Vilniuje yra likę daug niūrių sovietinių pastatų, kuriuos pravažiuosite per 10 minučių kelionę iš oro uosto, bet šis miestas keičiasi: kai Lietuva šiemet įsivedė eurą, galima tikėtis, kad miestas, dažnai vadinamas vienu pigiausių Europoje, taps dar prieinamesnis keliautojams. Jei Vilniuje lankysitės rugsėjo 4 – 6 dienomis, prisijunkite prie vilniečių, švenčiančių vasaros pabaigą Sostinės dienomis – tai Vilniaus miesto šventė, kurios metu visame mieste vyksta koncertai atvirame ore, o Gedimino prospektas virsta gatvės muge.

Penktadienis

1. Ekskursija pėsčiomis, 13 val.

Ramiai paklaidžioti vingiuotomis Vilniaus senamiesčio gatvelėmis yra būtina, norint aklimatizuotis prie architektūrinių įtakų mišinio, varijuojančio nuo didybės iki keistumo. Pradėkite nuo XVI amžiaus Aušros vartų – vienintelio išlikusio šio miesto gynybinės sienos fragmento (pastebėsite daug tikinčiųjų, lankančių šiuose vartuose įkurtą koplyčią). Aušros vartų gatve eikite į šiaurę pagrindinės miesto aikštės link, kurioje stūkso neoklasikinė Rotušė ir barokinė Šv. Kazimiero bažnyčia, puošta milžiniška karūna. XVII amžiuje ji buvo statoma kaip katalikų bažnyčia, bet netrukus buvo paversta Rusijos krikščionių ortodoksų šventove, o sovietų okupacijos metais joje buvo įkurtas ateizmo muziejus. Praeikite pro Vilniaus universitetą, įsteigtą 1579 metais. Čia už 1,5 euro rengiamos ekskursijos su gidu. Tuomet lankstu sukite Vilnelės upės link pasigrožėti gotikiniais Šv. Onos bažnyčios bokštais, kurie buvo pastatyti Vytauto Didžiojo – vieno stipriausių Lietuvos valdovų – žmonai. Savo ekskursiją užbaikite Katedros aikštėje, kur stūkso šios šalies pagrindinė katalikų katedra. Erdvioje aikštėje taip pat rengiami koncertai, vyksta mugės, važinėjasi riedlentininkai.

2. Stiliaus gatvė, 16 val.

Stiklių gatvė, kelianti Viduramžių dvasią, kadaise buvo nusėta stiklapūčių ateljė ir amatininkų studijomis. Šiais laikais ši gatvelė yra virtusi stilingų butikų bastionu. Parduotuvėlėje „Linen Tales“ galite rasti vietos gamybos prijuosčių, patalynės ir servetėlių; „Decolte“ prekiauja lietuvių dizainerių Roberto Kalinkino ir Kristinos Mališauskienės drabužiais; salonas „Šapokliak“ yra tikras vintažinių rinkinių arbatai, suknelių, meno ir plaukų aksesuarų lobynas; prekės ženklas „Julia Janus“ garsėja minimalistinėmis, glotniomis linijomis; „V.Desire“ siūlo moteriškus avangardinio kirpimo drabužius. Kai pereisite šia gatve, užsukite į „Mamma Mia“ išgerti kavos ir suvalgyti pyrago su maskarpone ir vyšniomis (kapučino kava su pyrago gabaliuku kainuoja apie 3,50 euro).

3. Šventasis kalnas, 18 val.

Lietuva paskutinė Europoje priėmė krikščionybę, bet kai tai padarė, atsidavė jai visa širdimi. Kitaip negu kitos Baltijos jūros kaimynės, Lietuva sovietų valdymo metais sugebėjo išsaugoti katalikišką tapatybę. Pasivaikščiokite po gražiai sutvarkytą Bernardinų parką ir pereikite upę, laiptais pakildami į Trijų kryžių kalną, kur išvysite būtent tai, ką įvardija pavadinimas. XVII amžiuje pastatyti trijų netoliese nužudytų pranciškonų vienuolių garbei, milžiniški kryžiai rusų buvo nugriauti, bet 1989 metais vėl atstatyti. Tai puiki vieta stebėti, kaip virš raudonų Senamiesčio stogų leidžiasi saulė.

