Kepuraitėmis ir mantijomis pasipuošę baigiamojo kurso studentai atsistojo ir ramiai išėjo iš mokyklos futbolo stadiono, kai M. Pence'as pradėjo savo kalbą, matoma internete paskelbtuose vaizdo įrašuose. Kai kurie žiūrovai plojo, o kiti švilpė.

Dievo Motinos universitetas, įsikūręs Saut Bendo mieste, yra viena žymiausių šalies katalikiškų aukštųjų mokyklų.

Universiteto garbės laipsnį gavęs M. Pence'as sakė, kad „pernelyg daug universitetų kompleksų visoje Amerikoje tapo apibūdinami kalbos kodais, saugumo zonomis, tono politika, administracijos nustatytu politiniu korektiškumu – visa tai tėra žodžio laisvės ribojimas“.

„Visos šios pernelyg dažnos praktikos griauna mokymąsi ir žinių siekimą, ir jos visiškai nesutampa su Amerikos tradicija“, – pridūrė jis.

M. Pence'as, konservatyvių pažiūrų ir religingas politikas, anksčiau dirbo Indianos gubernatoriaus poste. Indiana yra gimtoji jo valstija; M. Pence’as 12 metų jai atstovavo JAV Kongrese.

Šis studentų protestas įvyko koledžų kompleksuose daugėjant nesutarimų dėl žodžio laisvės po respublikono Donaldo Trumpo lapkritį iškovotos pergalės šalies prezidento rinkimuose.

Daug studentai prieštaravo prieš prieštaringai vertinamų veikėjų vizitus į jų mokyklas. Kai kurie koledžai netgi atšaukė tokius renginius.

Protestuotojai sakė norėję išreikšti ne tik savo nepasitenkinimą M. Pence'o darbu viceprezidento poste, bet ir D. Trumpo keliamai grėsmei pilietinėms laisvėms ir politikai – pavyzdžiui, bandymams uždrausti į JAV atvykti kelių musulmoniškų šalių piliečiams.

„Viceprezidento M. Pence'o dalyvavimas ir laipsnio suteikimas jam yra pritarimas politikai ir veiksmams, kurie tiesiogiai prieštarauja katalikiškam mokymui ir vertybėms, taip pat taikosi į pažeidžiamus universiteto bendruomenės narius“, – protestą organizavusios studentų grupės „WeStandForND“ pranešime sakė Dievo Motinos universiteto studentė Xitlaly Estrada.

Iš renginio išėjo daugiau kaip šimtas žmonių, teigė organizatoriai. Dauguma jų segėjo ženkliukus su vaivorykšte ir turėjo vaivorykštės spalvų vėliavų – LGBT simbolių.

M. Pence'as savo kalbą sakė D. Trumpui išvykus į savo pirmąją prezidentinę užsienio kelionę. Savo kalboje Saudo Arabijoje jis paragino Viduriniųjų Rytų lyderius padėti kovoti su islamo ekstremizmu.