„Norime išsiaiškinti, ar buvo laikomasi saugumo procedūrų“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas šaltinis iš policijos praėjus kelioms valandoms po to, kai Atėnuose sprogus užtaisui šarvuoto automobilio viduje buvo sužeistas L. Papademas ir du jo apsauginiai.

„Faktas, kad užpuolikai sugebėjo prasmukti pro apsaugą kelia nerimą“, – nurodė šaltinis ir pridūrė, kad ekspertai bando išsiaiškinti, koks sprogmuo buvo panaudotas.

L. Papademas sužeistas į krūtinę, pilvą ir kojas, pranešė Atėnų ligoninės „Evangelismos“ atstovai. Sprogimas nugriaudėjo, kai ekspremjeras automobilyje atplėšė laišką.

69 metų ekonomisto būklė stabili, bet intensyviosios priežiūros skyriuje jis liks bent dviem dienoms, nurodė medikai.

Šaltinio iš policijos teigimu, ši ataka buvo „gana simboliška“, įvertinus palyginti nedidelius L. Papademo sužeidimus, nors jis ir buvo arti tos bombos.

Imtis griežtesnių saugumo priemonių jau buvo perspėti kiti asmenys, į kuriuos gali būti nusitaikyta, o Graikijos pašto tarnyba pradėjo ieškoti kitų panašių įtaisų.

Visų partijų lyderiai bei kiti buvę premjerai pasmerkė šią ataką. Tokio išpuolio, nukreipto prieš buvusius valdžios pareigūnus, šalyje nėra buvę kelis dešimtmečius.

Pasirinktas metodas primena Graikijos kraštutinių kairiųjų grupuotės „Ugnies kuopelių sąmokslas“ (SPF) braižą. Kovą ji į TVF Paryžiaus biurą išsiuntė laišką su paslėptu sprogstamuoju užtaisu, kuriam sprogus buvo sužeista šios įstaigos sekretorė.

Kitą šios graikų grupuotės siųstą paketą, adresuotą Vokietijos finansų ministrui Wolfgangui Schaeuble, sunaikino pareigūnai.

Pasak policijos, tos bombos buvo pagamintos iš parako, koks būna naudojamas fejerverkuose.

2011 metais keli šios grupuotės nariai, iš kurių dauguma buvo labai jauni, buvo nuteisti už „priklausymą nusikalstamai organizacijai“ ir ilgam buvo pasiųsti už grotų.

Trejais metais vėliau grupuotė paskelbė apie savo sugrįžimą ir nuo to laiko vykdo atsitiktinius išpuolius.

L. Papademas ministro pirmininko pareigas ėjo nuo 2011-ųjų lapkričio iki 2012-ųjų gegužės, atsistatydinus George Papandreou socialistų vyriausybei. Jis pats atsistatydino po to, kai parlamente buvo priimtas griežtų taupymo priemonių paketas.

2012-aisiais L. Papademo vyriausybė susiderėjo dėl didelės valstybės skolos nurašymo.

Tuo metu šis sprendimas buvo smarkiai kritikuojamas, nes Graikijos socialinio draudimo fondas prarado milijonus eurų.

L. Papademas taip pat buvo kritikuojamas, kad leido vienos kraštutinių dešiniųjų partijos nariams prisijungti prie jo koalicinės vyriausybės.