Studentas Damonas Smithas, savo veiksmus vadinęs Helovyno pokštu, serga autizmu ir perdėtai domisi ginklais. Savo kuprinę su sprogmenimis traukinyje jis paliko spalį.

Paliktą krepšį pastebėjo du atsitiktiniai keleiviai ir perdavė jį mašinistui, o šis, pamatęs iš kuprinės styrančius laidus, iškvietė pareigūnus.

D. Smithui buvo pareikšti kaltinimai dėl tikslingo sprogmenų laikymo ir paskirta 15 metų laisvės atėmimo bausmė specialioje įkalinimo įstaigoje, kurioje bausmę atlieka jauni nusikaltėliai.

Traukinyje paliktoje kuprinėje rasta sprogstamosios medžiagos, rutulinių guolių ir laikrodinis mechanizmas, dėl kurio sprogmuo turėjo susprogti po kelių minučių.

Teisėjas Richardas Marksas sakė, kad D. Smitho motyvai nėra aiškūs – jis domėjosi islamu, tačiau neigė esantis ekstremistas.

„Neįmanoma perdėti jūsų poelgio rimtumo, bent jau tam baimės fone, supančiame mus visus dėl naudojamų bombų mūsų šalyje ir visame pasaulyje, ir po pastarųjų įvykių Mančesteryje šią savaitę“, – kalbėjo R. Marksas.

Pirmadienį Mančesterio arenoje po koncerto savižudžiui mirtininkui detonavus savadarbį sprogstamąjį užtaisą, žuvo 22 žmonės, sužeista dešimtys.

Atsakomybę už išpuolį prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.