprendimą, neprieštaraujantį konkurso šūkiui bei principams.

DELFI primena, jog Rusijos dainininkė Julija Samoilova net ir sužinojusi jai nepalankų Ukrainos sprendimą teigė nenuleidžianti rankų ir neprarandanti vilties, sakė besivilianti, kad dabartinė situacija greitai ir kardinaliai pasikeis.

„Labai juokinga visa tai stebėti iš šalies, nes niekaip nesuprantu, ką jie manyje įžvelgė, juk aš tik smulkutė mergaičiukė“, – Rusijos žurnalistams sakė atlikėja.

„Jie manyje pamatė kažkokią grėsmę. Tiesą sakant, visai neliūdžiu. Ir toliau repetuosiu. Manau, kad kažkaip šita situacija privalo pasikeisti“, – dar prieš sužinodama jai palankų sprendimą teigė J. Samoilova.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1347)