„Visiškai akivaizdu, kad esama tam tikro tinklo, kurį mes tiriame“, – sakė žurnalistams Mančesterio policijos viršininkas Ianas Hopkinsas, kai areštinėje tebelaikomi keturi įtariamieji po dviejų ginkluotų policijos reidų mieste.

Didžiosios Britanijos pareigūnai trečiadienį skubėjo išaiškinti įtariamuosius, kurie galėjo suplanuoti teroro ataką Mančesterio koncertų arenoje, o paskelbus aukščiausią teroro grėsmės lygį šalyje svarbiausių taškų apsaugai buvo dislokuoti kariai.

Tyrėjai iš surinktos informacijos bando išsiaiškinti, ką prieš išpuolį veikė sprogmenis detonavęs Salmanas Abedi, Mančesteryje gimęs iš universiteto išmestas studentas, kurio tėvai atvyko į Britaniją bėgdami nuo Libijos diktatoriaus Muamaro Kadhafi režimo.

Pasak vieno Prancūzijos ministro, mirtininkas galėjo būti radikalizuotas Sirijoje.

Atsakomybę už pirmadienio vakarą įvykdytą sprogdinimą, per kurį žuvo 22 žmonės, tarp jų ir vos aštuonerių metų mergaitė, prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), perspėdamas apie gresiančias naujas atakas.

Šis išpuolis Europoje yra naujausias, atsakomybę už kurį prisiėmė IS džihadistai, JAV, britų ir kitų Vakarų šalių pajėgoms atakuojant grupuotės pozicijas Sirijoje ir Irake.

Pasak pareigūnų, 22 metų S.Abedi buvo žinomas saugumo tarnyboms dar prieš kruviną išpuolį per JAV popmuzikos žvaigždės Arianos Grande koncertą.

Po antradienio, kai buvo suimtas 23 metų vyras, policijos pareigūnai pranešė, kad trečiadienį pietinėje Mančesterio dalyje, kurioje gyveno S.Abedi, suimti dar trys asmenys.

Trečiadienį Mančesterio centre ginkluoti pareigūnai surengė reidą, todėl, pasak policijos, buvo „trumpam uždaryta“ netoliese esanti traukinių linija.

Šimtai ginkluotų karių pasklidę po gatves perėmė tokių svarbių objektų kaip parlamentas ar Bakingamo rūmai apsaugą. Tokio vaizdo nebuvo nuo dešimtojo dešimtmečio – Šiaurės Airijos konflikto pabaigos.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Gerardas Collombas interviu Prancūzijos televizijai sakė, kad „S.Abedis radikalizavosi po kelionės į Libiją ir, galbūt, Siriją, ir nusprendė rengti šią ataką“. Tai rodo iš britų žvalgybos tarnybų ir jų prancūzų kolegų gauta informacija.

„Bet kokiu atveju, ryšiai su „Daesh“ yra įrodyti“, – sakė jis, pavartodamas kitą vadinamosios „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės pavadinimą.

NATO reikia pasistengti

Po išpuolio Mančesteryje NATO vadovas Jensas Stoltenbergas sakė, kad Šiaurės Aljansas ketvirtadienį NATO viršūnių susitikime turi „pasistengti ir susitarti daryti daugiau kovoje su terorizmu“ .
Šiame susitikime dalyvaus ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kritikavęs NATO už tai, kad nepakankamai kovojama su islamo ekstremistais, o Mančesterio atakos organizatorius pavadino „piktais nevykėliais“.

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) terorizmo grėsmės lygį padidino iki kritinio. Tai daroma pirmą kartą po 2007 metų išpuolio Glazgo oro uoste.

Trečiadienį buvo atšauktos Karališkosios gvardijos sargybinių pasikeitimo prie Bakingamo rūmų ceremonijos, parlamente atidėti visi viešieji renginiai.

Londono „Chelsea“ futbolo klubas pranešė, kad atšaukia sekmadienį numatytą pergalės aukščiausioje lygoje paradą, kuris būtų „nederamas“ tokiomis aplinkybėmis.

Mančesterio futbolo klubo „Manchester United“ komanda trečiadienį vis tik žais Europos lygos finale su Amsterdamo „Ajax“ Stokholme, tačiau bus užsirišę juodus gedulo raiščius ir žuvusiuosius pagerbs tylos minute.

„Dainuok su angelais“

Pirmadienio išpuolis buvo kruviniausias Didžiojoje Britanijoje nuo 2005 metų liepos 7 dienos, kai keturi su „al Qaeda“ susiję mirtininkai detonavo sprogmenis Londono transporto sistemoje. Per teroro ataką žuvo 52 žmonės, dar 700 buvo sužeisti.

Tarp atakos Mančesteryje aukų yra Britanijoje gyvenusi lenkų pora ir 15 metų Olivia Campbell, kurios motina prašė visuomenės pagalbos, kai jos duktė dar buvo dingusiųjų sąraše.

Socialiniame tinkle „Facebook“ šalia Olivios nuotraukos Charlotte Campbell (Šarlotė Kembel) parašė tokius žodžius: „Ilsėkis ramybėje, mano brangioji nuostabioji mergaite Olivia, išėjusi gerokai per anksti. Dainuok su angelais ir nesiliauk šypsojusi, mamytė tave labai myli“.

Iš viso ligoninėse gydomi 64 sužeistieji, iš jų 20 – sunkios būklės, pranešė medikai.

Dvylika sužeistųjų yra jaunesni nei 16 metų amžiaus.

Vienas tėvų, Nickas Lewisas, sakė, kad jo duktė Freya buvo operuojama vienuolika su puse valandos.

„Freya buvo siuvama, veržiama, gręžiama ir vėl sudėliota. Dar laukia ilgas kelias, bet mes jau esame ant pirmo laiptelio“, – sakė jis.

Apie kariuomenės įtraukimo į svarbių objektų saugojimą planą, kodiniu pavadinimu „Operacija tramdytojas“, pirmą kartą buvo pasklebta po 2015 metų lapkričio išpuolių Paryžiuje. Pagal jį numatoma įvairiose vietose dislokuoti iki 5 tūkst. karių.