Šis penktadienio vakarą įvykdytas nusikaltimas sukrėtė miestą, besididžiuojantį savo tolerancija.

Policija nurodė, kad aiškinsis, ar įtariamas užpuolikas, 35 metų Jeremy Josephas Christianas, yra ekstremistinės ideologijos šalininkas. Iš šio vyro žinučių socialiniuose tinkluose galima spręsti, kad jis palaiko nacių pažiūras ir politinį smurtą.

Šis išpuolis įvyko musulmonų šventojo pasninko mėnesio Ramadano pradžios išvakarėse ir sulaukė didelio atgarsio Portlande. Įvykio vietoje buvo įrengtas improvizuotas memorialas; naktį prie jo budėjo gedintys žmonės.

„Man šiurpu, kad tie žmonės išdrįsta išeiti ir atskleisti savo rasizmą ir fanatizmą tokiu būdu. Tai išbandymas visiems ir, be abejo, Portlandui“, – sakė prie memorialo atėjęs Christopheris Douglasas.

„Portlandas ... tam tikra prasme plūduriuoja savame liberalaus komforto burbule, ir manau, kad pradedama suvokti tikrovė“, – pridūrė jis.

J. J. Christianas šiuo metu laikomas Multnomos apygardos kalėjime. Jis įtariamas žmogžudyste sunkinančiomis aplinkybėmis, pasikėsinimu nužudyti, bauginimu ir ginklo laikymu. Įtariamasis buvo suimtas tuojau po išpuolio.

Antradienį J. J. Christianas pirmąkart stos prieš teismą, bet kol kas nežinoma, ar jis turi advokatą. Šeštadienį jo namų telefonu niekas neatsiliepė, jo tėvų namų durų niekas neatidarė.

Policija nurodė, kad žudiko aukomis tapo 53 metų Ricky Johnas Bestas, gyvenęs Hapi Valio miestelyje, ir 23 metų Portlando gyventojas Taliesinas Myrddinas Namkai-Meche. Pasak pareigūnų, R. J. Bestas mirė įvykio vietoje, o T. M. Namkai-Meche – ligoninėje.

T. M. Namkai-Meche motina Asha Deliverance, gyvenanti Oregono mieste Ašlande, savo „Facebook“ paskyroje patvirtino, kad jos sūnus buvo nužudytas.

„Jis buvo didvyris ir liks didvyris anapus uždangos. Spindinti ryški žvaigžde, myliu tave amžinai“, – rašė ji.

T. M. Namkai-Meche pernai baigė Portlande įsikūrusį Reedo (Rido) koledžą ir įgijo ekonomikos bakalauro laipsnį, nurodoma šios mokyklos tinklapyje. Miesto meras Tedas Wheeleris (Tedas Vileris) per spaudos konferenciją sakė, kad R.J.Bestas buvo JAV sausumos pajėgų veteranas ir miesto tarnybų darbuotojas.

„Šiedu vyrai žuvo kaip didvyriai per šiurpų rasistinio smurto aktą“, – pabrėžė meras.

Policija nurodė, kad per šį išpuolį taip pat buvo subadytas 21 metų Portlando gyventojas Micah Davidas-Cole'as Fletcheris. Jaunuolis buvo sunkiai sužeistas ir dabar yra gydomas vienoje Portlando ligoninėje. Policijos duomenimis, jo sužalojimai tikriausiai nekelia pavojaus gyvybei.

Policijos pranešime sakoma, kad viena iš tramvajuje užpultų jaunų moterų vilkėjo hidžabą. Užpuolikas jas piktai plūdo, vartodamas „neapykantos kalbą arba nusistatymą atskleidžiančius išsireiškimus“, sakė Portlando policijos atstovas spaudai Pete'as Simpsonas.

Vienos iš merginų motina Dyjuana Hudson sakė laikraščiui „The Oregonian“, kad užpuolikas savo rasistinę tiradą pradėjo vos pastebėjęs merginas. Jos dukra afroamerikietė važiavo su hidžabą vilkinčia drauge, aiškino motina.

