Vašingtonas šią grupuotę laiko kalta dėl išpuolio prieš JAV konsulatą Bengazyje 2012-ųjų rugsėjo 11-ąją; tada žuvo JAV ambasadorius Christopheris Stevensas ir dar trys amerikiečiai.

„Ansar al-Sharia“ yra viena džihadistų grupuočių, susidariusių antrajame pagal dydį Libijos mieste Bengazyje per sumaištį po diktatoriaus Muamaro Kadhafi nužudymo 2011-aisiais ir perėmusių to miesto valdymą 2014-aisiais.

Buvęs generolas Rytų Libijos karo vadas Khalifa Haftaras anksčiau gegužę pradėjo puolimą prieš islamistų grupuotes Bengazyje, siekdamas išvaryti džihadistus iš dviejų likusių jų pozicijų Bengazyje.

Pranešime spaudai „Ansar al-Sharia“ nurodo, kad ši kova ją „susilpnino“.

Ši grupuotė per susirėmimus su Kh.Haftaru Bengazyje 2014-ųjų pabaigoje neteko savo lyderio Mohamedo al-Zahawi, kuris mirė nuo sužeidimų, patirtų viename mūšyje.

Daugumajos narių persimetė į grupuotę „Islamo valstybė“, o likusi „Ansar al-Sharia“ vėliau prisidėjo prie Revoliucinės šuros tarybos Bengazyje – vietinio islamistų kovotojų aljanso.

Savo aktyvumo viršūnėje „Ansar al-Sharia“ veikė Bengazyje ir Dernoje Sirijos rytuose, bei turėjo savo padalinių Libijos vakaruose.

Ši organizacija po M.Kadhafi nuvertimo užėmė armijos kareivines, kuriose buvo rengiami džihadistai kovoms Irake ar Sirijoje.