4. Pasaulio maistas, 20 val.

Stilinga kavinė „Bistro 18“, priklausanti vienai airio ir lietuvės porai, yra mėgstama vilniečių. Jos sienas puošia netikėti užrašai. „Elvis paliko šį pastatą“, - skelbia vienas iš jų. Restoranas pasižymi plačiu vynų pasirinkimu. Pasaulio virtuvės įkvėpto valgiaraščio „žvaigždėmis“ laikoma prancūziška svogūnų sriuba (3,48 euro) ir tigrinės krevetės imbiero, aitriųjų paprikų, sviesto ir kalendros padaže (5,50 euro).

Šeštadienis

5. Paragaukite pyragėlių, 10 val.

Tradiciniai pyragėliai – kibinai – yra Lietuvos atsakas argentiniečių empanadoms ar indų samosoms: tai pusmėnulio formos pyragėliai su mėsos ar kitais įdarais. Vilniuje kibinus geriausia ragauti kepyklėlėje „Pinavija“, kurios interjerą kuria gėlėti sienų apmušalai ir pastelinės spalvos, atitinkančios vitrinoje gulinčius konditerijos gaminius. Vilniaus gatvėje išsirinkite staliuką lauke po dryžuota stogine ir užsisakykite pora cukrumi apibarstytų pyragėlių su avietėmis (po 1,98 euro) ir kapučino kavos (1,74 euro).

6. Istorijos pamoka, 11 val.

Sovietinė ir nacių okupacijos XX a. skaudžiai palietė Lietuvos gyventojus. 1941-1944 m. buvo sunaikinta daugiau nei 90 proc. šioje šalyje gyvenusių žydų, o taip pat ir per 250 tūkst. lietuvių. Akademikai ir intelektualai buvo siunčiami į Sibiro GULAG’o stovyklas arba priverstinai deportuojami. Genocido aukų muziejus (įėjimo mokestis – 2 eurai) įkurtas buvusioje KGB centrinėje būstinėje. Šiame muziejuje lankytojams suteikiama galimybė nusikelti į deportacijų, pilietinio pasipriešinimo ir sovietinių šnipinėjimų technikų taikymo laikus. Lankytojai turi galimybę apžiūrėti kameras, kuriose buvo laikomi čia patekę asmenys.

7. Menininkų tauta, 13 val.

Perėję nedidelį spynomis nusagstytą tiltą atsidursite Užupyje – savotiškoje menininkų „respublikoje“, nepriklausomybę paskelbusioje 1997 m. balandžio 1 d. Dabar Užupis teigia turintis savo ministrą pirmininką, prezidentą, ambasadorius, angelą sargą ir konstituciją, išverstą į 15 kalbų. „Visi turi teisę mirti, tačiau tai nėra prievolė“, - rašoma šiame „dokumente“. Verta apsilankyti Užupyje įsikūrusioje konceptualioje avalynės parduotuvėje „Vėjas gluosniuose“, galerijose, pavyzdžiui, vienoje iš tokių galerijų eksponuojami menininkės Kristinos Norvilaitės grafikos darbai. Rekomenduojama užsukti į kepyklą „Thierry“ ar vienam gėrimui stabtelėti Užupio respublikos „parlamente“ – šalia upės įsikūrusioje „Užupio kavinėje“.

8. Sotūs pietūs, 14:30 val.

Pakilę Užupio gatve atsidursite restorane „Užupio klasika“, - ekscentriškame restorane su tamsaus medžio akcentais, plunksnų motyvais ant sienų ir gaubtais šviestuvais. Čia galėsite pasirinkti jautienos nugarinės kepsnį ar makaronų tagliatelle su grybais, o galbūt užsisakysite tigrinių krevečių, patiekiamų kokosų riešuto kevale. Būtinai paragaukite lydyto šokolado pyrago. Už pietus dviem asmenims sumokėsite apie 30 eurų.

