Pastaraisiais metais tarp abiejų ekonomikos supergaliūnių išaugo įtampa dėl šios ginčijamos akvatorijos. Pekinas teigia, kad beveik visa Pietų Kinijos jūra priklauso jam, nors į kai kurias jos dalis teises reiškia kitos Azijos šalys.

Kinijos naikintuvai J-10 trečiadienį lydėjo JAV karinių jūrų pajėgų lėktuvą „P-3 Orion“, skridusį tarptautinėje oro erdvėje, sakė Pentagono atstovas komandoras Gary Rossas.

JAV tvirtina, kad Kinijos orlaivių manevrai buvo „nesaugūs ir neprofesionalūs“, taip pat žadėjo pareikšti savo susirūpinimą Pekino vyriausybei.

Tačiau Kinijos gynybos ministerija sekmadienį pareiškė, kad Pentagono pateikta informacija apie šį incidentą „neatitinka faktų“.

„Gegužės 25 dieną JAV patruliuojantis lėktuvas žvalgė oro erdvėje į pietryčius nuo Honkongo, Kinijos, – sakoma jos tinklapyje paskelbtame pranešime. – Kinijos kariuomenės orlaiviai atpažinimą atliko laikydamiesi įstatymų. Šie veiksmai buvo profesionalūs ir saugūs.“

Pekinas taip pat kaltino Vašingtoną, kad vienas karo laivas įsibrovė į Kinijos teritoriją, plaukdamas netoli vieno rifo Pietų Kinijos jūroje. Šis incidentas buvo „pirmoji laivybos laisvės“ operacija per JAV prezidento Donaldo Trumpo kadenciją.

JAV laivo veiksmai „pažeidė mūsų suverenumą ir saugumą, sukeldami pavojų abiejų pusių fronto personalo saugumui“, sakoma Gynybos ministerijos pranešime.

„Toks elgesys yra karinio saugumo problemų jūrų teritorijose ir oro erdvėje tarp JAV ir Kinijos pagrindinė priežastis, – pažymėjo Pekinas. – Kinijos ginkluotosios pajėgos ryžtingai vykdys savo pareigas ir tvirtai gins mūsų suverenumą bei saugumą.“

Daugelį rifų Pietų Kinijos jūroje Pekinas verčia dirbtinėmis salomis, kuriose gali būti dislokuoti karo lėktuvai.

Jungtinės Valstijos prieštarauja prieš šių salelių aneksiją ir ragina teritorinius ginčus spręsti diplomatinėmis priemonėmis. Vašingtonas argumentuoja, kad Pekino veiksmai kelia pavojų laivybos ir skrydžių laisvei tame regione.