Indija pasiuntė į kaimyninę šalį medikų brigadų ir humanitarinės pagalbos – šeštadienį į Kolombo uostą atplaukė medicinos priemonių atgabenęs laivas.

Po rekordiškai smarkių liūčių salos vakarinius ir pietinius regionus užliejo didžiausi per pastaruosius 14 metų potvyniai.

Nacionalinis stichinių nelaimių padarinių valdymo centras šeštadienį pranešė, kad ankstesnę dieną pliaupusio lietaus sukelti potvyniai ir virtinė purvo nuošliaužų nusinešė mažiausiai 100 žmonių gyvybių, bet dingusiųjų skaičius sumažėjo nuo 110 iki 90.

Dar 40 žmonių buvo hospitalizuoti.

Pareigūnai paskelbė naujų nurodymų evakuotis žmonėms, gyvenantiems prie dviejų didelių upių. Perspėjama, kad potvynių pavojus išlieka, nors lietus jau aprimo.

„Musonas įsitvirtino; vakare gali būti silpnesnių liūčių“, – sakė meteorologijos departamento vadovas S.R.Jayasekera.

Šri Lanka kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, prašydama pagalbos, o Indija pasiųs kitą laivą, atplauksiantį į salą pirmadienį.

Šie potvyniai Šri Lankoje didžiausi nuo 2003 metų gegužės; tąsyk šalyje per smarkias musonines liūtis žuvo apie 250 žmonių ir buvo sugriauta 10 tūkst. namų, sakė pareigūnai.

Stichinių nelaimių padarinių valdymo centras nurodė, kad atslinkęs musonas užbaigė užsitęsusią sausrą, kėlusią pavojų žemės ūkiui ir šalies hidroelektrinių pajėgumams.

Liūtys vėl pripildė hidroelektrinių vandens saugyklas, todėl buvo išsklaidyti nuogąstavimai, kad birželį Šri Lanka gali pristigti elektros energijos.

Tačiau dabar pareigūnai perspėja, kad daugelis vandens saugyklų yra perpildytos ir kad žemiau esančioms gyvenvietėms gresia potvyniai.

Iki penktadienio vakaro daugiau kaip 60 tūkst. žmonių evakavosi iš savo namų, o beveik 500 namų buvo apgadinti arba sugriauti potvynių ir žemės nuošliaužų.

Daugiausiai gyvybių nusinešė kalnuotose vietovėse įvykusios nuošliaužos, sugriovusios namų, nurodė pareigūnai.