9. Literatų gatvė, 17 val.

Būtinai pasivaikščiokite Vilniaus Literatų gatve. Šios galerijos po atviru dangumi idėja kilo 2008 m., norint tokiu būdu išreikšti pagarbą geriausiems Lietuvos rašytojams. Čia rasite Romain Gary, Rimo Buroko ir Arvydo Ambraso talentams pagerbti skirtų paveikslų, skulptūrų ir instaliacijų. Apžiūrėję per 100 menininkų darbų neabejotinai suprasite, kokių autorių darbus norėtumėte perskaityti artimiausioje ateityje.

10. Tradiciniai skoniai, 19 val.

Kai jau būsite pasirengę kaimiškai lietuvių virtuvei, eikite į Pilies gatvėje įsikūrusį „Forto dvaras“ tinklo restoraną, kurio sienos puoštos pagonių motyvais. Taigi čia galėsite paragauti tradicinių lietuvių patiekalų: bulvių plokštainio su kiaulių ausimis (4,95 euro), miško grybų sriubos, patiekiamos duonos kubilėlyje (2,95 euro), keptos menkės (5,25 euro). Soti vakarienė vienam asmeniui kainuos apie 10 eurų. Savaime suprantama, negalite išvykti iš Vilniaus neparagavę cepelinų – mėsa, varške ar grybais įdarytų virtų bulvių kukulių. Šiame restorane už dviejų cepelinų porciją sumokėsite 3,95 eurų.

11. Laikas kokteiliui, 21:30 val.

Nors naktinis Vilniaus gyvenimas sutelktas Vokiečių, Vilniaus ir Islandijos gatvėse, rekomenduojame užsukti į Aušros Vartų gatvėje įsikūrusį barą „Sweet & Sour“. Prigesinta šviesa apšviestas baras – odė „sausojo įstatymo“ laikams. Liemenes vilkintys padavėjai tiekia senovinių kokteilių: „Whiskey julep“, „Morning glory fizz“, Mississippi punch“. Kokteilių kainos svyruoja nuo 7 iki 9 eurų. Jaukiai įsitaisysite ant odinių krėslų, prie marmuru dengtų stalų.

Sekmadienis

12. Kofeino terapija, 10 val.

Jaukus „Mint Vinetu“ knygynas – žavinga vieta, kur rasite knygų įvairiomis kalbomis bei plokštelių. Knygas galėsite pavartyti gurkšnodami itin kokybišką kavą. Cinamonu skanintas kapučinas čia kainuoja 1,8 euro. Be to, čia galėsite prisėsti prie pianino, ar į rankas paimti gitarą – šiame knygyne dažnai surengiami improvizuoti koncertai. Apsilankykite „Mint Vinetu“ paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ (facebook.com/MintVinetu).

13. Paskutinės minutės suvenyrai, 11 val.

„Aukso avis“ – lietuvių dizainerių darbų galerija, primenanti muziejų. Aksesuarai suskirstyti pagal spalvas ir meniškai pateikti. Baltijos šalys garsėja gintaru, taigi galėsite pasirinkti stilingą kaklo papuošalą su gintaru už 54 eurus.

Apgyvendinimas

Senas ir trupantis pastatas, kuriame šiuo metu įsikūręs „Moon Garden Art Hotel“, buvo restauruojamas dvejus metus (Bazilijonų g. 10, www.moongardenhotel.com.). Šių darbų rezultatas – stilinga ir šiuolaikiška vieta visai šalia Aušros vartų. Beveik visų 18 šio viešbučio kambarių, kurių kainos prasideda nuo 90 eurų, sienose palikta senovinių plytų intarpų, o interjeras čia žaismingas ir šiuolaikiškas: ryškios spalvos, sėdmaišiai, didžiuliai paukščių paveikslai.

Viešbutis „Narutis“ (Pilies g. 24, www.narutis.com, kainos – nuo 110 eurų) įsikūręs pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje. XVI a. pastate – 52 kambariai, o pagrindinis šio viešbučio privalumas - senamiesčio vaizdai ir Vilniaus universiteto varpinė, kurią galima matyti pro kambarių langus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)