„Tai pasiųs stiprią politinę žinutę apie NATO įsipareigojimą kovoti su terorizmu“, – sakė jis.

Jis pabrėžė, jog tai nereiškia, kad NATO prisiims kovinių užduočių kovoje su IS ir kitomis islamistų grupuotėmis Sirijoje ir Irake.

Briuselis yra dar viena stotelė JAV prezidento Donaldo Trumpo pirmojoje užsienio kelionėje nuo inauguracijos. Jis ragina Aljansą atlikti aktyvesnį vaidmenį kovoje su terorizmu. Visgi anksčiau jis yra pavadinęs NATO „atgyvenusia“ ir nesugebančia susidoroti su islamistų teroristų grupuočių metamu iššūkiu.

Trečiadienį atvykęs į Belgijos sostinę D. Trumpas sakė, kad pirmadienį Mančesteryje surengta gyvybių pareikalavusi ataka parodė, kokia pavojinga yra ši grėsmė, ir kad karas su terorizmu privalo būti laimėtas.

Visos 28 NATO narės šiuo metu yra prisijungusios prie daugiau kaip 60 šalių vienijančios koalicijos prieš IS, tačiau Aljansas kaip institucija to nepadarė, nors Vašingtonas smarkiai spaudė.

Diplomatinių šaltinių teigimu, kai kurios Aljanso narės, tarp jų Prancūzija, Vokietija ir Italija, apskritai prieštaravo prisijungimui prie koalicijos. Jos baiminasi, kad NATO įsitrauks į dar vieną ilgą karą ir rizikuos sugadinti santykius su arabiškojo pasaulio lyderiais.

NATO šaltiniai naujienų agentūrą AFP trečiadienį patikino, kad šios abejonės jau yra išspręstos.

NATO prisijungimas prie amerikiečių vadovaujamos koalicijos reiškia, kad jau šiuo metu operacijas palaikančio žvalgybinio ankstyvojo perspėjimo ir valdymo sistemos AWACS orlaivių misijos bus išplėstos, sakė J. Stoltenbergas.

Pasak jo, NATO būstinėje Briuselyje bus įkurta speciali darbo grupė, koordinuosianti antiteroristinę žvalgybą ir planavimą.

Jis taip pat sakė, kad sąjungininkai atsižvelgs į D. Trumpo raginimus padidinti gynybos finansavimą iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto.