– Antradienį LRT radijuje muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys ir Vilniaus universiteto docentas, propagandos specialistas Mantas Martišius Rusijos pasirinkimą į „Eurovizijos“ dainų konkursą deleguoti J. Samoilovą įvertino kaip politinį žingsnį. Kokia Jūsų nuomonė?

– Taip, manau, kad tai yra visiškai politinis šachmatų žaidimas ir visiškas naudojimasis neįgalia mergina.

– Šiandien paskelbus, kad Ukraina nusprendė neleisti J. Samoilovai dalyvauti konkurse, Europos transliuotojų sąjunga (EBU) taip pat pateikė savo poziciją ir teigia, kad jiems labai gaila dėl šio Ukrainos sprendimo. Kaip Jūs vertinate šią poziciją?

– Žinoma, kad EBU negali atvirai pasakyti, kad jie labai džiaugiasi, jog Rusijos nebus. Jie tiesiog mandagiai atsako, kad gaila, jog nebus vieno didelio dalyvio, – nepamirškime, kad didelis dalyvis moka ir didelį dalyvio mokestį. Rusijos atveju, tai yra didelė teritorija, parduodama ir rėmėjams. Suprantama, kad EBU, matyt, netenka tam tikrų savo argumentų rėmėjams pristatydama konkurso apimamą teritoriją ir, šiuo atveju, tikrai nemažą. Todėl, matyt, jiems ši žinia, kad Rusija konkurse nedalyvaus, nėra labai džiugi. Žinoma, jei Rusija tikrai nuspręs galutinai nedalyvauti.

– Jie dar turi teisę pakeisti J. Samoilovą kitu atlikėju?

– Taip, aš manau, kad jiems būtų sudaryta tokia galimybė pakeisti ir atsiųsti kitą atlikėją, nors visi terminai yra pasibaigę. Spėlioti, ar Rusija pasinaudos šia galimybe, nesiimu. Ukraina padarė savo ėjimą, dabar reikia laukti atsakymo iš Rusijos.

Jeigu Rusija nuspręs nedalyvauti konkurse, labai įdomu bus pasižiūrėti, kaip tai atsispindės balsavime. Nes niekam ne paslaptis, kad Rusijos įtaka žiūrovų balsavimui įvairiose šalyse būdavo nemaža, jie stengdavosi užsitikrinti sau gerus rezultatus visais įmanomais būdais.