Vasara – iš trijų dalių

„Kalbėjausi su viešbučių, privataus sektoriaus, kavinių atstovais. Visi patikino, kad ir apgyvendinimo, ir maitinimo paslaugų kainos nesikeis – bus tokios, kaip praėjusią vasarą. Verslininkai sakė, jog yra suinteresuoti sulaukti kuo daugiau poilsiautojų, todėl nesiryžta didinti kainų, nors objektyvių priežasčių tą padaryti yra“, – teigė Palangos turizmo informacijos centro vyriausioji specialistė turizmui Alma Slaboševičienė.

Vasara Palangoje skirstoma į tris etapus, todėl ir paslaugų kainos, pavyzdžiui, birželio pradžioje ir liepą yra skirtingos. Vienas etapas – iki oficialaus sezono atidarymo, kitas – nuo jo iki Joninių, trečiasis – pikas: nuo Joninių iki Žolinių.

„Šiuo metu verslininkai taiko itin lanksčią kainų sistemą. Jei poilsiautojai apsistoja ilgau nei vienai nakčiai, tada ir nakvynės kaina mažesnė. Jei kaina nemažinama, tada pridedama papildomų paslaugų. Jau ir dabar žmonių Palangoje yra, bet pikas vis tiek būna nuo Joninių“, – kalbėjo A. Slaboševičienė.

Tačiau nuo balandžio 1-osios nakvynė Palangoje pabrango, nes pradėtas rinkti didesnis vadinamasis pagalvės mokestis. Jis siekia eurą už parą, kai iki šiol buvo 30 centų.

Nakvynė – nuo 3 eurų

Paklaustas, ar keturių asmenų šeimai savaitės atostogoms Palangoje užtektų 1000 eurų, L. Šertvyčius teigė, jog su tokia suma galima išsiversti, tačiau ne visada šeima galėtų sau leisti valgyti kavinėse, reikėtų skaičiuoti pinigus ir kitoms pramogoms.
Keturių asmenų šeimai, kurioje du suaugusieji ir du vaikai, šiuo metu savaitės poilsis 5 žvaigždučių viešbutyje kainuotų 894 eurus, į kainą įskaičiuoti pusryčiai, galimybė naudotis baseinu.

Tame pačiame viešbutyje savaitės poilsis tokiomis pat sąlygomis keturių asmenų šeimai nuo gegužės 20 dienos iki Joninių jau kainuotų 1099 eurus, o per piką – 1449 eurus.

4 žvaigždučių viešbutyje savaitės poilsis keturių asmenų šeimai šiuo metų kainuotų apie 600 eurų (pusryčiai įskaičiuoti), nuo sezono atidarymo iki Joninių – apie 900 eurų, o nuo Joninių iki Žolinių – 1200 eurų.

Keturių asmenų šeimai savaitės atostogos 3 žvaigždučių, bet aukštesnės klasės viešbutyje šiuo metu kainuotų apie 700 eurų, nuo gegužės 20 dienos iki Joninių – apie 800 eurų, per piką – 1100 eurų.

Jei keturių asmenų šeima norėtų apsistoti 3 žvaigždučių viešbutyje, kuris šiek tiek žemesnės klasės, savaitės poilsis be pusryčių šiuo metu kainuotų 329 eurus, šiek tiek vėliau – 364 eurus, o per piką – 644 eurus.

„Privačiame sektoriuje galima rasti įvairių variantų. Pavyzdžiui, vakar užėjo du vyrukai, tai radome nuomojamų kambarių, kur para vienam asmeniui kainavo 10 eurų, jie buvo patenkinti sąlygomis. Galima rasti ir kambarių, kur para kainuoja 3 eurus, tačiau ir sąlygos bus atitinkamos“, – teigė A. Slaboševičienė.

Taupyti padeda rezervacija


Apgyvendinimo paslaugų kainos pajūryje šį sezoną nedidės, bet tikrai nebus mažesnės nei pernai. Vieni nuomotojai kainas mažina, kiti – didina, tačiau bendra tendencija tokia, jog kainos išliks tokios pat, kaip pernai“, – tvirtino didžiausio Lietuvos pajūrio apgyvendinimo paslaugų portalo PrieJūros.LT vadovas Laurynas Šertvyčius.

Jo žodžiais, kainos labiausiai svyruoja privačiame sektoriuje ir būtent Palangoje.

„Joje atsiranda vis daugiau nuomojamų kambarių, apartamentų, didėja konkurencija, o tai turi įtakos kainoms. Šiuo metu jos gali būti sumažėjusios, tačiau per piką kainos tikrai šoktels į viršų. Todėl mano rekomendacija paprasta. Jie žmonės tikrai ketina atostogauti Lietuvos pajūryje, jei žino datą, kada atostogaus, tegul rezervuojasi vietas.

