Vadymui Jermolovyčiui teismas skyrė 30 mėnesių įkalinimą ir nurodė atlyginti daugiau kaip 3 mln. dolerių žalą. Šis vyras dar pernai gegužę padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl tapatybės vagystės sunkinančiomis aplinkybėmis ir sąmokslo vykdyti nusikaltimus kibernetinėje erdvėje.

Šis 29 metų Kijevo gyventojas yra vienas iš kelių asmenų, 2015 metų rugpjūtį suimtų Jungtinėse Valstijose ir Ukrainoje, nurodė Naujojo Džersio federalinė prokuratūra.

Pasak pareigūnų, ši grupuotė 2010–2015 metais pavogė daugiau kaip 150 tūkst. pranešimų spaudai, kurie turėjo būti paskelbti verslo naujienų agentūrų – Kanados „Marketwired“, Niujorko „PR Newswire“ ir San Fransisko „Business Wire“. Šiuose naujienų pranešimuose buvo duomenų apie įmonių rodiklius ir kitokios svarbios verslo informacijos.

Atsakovai panaudojo apie 800 tokių pranešimų spaudai, pardavinėdami informaciją dar prieš ją oficialiai paskelbiant. Nusikaltėliai savo klientams užtikrindavo prieigą prie informacijos anksčiau negu ją gaudavo įprasti vartotojai. Šis laiko skirtumas būdavo nuo kelių valandų iki trijų dienų, sako prokurorai.

Grupuotė prieigą prie naujienų agentūrų sistemų gaudavo panaudoję vadinamąjį fišingą – siųsdami įtikinamai suklastotus elektroninius laiškus su iš pažiūros nepavojingomis nuorodomis. Tačiau spragtelėjus tokią nuorodą nusikaltėliams būdavo atveriamas kelias pavogti vartotojų prisijungimo vardus ir slaptažodžius.

Prekybą informacija vykdydavo kiti asmenys, bet prieigą prie sistemų užtikrinę programišiai reguliariai gaudavo dalį pajamų už neteisėtai parduotas naujienas.

Ši byla nagrinėjama federaliniame teisme Niuarko mieste, nes dalis neteisėtų pardavimų buvo atlikti Naujajame Džersyje.