„Jis sakė, kad musulmonai turi mirti“, – pridūrė D.Hudson.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir Oregono federalinė prokuratūra bendradarbiauja su Portlando policija tiriant šį incidentą. FTB nurodė, kad kol kas per anksti teigti, jog šis išpuolis gali būti laikomas nužudymu iš neapykantos – federaliniu nusikaltimu. Vis dėlto J. J. Christianui iškelti kaltinimai bauginimu šioje valstijoje atitinka neapykantos nusikaltimą.

T. Wheeleris kritikavo šalyje tvyrančią didelę politinę įtampą imigracijos klausimu..

„Pikti žodžiai gali vesti prie piktų veiksmų, – sakė jis. – Visi išrinkti Amerikos lyderiai ... privalo sąmoningai stengtis pakeisti mūsų politinį dialogą.“

Savaitraštis „The Portland Mercury“ savo tinklapyje paskelbtame straipsnyje rašo, kad J.J.Christianas balandžio pabaigoje buvo atėjęs į vienas eitynes nešinas beisbolo lazda ir ketino muštis su demonstrantais, pasisakiusiais už žodžio laisvė. Policininkai lazdą konfiskavo.

Ten pat buvo pateikta vaizdo įrašų, kuriuose matyti ant kaklo metalinę grandinę užsikabinęs vyras, apsisiautęs JAV vėliava.

„Aš – nihilistas! Čia mano saugi vieta!“ – jis šaukė aplink besibūriuojantiems protestuotojams. „The Oregonian“ irgi paskelbė balandžio 29-ąją nufilmuotą vaizdo įrašą, kuriame matyti J. J. Christianas.

P.Simpsonas patvirtino, kad šiuose vaizdo įrašuose tikrai J. J. Christianas, ir sakė, kad šis vyras buvo žinomas tyrėjams.

J.J.Christiano „Facebook“ paskyroje akivaizdžiai reiškiamas palankumas naciams. Praėjusį mėnesį paskelbtoje žinutėje jis liaupsino vyrą, 1995 metais susprogdinusį federalinį pastatą Oklahoma Sityje: „Tegul visi dievai laimina Timothy McVeigh, TIKRĄJĮ PATRIOTĄ!!!“

J. J. Christiano tėvų, su kuriais gyveno ir jų sūnus, kaimynai sakė, kad ši šeima buvo rami.

Kenny Jenkinsas, vienas iš kaimynų, sakė retkarčiais matydavęs J. J. Christianą važinėjantį dviračiu.

2002 metais J. J. Christianas buvo suimtas ir apkaltintas pirmojo laipsnio apiplėšimu bei antrojo laipsnio pagrobimu dėl incidento, kai jis įvažiavo dviračiu į vieną parduotuvę ir grasino darbuotojams ginklu, nurodoma teismo dokumentuose. Šią informaciją taip pat patvirtino toje byloje teismo paskirtas advokatas Matthew Kaplanas.

M.Kaplanas sakė gerai prisimenantis tą bylą, nes J. J. Christianas tuo metu buvo labai jaunas, nuoširdus ir anksčiau niekada nekėlė rūpesčių. Tuo metu advokatas įtarė, kad vaikino psichika galbūt pradėjo trikti.

Vietos musulmonų bendruomenės centro imamas Muhammadas A. Najiebas šeštadienį sakė, kad minėtos dvi merginos „galėjo tapti aukomis, bet trys didvyriai įsikišo ir joms padėjo“. Dvasininkas sakė, kad jo organizacija internetu renka aukas nužudytų vyrų, sužeistojo ir užpultų merginų šeimoms sušelpti. Vos per dvi valandas buvo surinkta 50 tūkst. dolerių.

„Aš, musulmonas, esu labai dėkingas. Esu labai dėkingas kaip Portlando gyventojas ..., kad mes visi esame čia kaip vienas“, – pabrėžė M. A. Najiebas.