Pavyzdžiui, dabar rezervuojant padorius apartamentus keliems asmenims, kaina sieks apie 290 eurų, o jei žmogus į Palangą atvyks paskutinę minutę ir norės išsinuomoti tuos apartamentus, jie jau gali kainuoti 350 eurų. Sutaupyti 60 eurų, manau, yra logiška“, – teigė L. Šertvyčius.

Jo žodžiais, nors lietuviai ir yra paskutinės minutės žmonės, tačiau vis daugėja tokių, kurie nakvynės vietas rezervuojasi iš anksto, nes taip užsifiksuoja kainą ir atostogoms reikia išleisti mažiau pinigų.

„Šiuo metu daugiausia rezervacijų yra Preiloje, Pervalkoje, nes ten nakvynės vietų skaičius ribotas, be to, ir klientai nuolatiniai. Nida pastaruosius kelerius metus išgyvena renesansą, nes ten ilsėtis atvažiuoja turtingas jaunimas, todėl kainos tikrai nemažės“, – kalbėjo pašnekovas.

Paklaustas, ar keturių asmenų šeimai savaitės atostogoms Palangoje užtektų 1000 eurų, L. Šertvyčius teigė, jog su tokia suma galima išsiversti, tačiau ne visada šeima galėtų sau leisti valgyti kavinėse, reikėtų skaičiuoti pinigus ir kitoms pramogoms.

„Nors kainos Palangoje šiemet ir nekyla, tačiau, palyginti su kitais užsienio kurortais, jos yra labai aukštos. Neseniai pats su šeima atostogavau Tenerifėje. Keturių asmenų šeimai nakvynė dviejų kambarių apartamentuose kainavo 50 eurų už parą, bet į kainą įėjo ir pusryčiai, ir baseino paslaugos. Suprantama, jog Lietuvoje vasara trumpa, kad verslininkai nori užsidirbti, tačiau kainos tikrai yra diskutuotinas klausimas“, – kalbėjo L. Šertvyčius.

Jis tikino, kad geriausiai verslininkų požiūrį atspindi vieno nuomotojo žodžiai, jog žmonių Palangoje visada buvo, yra ir bus.

„Todėl verslininkai ir nemažina kainų. O žmonės juk išties važiuoja į Palangą. Yra tokių, kurie bijo vykti į užsienį, todėl renkasi Lietuvos pajūrį. Didelį srautą sudaro ir grįžę emigrantai, kuriems vasarą apsilankyti Palangoje yra tikslas numeris pirmas“, – juokėsi pašnekovas.

Grįžta baltarusiai


Paklausti, kokius poilsiautojų srautus galima prognozuoti, ir A. Slaboševičienė, ir L. Šertvyčius patikino, jog didžiąją dalį vis tiek sudarys lietuviai, tačiau šiemet vėl atsigauna srautai iš Baltarusijos, Rusijos.

„Mūsų tinklalapis yra ir rusų kalba, tai pagal lankomumą matome, kad rusai, baltarusiai šiemet gerokai aktyviau domisi poilsiu Palangoje. Tokių srautų, kokie buvo anksčiau, dar nepasieksime, tačiau šie turistai pamažu grįžta“, – teigė L. Šertvyčius.

A. Slaboševičienė taip pat patikino, jog šiemet laukiama daug baltarusių, o rusų srautai neturėtų labai padidėti.

„Neseniai buvome parodoje Minske, tai Palanga labai domėjosi ir kelionių agentūros, ir pavieniai poilsiautojai. Populiariausios kryptis, kur vyksta atostogauti baltarusiai, yra Bulgarija, Graikija, Ispanija ir Palanga. Kalbėjausi su viena šeima, kuri pernai atostogavo Bulgarijoje, nes ten pigiau, tačiau šiemet jie teigė vyksiantys į Palangą, nes paslaugų ir aptarnavimo kokybė daug geresnė“, – teigė A. Slaboševičienė.

Be to, nuo birželio 19 dienos bus vykdomi tiesioginiai skrydžiai iš Palangos į Minską ir atgal. Bilietas į abi puses kainuos 99 eurus, todėl ir tikimasi didelių baltarusių turistų srautų.

Iš Palangos oro uosto jau vykdomi skrydžiai į Londoną ir Varšuvą. Tačiau A. Slaboševičienė kol kas negalėjo pasakyti, ar tai turės įtakos poilsiautojų srautams. „Pamatysime rudenį, nors esame nusiteikę tikrai optimistiškai“, – tvirtino pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (590)